Затримка військової допомоги Заходу позначиться на фронті навесні, — Bloomberg

Через затримку допомоги західних союзників українські війська не мають достатньо артилерійських снарядів та боєприпасів для ППО. Але найбільше зволікання з підтримкою партнерів України проявиться на фронті навесні, пише Bloomberg.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Видання зазначає, що бойові дії переросли в окопну війну з використанням безпілотників, що залишає мало шансів для будь-якої зі сторін застати зненацька іншу сторону на фронті. Для підтримки "активної оборони", як називають цей підхід, Україна потребуватиме постійного постачання артилерійських снарядів та інших боєприпасів, які союзники намагаються забезпечити.

"Публічно українські посадовці заявляють, що продовжуватимуть боротьбу з російськими військами, навіть якщо підтримка союзників не надійде. Але звіти з фронту свідчать, що ситуація там стає дедалі важчою, а сили Києва часом ледве стримують московські війська, як стверджують обізнані західні чиновники.

За словами європейського дипломата, нещодавні хвилі російських ракетних атак також вбили десятки людей у Києві та інших містах, оскільки українська протиповітряна оборона, яка значною мірою покладається на надані союзниками дорогі перехоплювачі, не змогла знищити стільки ракет, скільки в минулому", – йдеться у публікації.

За словами дипломатів, європейські союзники не зможуть доставити 1 мільйон боєприпасів до 1 березня, надавши до цього терміну лише близько 600 тисяч на тлі постійних затримок у виробництві і занепокоєння з приводу виснаження запасів. Міністри оборони, які зустрінуться в Брюсселі цього тижня, можуть спробувати підрахувати інші постачання, щоб збільшити загальну кількість, але все одно не досягнуть мети в 1 мільйон, кажуть дипломати.

Якщо українські війська не матимуть снарядів, щоб утримувати тиск загарбників, "Росія може продовжити артилерійські обстріли, а їхня піхота атакуватиме українські позиції", – сказала Енн Марі Дейлі, дослідниця Rand Corp. і офіцер запасу армії США. "Це несправедлива боротьба для українських захисників", – наголосила вона.

Читайте також: Чому в Європі почали говорити про загрозу нападу Росії: пояснює голова МЗС Литви

Ці виклики з'являються в той час, коли українське командування завершує розробку планів утримання 600-мильної лінії фронту в цьому році, шукаючи слабкі місця в російській обороні, але не намагаючись здійснити серйозний прорив після того, як торішній контрнаступ приніс невтішні успіхи, зазначає видання. 

За словами західних дипломатів, напруженість у відносинах між президентом Володимиром Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним зросла, оскільки на лінії фронту спостерігається стагнація.

Звільнення Залужного «буде дуже непопулярним в українській армії», — заявив Майкл Кофман, фахівець з Росії та України з Фонду Карнегі за міжнародний мир, у вівторок у подкасті War on the Rocks. «Я не впевнений, як призначення когось нового вирішує будь-яке з цих великих питань щодо мобілізації, щодо того, якою має бути українська стратегія».

Тим часом, за словами західних офіційних осіб, сили Москви занадто виснажені, щоб досягти значних успіхів, якщо оборона України не впаде. Але навіть тоді Кремлю, ймовірно, знадобиться мобілізувати більше військ, щоб закріпити успіхи, чого він поки що не бажає робити.

У Вашингтоні пакет допомоги Білого дому у розмірі 60 мільярдів доларів США вже кілька місяців перебуває в глухому куті. Без нього все, чого досягли українці, "буде під загрозою", припустив держсекретар США Ентоні Блінкен у понеділок на пресконференції разом із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

Лідери Європейського Союзу зберуться 1 лютого на екстрений саміт, щоб спробувати подолати опір уряду Угорщини щодо виділення допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро. У будь-якому разі ЄС має намір схвалити допомогу до кінця лютого, заявив європейський чиновник.

Утім, цитує Bloomberg західних дипломатів, навіть якщо допомога ЄС надійде, брак підтримки з боку США українські сили відчують на полі бою до кінця весни.

США наполягають на тому, щоб Київ чіткіше виклав свій військовий план на цей рік, враховуючи обмеження щодо підтримки. Офіційні особи очікують поєднання постійного тиску вздовж лінії фронту з більш таємними операціями та дальніми ударами глибоко за російськими лініями. Україна використовувала власну зброю для деяких із цих атак, які вразили лінії постачання та бази російських військ та похитнули контроль Росії над Чорним морем.

Читайте також: Нещодавні удари по цілях у Росії були завдані українською "секретною зброєю", — TIME

Чиновники НАТО зазначають, що оборонна тактика, попри те, що вона не приносить великих проривів, які допомогли Україні отримати міжнародну підтримку в перший рік війни, зрештою знизить здатність Росії продовжувати боротьбу.

За словами західного чиновника, за останні місяці Київ також створив деякі запаси ключових союзницьких боєприпасів, щоб допомогти забезпечити постачання своїх військ. Але цього недостатньо, щоб компенсувати дефіцит артилерійських снарядів.

За словами міністра оборони Естонії Ханно Певкура, українські війська випускають в середньому лише на третину менше снарядів, ніж росіяни. 

Читайте також: Валерія Залужного збираються звільнити? The Economist про конфлікт між президентом і головкомом

За естонськими оцінками, Москва має намір отримати близько 4,5 мільйонів снарядів з власного виробництва і постачання з Північної Кореї. І хоча сучасніші гаубиці та обладнання для наведення на ціль в українських військ не потребують стільки снарядів, щоб завдати такої ж шкоди, цю різницю не можна повністю подолати.

На думку Певкура, бойові дії можуть дещо вщухнути протягом наступних кількох місяців, а наступальні дії відновляться в травні та червні, коли підсохне земля. За його словами, саме тоді стане ясною доля допомоги ЄС і США.

"Якщо ми не знайдемо рішення до того часу, то Україні буде надзвичайно важко втримати свої позиції", – застеріг естонський міністр. 

підтримка заходу стратегія брак боєприпасів допомога Україні активна оборона

Знак гривні
Знак гривні