Як дефіцит робочої сили в РФ впливає на здатність Кремля поповнювати збройні сили, — Bloomberg

Війна Росії в Україні посилює гострий дефіцит робочої сили, що б'є по підприємствах — від металургійних заводів до шикарних московських ресторанів — і розпалює гонитву за підвищенням зарплат, яка ставить під загрозу здатність Кремля поповнювати збройні сили.

Фото: Stringer/Anadolu Agency/Getty Images
Фото: Stringer/Anadolu Agency/Getty Images

Про це пише Bloomberg.

Конкуренція за працівників призвела до двозначного зростання зарплат і зробила колись відносно прибуткову військову службу менш привабливою, навіть після того, як торік на 10,5% збільшили щомісячну платню за участь у війні.

Такі фахівці, як інженери, механіки, оператори машин, зварювальники, водії і кур'єри, тепер можуть знайти роботу з зарплатою, порівнянною або вищою, ніж в армії, після того, як компенсація за таку роботу зросла на 8-20% минулого року, згідно з даними місцевого рекрутингового сервісу Superjob.

Після того, як у 2022 році президент Росії Володимир Путін оголосив мобілізацію на війну, компанії втратили працівників на користь армії та оборонних заводів, які пропонували набагато вищі зарплати, ніж навіть найщедріші цивільні заводи. Потім зарплати в приватному секторі почали зростати у відповідь, і багато компаній відновили свою конкурентоспроможність.

Конкуренція спостерігається і в цивільному секторі. Промислові підприємства змагаються за працівників, оскільки вакансії кур'єрів і охоронців пропонують вищі зарплати, ніж на заводах, але з набагато меншими посадовими обов'язками, розповів агентству топменеджер однієї з найбільших металургійних і гірничодобувних компаній. За його словами, сьогоднішній дефіцит робочої сили не схожий на той, що спостерігався раніше.

Російська економіка потребує рекордних 2,3 мільйона працівників, свідчать дані Федеральної служби статистики, опубліковані наприкінці грудня. Водночас рівень безробіття в Росії впав до історичного мінімуму – 2,9%.

"Російська стратегія набору добровольців до збройних сил за допомогою величезних бонусів при вступі та високої зарплати, найпевніше, була розрахована на короткий конфлікт. Оскільки війна затягується, дефіцит робочої сили і низький рівень безробіття означають, що у приватних роботодавців залишається небагато варіантів, окрім того, що пропонують військові.

У міру того, як ринкова заробітна плата наздоганятиме виплати військовим, Росія буде змушена обирати між тим, щоб спрямувати ще більшу частку своїх державних витрат на військові потреби, змиритися з падінням притоку добровольців або ж зробити ставку на цільову мобілізацію", – каже російський економіст Олексій Ісаков.

Сектори, які найбільше потребують нових кадрів – державне управління та оборона – мали дефіцит у 365 000 працівників. Кремль, як і раніше, здебільшого покладається на добровольців у своїй війні в Україні, пропонуючи їм 210 000 рублів щомісяця.

Він прагне уникнути будь-якої нової мобілізації напередодні президентських виборів у березні, де Путін майже напевно виграє свій п'ятий президентський термін, після того, як останні вибори у вересні 2022 року викликали різке зростання громадського занепокоєння щодо війни в опитуваннях громадської думки.

Тодішнє рішення Путіна призвати 300 000 резервістів спровокувало еміграцію сотень тисяч росіян, які прагнули уникнути війни. Багато з них були молодими фахівцями, чий від'їзд ще більше загострив напругу на ринку праці.

За словами міністра оборони РФ Сєргєя Шойгу, у 2023 році близько 490 тисяч осіб служили в армії за контрактом. Шойгу також заявив, що військові щотижня отримують понад 1 500 заявок на службу.

Дефіцит робочої сили став головним болем для центрального банку РФ, який подвоїв ключову процентну ставку минулого року частково через інфляцію, спричинену підвищенням заробітних плат. Тим часом, дефіцит робочої сили діє як обмеження для потенційного зростання російської економіки.

Окрім труднощів із заповненням вакансій, зарплати з'їдають прибутки компаній. Окрім заробітної плати, виробники пропонують додаткові пільги, щоб залучити та утримати працівників.

Ресторани та будівельні компанії також відчувають тиск, оскільки трудові мігранти з сусідніх країн залишають Росію, оскільки висока інфляція і слабкий рубль знизили їхні доходи в доларовому еквіваленті.

Дефіцит робочої сили змусив Росію шукати працівників з-за кордону. Близько 10 000 осіб мають прибути з Кенії після того, як міністр закордонних справ Сергій Лавров відвідав Найробі в травні вперше за 13 років, повідомляли росЗМІ.

Влада одного з сибірських регіонів розраховує на Північну Корею як на джерело робочих рук для своїх будівельних майданчиків, де бракує тисяч будівельників, а голова Національної асоціації забудовників Антон Глушков хоче залучити "надлишкову" робочу силу з Куби.

Інші компанії шукають менш традиційні внутрішні джерела робочої сили. Наприкінці минулого року заступник генерального директора ВАТ "Російські залізниці" Дмитро Шаханов заявив, що компанія планує наймати на роботу засуджених до примусових робіт і вже розпочала переговори з Федеральною службою виконання покарань.

Згідно з дослідженням Superjob, нова реальність російського ринку праці полягає в тому, що 85% компаній в РФ відчувають дефіцит кадрів, а 93% не наважуються скорочувати персонал, і все це при тому, що кількість вакансій у 2023 році зросла в 1,5 раза.

деградація росії дефіцит кадрів ринок праці

Знак гривні
Знак гривні