Росіяни привласнили Анну Київську. Український інститут протестує проти франко-російської конференції

Український інститут виступив проти проведення у Франції конференції "Франція-Росія: 1000 років історії та культури", тези та заходи якої базуються на наративах російської пропаганди. Подію заплановано на вечір 30 січня в французькому Католицькому університеті ICES, що в місті Ла-Рош-сюр-Іон.

Афіша пропагндистського заходу
Афіша пропагндистського заходу

Про це йдеться в офіційному листі представництва Українського інституту у Франції, повідомляє УП.

"Український інститут із подивом дізнався про проведення конференції "Франція-Росія: 1000 років історії та культури" під іменем Анни Київської, королеви Франції. Ми приголомшені тим, що чергова спроба Росії проводити свої пропагандистські заходи може відбутися у вашій солідній навчальній установі в департаменті Вандея, яке відзначилось боротьбою проти нацистських окупантів під час Другої світової війни", – йдеться в листі.

В УІ називають вкрай дивним рішення "проводити захід, присвячений 1000-річчю "спільних історії та культури" Франції і Росії". "Анна Київська – королева Франції та донька князя Ярослава Мудрого, який правив Київською Русю, державою зі столицею в Києві, а не Москві. Місто Москва було засноване в 1147-му році, більш ніж через сто років після народження Анни Київської. Французька королева ніколи Москву не відвідувала та ніколи не була носієм російської культури", – наголосили там.

"Спроба назвати її іменем захід, присвячений так званій спільній історії і культурі Франції та Росії та загалом проведення подібного заходу – це потурання російському колоніальному погляду на історію та бажанню експропріювати історію, культуру та видатних особистостей пригнічених народів", – додали у французькому представництві УІ.

Окрім офіційного протесту Українського інституту та МЗС, своє звернення до Католицького університету ISEC направила Єпархія Святого Володимира Великого в Парижі. В ньому закликали виш до свідомої позиції – втім, подію не скасували.

За кілька днів до запланованої конференції представники Єпархії Святого Володимира надіслали до університету листа.

"Ми не будемо торкатися чутливої теми франко-російської культурної співпраці в той час, коли Росія веде загарбницьку війну, засуджену Європейським Союзом, засуджену Францією... Однак ми хочемо звернути вашу увагу на маніпулювання історією, що відбувається через цю конференцію.

Київську княгиню Анну представляють як Анну з Росії, а Росії тоді не існувало! Росія привласнює королеву Франції, щоб почати свою "тисячолітню історію" культурної співпраці з Францією!" – йдеться в листі.

Єпархія Святого Володимира Великого підкреслила, що така позиція базується на тезах російської пропаганди про те, що нібито "України ніколи не існувало, вона не має своєї історії".

франція вплив РФ у ЄС російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні