Валерія Залужного збираються звільнити? The Economist про конфлікт між президентом і головкомом

Протистояння між президентом України та головнокомандувачем Збройних сил набирає обертів, пише The Economist. Texty.org.ua публікують незначно скорочений переклад статті.

Фото: ОП
Фото: ОП

Занепокоєння на найвищих щаблях української влади воєнного часу стало очевидним після того, як 29 січня Києвом прокотилися чутки про те, що президент Володимир Зеленський збирається звільнити командувача Збройних сил генерала Валерія Залужного після кількох тижнів напруженості.

Звільнення однієї з найпопулярніших фігур в Україні було б дуже суперечливим і стало б поворотним моментом у конфлікті України з Росією. Поки що Зеленський не оголосив про заміну генерала. Але це не означає, що Залужному нічого не загрожує. Це може бути просто тому, що його заміна ще не визначена.

План усунення генерала обговорювався не вперше, але він був найбільш переконливим. Драматичний день почався з витоку інформації від народних депутатів, які були поінформовані, можливо, стратегічно, про "пакет документів", надісланий на підпис до комітету з питань безпеки.

Валерію Залужному запропонували посаду секретаря РНБОУ. Він відмовився

Пізніше джерела в Генеральному штабі та близькі до Залужного підтвердили, що готуються кадрові перестановки. Economist зміг підтвердити, що рано ввечері відбулася зустріч, на якій президент повідомив генералу, що вирішив його звільнити. Валерію Залужному запропонували іншу посаду: секретаря Ради національної безпеки. Він відмовився.

Незабаром новина про цей план просочилася в місцеві ЗМІ. Міністерство оборони і президентський офіс заперечували факт звільнення генерала, що формально відповідало дійсності. Але проблеми – дисфункціональні відносини між президентом і його генералом, а також підозри в президентському офісі, що головком має політичні амбіції – нікуди не поділися. Обидва чоловіки виглядають постраждалими від конфлікту, а суперечки між політичним керівництвом України та її військовим командуванням викликають занепокоєння у головних союзників України.

Серед претендентів на посаду головкома називають двох генералів: Олександр Сирський, 58 років, і Кирило Буданов, 38 років. Обидва вважаються близькими до президентської команди. Генерал Сирський, один з найдосвідченіших офіцерів армії, був оперативним мозком двох найвизначніших перемог України над Росією у 2022 році: навколо Києва та в Харківській області. Але його жорсткий підхід до ведення бойових дій зробив його непопулярним серед військових. Торік він пожертвував загартованими в боях командирами під час, можливо, невиправданої оборони невеликого міста Бахмут.

Сирський непопулярний серед військових. Буданов ніколи не керував звичайними збройними силами

Генерал Буданов, загадковий і амбітний керівник Головного управління розвідки, застосовує набагато більш нетрадиційний і неперевірений підхід до командування. Він ніколи раніше не керував звичайними збройними силами – або організацією, подібною до української армії, яка зараз налічує близько 1 мільйона осіб. Дехто припускає, що він відмовився від цієї посади в останню хвилину. Близький товариш по службі наполягає на тому, що генерал Буданов не претендував на крісло генерала Залужного, але він також не мав права відмовлятися від військової посади. "Не ти приймаєш ці рішення", – додає колега.

Залужного високо цінують на Заході

Чутки з'являються у критичний момент. Літній контрнаступ України провалився, і вона стикається з невизначеністю щодо ступеня іноземної підтримки, на яку може розраховувати. Боротьба за майбутнє генерала Залужного навряд чи зробить відновлення фінансування більш імовірним, оскільки командувача високо цінують на Заході. Українські війська на передовій вже скаржаться на нестачу боєприпасів. Російські підрозділи випускають щонайменше в п'ять разів більше снарядів, ніж українські, і досягають скромних територіальних успіхів на сході країни.

Російські пропагандисти з радістю виливають зневагу на Україну. "Звільнять Залужного чи ні, замінять його на Буданова чи Муданова – хаос у їхньому господарстві корисний. І виглядає він непогано", – написала у своєму Telegram-каналі Маргарита Симоньян, керівниця кремлівського рупора Russia Today.

Генерал Залужний популярніший за свого президента

Оборона Києва та північного сходу України на початку війни зробила генерала Залужного культовою фігурою. Опитування неодноразово показували, що він популярніший за свого президента. Це створило напругу між двома чоловіками, відносини між якими спочатку були хорошими. Зокрема, підтримка генералом благодійного фонду, створеного на його ім'я у квітні 2022 року, була сприйнята деким як надто політична. Залужний стверджував, що не має політичних амбіцій, але після скандалу розлучився з кількома радниками.

Зеленський – не єдиний, хто відзначив популярність свого генерала. До Залужного почали приєднуватися відомі опозиційні діячі, яких до цього часу відсували на другий план через необхідність національної єдності. Цей процес прискорився в останні тижні, коли посилилися чутки про майбутню відставку генерала. Попередній президент Петро Порошенко, який не відчуває особливої любові до свого наступника, швидко скористався цим безладом. "Звільнення Залужного, якщо це правда, вдарить в саме серце національної єдності", – написав він.

Джерело в українській розвідці прогнозує, що спроби використати Залужного триватимуть доти, доки Україна залишається демократичною державою. "Ми прокидаємося вранці й хочемо їсти, - каже він. "Інші люди прокидаються вранці і можуть думати лише про те, як стати президентом".

У Зеленського і Залужного є розбіжності у військових питаннях

У Зеленського і Залужного також є розбіжності у військових питаннях. Генерал публічно тиснув на президента, щоб той розпочав широкомасштабну мобілізацію чоловіків. Зеленський опирався цьому, знаючи, що це буде непопулярно. Між президентським офісом і Генеральним штабом також точилися запеклі дебати щодо військової стратегії, включно з суперечкою навколо оборони Бахмута. Але врешті-решт, ймовірно, саме постійно зростаючий політичний профіль генерала Залужного викликав занепокоєння Зеленського та його оточення.

Усунення людини, настільки популярної серед солдатів і громадськості, несе в собі ризики

Президент має право змінити командувача, якому він більше не довіряє: підпорядкування військових цивільному керівництву є наріжним каменем демократії. І якщо буде призначена заміна генералу Залужному, вона, безсумнівно, буде служити ефективно. Але усунення людини, настільки популярної серед солдатів і громадськості, як генерал, несе в собі політичні та військові ризики.

Невідомо, чим закінчиться ця історія. Але якщо Зеленський залишить свого головнокомандувача на посаді, він виглядатиме слабким. Якщо ж він звільнить його, то незграбний спосіб, у який це було зроблено, лише зашкодить довірі до керівництва. Як часто буває в такому конфлікті, легких перемог не буває.

залужний зеленський конфлікт відставка

Знак гривні
Знак гривні