Нестратегічна ядерна зброя стає дедалі важливішою для Кремля, — звіт

Великі втрати Росії під час повномасштабного вторгнення в Україну означають, що Москва надає дедалі більшого значення ядерній зброї як засобу стримування та подолання НАТО.

Фото: Reuters
Фото: Reuters

Про це йдеться в новому звіті Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), повідомляє Голос Америки.

"Росія зараз менше довіряє своїм звичайним можливостям через усе, що вона втратила у війні в Україні", — сказав Вільям Альберк, автор звіту та директор зі стратегії, технологій і контролю над озброєннями в IISS.

Це означає, що атомна зброя Москви меншої дальності, відома як нестратегічна ядерна зброя або NSNW, призначена для використання на полі бою, стає все більш важливою для Кремля, за словами Альберка.

"Росія має в основному ракети малої і середньої дальності, повітряного, наземного і морського базування, здатні доставляти ядерні боєголовки по всьому театру військових дій і здатні тримати під загрозою всю НАТО. Самому НАТО бракує можливостей протидії, які б відповідали можливостям Росії", — пояснює він.

Росія вже розмістила нестратегічну ядерну зброю на території свого союзника Білорусі, яка межує з кількома країнами НАТО. Минулого тижня Білорусь оголосила про прийняття нової військової доктрини.

У звіті IISS також висвітлюється стаття, опублікована в червні відомим російським політичним і військовим аналітиком Сергієм Карагановим, головою Ради зовнішньої та оборонної політики в Москві, в якій він схвалив тактичний ядерний удар по європейській державі, яка підтримує Україну, щоб протистояти НАТО.

Альберк зазначає, що кілька інших відомих політологів Росії взяли участь у ядерній дискусії після публікації статті Караганова. У Караганова є навіть президентське схвалення.

"Я думаю, що вони вірять, що використання ядерної зброї в невеликих масштабах можна витримати, і це може бути вигідним для Росії. Отже, це те, що ми б розглядали як ядерну війну, щоб виграти битву, щоб вибити США, щоб запобігти вступу США у війну, наприклад, завадивши нам отримати підкріплення з континентальних Сполучених Штатів", — каже Альберк.

Після вторгнення Росії в Україну генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що застосування будь-якої ядерної зброї Росією в Україні "фундаментально змінить природу конфлікту" і викличе "наслідки".

Росія вважає, що НАТО не має рішучості відповісти власною ядерною зброєю, згідно зі звітом IISS, в якому йдеться, що для Заходу життєво важливо перекалібрувати власне стримування.

"Чи повинні ми вводити однакові системи (NSNW)? Або ми усунемо російські спроби через кращу інтегровану протиповітряну та протиракетну оборону? Це речі, які ми повинні з’ясувати. Це нова дилема – або дилема, я маю сказати, яку ми ігнорували протягом такого тривалого часу", – сказав Альберк.

НАТО стримування ядерна зброя

Знак гривні
Знак гривні