Словацький премʼєр Фіцо різко змінив риторику щодо України

24 січня прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо провів в Ужгороді переговори зі своїм українським колегою Денисом Шмигалем. З-поміж інших домовленостей прем'єри підписали заяву про посилення співпраці країн.

Фото: Шмигаль/Телеграм
Фото: Шмигаль/Телеграм

Після зустрічі Шмигаль заявив, що прем'єри дійшли згоди з низки питань і мають конкретні домовленості.

Зокрема, уряд Словаччини не блокуватиме купівлю Україною зброї та техніки у словацького бізнесу. Країни також будуть співпрацювати у питанні постачань з боку словацької компанії техніки для зведення оборонних рубежів.

Крім того, Словаччина підтримає програму Ukraine Facility, яка передбачає виділення Україні 50 млрд євро з боку Європейського Союзу.

"Прем’єр Фіцо запевнив мене у повній підтримці євроінтеграційних прагнень України", — наголосив український очільник уряду і додав, що Україна та Словаччина продовжать "плідну співпрацю заради безпеки та процвітання наших країн".

Також за підсумками зустрічі Фіцо і Шмигаля прем'єри підписали спільну заяву, яка посилить двосторонні відносини України й Словаччини на основі взаємної довіри та поваги.

Як зазначає видання Euractiv, українські посадовці побоювалися, що зустріч піде в іншому напрямку, зважаючи на різку риторику словацького прем'єра щодо Києва.

Суперечливі заяви Фіцо поставили під сумнів доцільність проведення зустрічі. Народний депутат України Олександр Мережко навіть закликав скасувати візит.

За день до прибуття в Україну, відповідаючи на запитання словацького журналіста, чому він не зустрічається з українським колегою в Києві, Фіцо заявив, що в українській столиці "не відчувається війна" і що "люди живуть там абсолютно нормальним життям".

Його заява пролунала після того, як того ж дня Росія здійснила чергову ракетну атаку на Україну, а в Ужгороді його застала повітряна тривога через МіГ-31К.

Однак, після зустрічі зі Шмигалем Фіцо різко змінив риторику, пише видання. Заяви обох сторін після неї були конструктивними. Фіцо підкреслив, що він повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.

«Попри розбіжності ми прагнемо сформувати з урядом Словаччини політику «нового прагматизму», яка принесе вигоду обом державам», ― заявив Шмигаль.

словаччина шмигаль дипломатія фіцо

Знак гривні
Знак гривні