У столиці Словаччини рекордні протести проти уряду Фіцо

У Словаччині увечері 25 січня тисячі людей вийшли на акцію протесту проти уряду на чолі з прем’єр-міністром Робертом Фіцо.

Фото: Aktuality
Фото: Aktuality

Про це повідомляє Aktuality, пише ЕП.

Люди вийшли на протести, попри не дуже сприятливу погоду, зокрема, сильний поривчастий вітер.

У словацькій столиці Братиславі зібралося близько 27 тисяч людей. Видання називає таку кількість протестувальників рекордною – минулого тижня, за оцінками поліції, на акції протесту вийшло близько 26 тисяч осіб.

Протести пройшли у 24 словацьких містах, а також за кордоном – у Парижі, Кракові, Брно та Празі.

Учасники акції висловлювали своє невдоволення самим Фіцо, віцеспікером парламенту Андреєм Данко, який нещодавно потрапив у скандал, втікши з місця ДТП. Також протестувальники критикують міністерку культури Мартіну Шимковічову. Остання відома у ЗМІ тим, що зробила 28 помилок у кандидатській заяві на 36 рядків, і скасувала заборону на співпрацю з РФ та Білоруссю.

Також протестувальники невдоволені  суперечливою реформою щодо спецпрокуратури.

Однією з тем протестів був спікер Петер Пеллегріні, який, на думку опозиції, "не знає, як керувати парламентом самостійно".

Головними організаторами залишаються опозиційні партії, але долучаються також громадські організації. 

Словацька президентка Зузана Чапутова під час виступу в парламенті країни 18 січня закликала законодавців переглянути плани змін до кримінального кодексу та розпуску спецпрокуратури, які викликали занепокоєння ЄС щодо верховенства права. 

словаччина протести фіцо

Знак гривні
Знак гривні