Нещодавні удари по цілях у Росії були завдані українською "секретною зброєю", — TIME

Нещодавні обстріли об’єктів на території Росії є результатом українських секретних розробок власної зброї. Однак для налагодження масового виробництва такого озброєння Україні потрібно подолати низку викликів.

Делегація України на  українсько-американській конференції оборонних індустрій. Фото: ОП
Делегація України на українсько-американській конференції оборонних індустрій. Фото: ОП

Про це пише TIME.

Видання зазначає, що війна в Україні вступила в нову фазу, яка характеризується регулярними ударами безпілотників по об'єктах у російських містах і регіонах — від Орла і Тули до Бєлгорода.

"Ця зброя розгортається зазвичай глибокої ночі на секретних базах в Україні. Вона настільки ретельно охороняється, що, окрім солдатів, які нею керують, лише кільком цивільним інженерам дозволяється спостерігати за пусками, ретельно фіксуючи та вимірюючи роботу зброї та способи її використання військами", — йдеться у матеріалі.

"У нас немає часу випробовувати ці засоби на полігоні, — розповідає в інтерв'ю TIME міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін. — Ми випробовуємо їх в бою. Тому ми повинні бути там, вносячи корективи й вдосконалення на цьому шляху".

За словами Камишина, майже всі нещодавні удари по цілях у Росії були завдані зброєю не з іноземних складів, а з українських заводів і підпільних майстерень.

Видання наголошує, що здатність України виробляти достатню кількість зброї для власних збройних сил буде центральним елементом її нинішньої стратегії перемоги над росіянами.

"Але для того, щоб ця стратегія спрацювала, Україні потрібно буде подолати низку викликів. Їй доведеться поєднати свою стару і зношену військову промисловість з передовими зразками озброєнь і можливостями західних союзників, особливо Сполучених Штатів.

Під час своїх останніх візитів до Білого дому, одного разу у вересні, а другого — у грудні, Зеленський попросив президента Джо Байдена не лише про фінансову та військову допомогу, але й, що не менш важливо, про ліцензії, необхідні Україні для виробництва та ремонту американської зброї.

Теоретично цей план може спрацювати. Американська сторона вважає, що співпраця можлива, хоча й нелегка. Згідно з американським законодавством, Байден має право надавати ліцензії, які допоможуть запустити внутрішнє українське виробництво зброї без схвалення Конгресу США. Однак це рішення має пройти через візантійський процес узгодження в американському уряді, і, що особливо важливо, Україна потребуватиме мільярдів доларів допомоги для відродження своєї збройової промисловості", — пише TIME.

Видання наголошує, що оборонна промисловість України зараз налічує сотні заводів з десятками тисяч працівників, але вони постраждали від російських ракетних ударів і атрофувалися через десятиліття безгосподарності. 

"Деякі радники президента Зеленського вбачають у цій галузі найбільшу надію України на перемогу в протистоянні Росії, що вже перетворилося на війну на виснаження", — йдеться у матеріалі.

Проте, додає TIME, Зеленський і його команда розуміють, що війну не можна виграти за допомогою підручних засобів. Щоб перемогти такого потужного і технологічно розвиненого ворога, як Росія, Україні знадобиться доступ до західних озброєнь, у тому числі до суворо засекречених креслень і посібників з експлуатації важкого озброєння. Жодна приватна фірма в США чи Європі не може ділитися такими секретами без дозволу уряду, і Зеленський просив Байдена надати такий дозвіл.

Але і тут повноваження Білого дому обмежені, особливо коли йдеться про більш просунуті технології. "У нас є жорсткі обмеження на те, якими технічними ноу-хау можна ділитися", — каже Яна дель-Серро, яка до 2022 року працювала у відділі Державного департаменту, що забезпечує дотримання цих обмежень.

Президент США може спробувати прискорити схвалення, оголосивши запит надзвичайним. Але, згідно з американським законодавством, він все одно потребуватиме схвалення з боку цілої низки інстанцій у Державному департаменті, Міністерстві торгівлі та Міністерстві оборони. "Немає кнопки, яку можна було б натиснути, щоб прискорити цей процес", — підсумовує Яна дель-Серро.

камишін виробництво зброї впк оборонна промисловість атаки на території РФ

Знак гривні
Знак гривні