ЗСУ отримали нові багі "Хижак": чим особливі ці машини (ФОТО)

ЗСУ передали нову партію невеликих автомобілів високої прохідності — багі "Хижак". Вони добре себе зарекомендували в зоні бойових дій за показниками маневровості, прохідності та евакуації поранених.

Про це розповів військовий оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

За його словами, ці машини, які стали проєктом ентузіастів з Вінниці, дуже швидко стали затребуваними в підрозділах, які спеціалізуються на специфічних бойових завданнях.

Це стало наслідком того, що легкість і висока прохідність баггі "Хижак" дають змогу використовувати її не тільки як транспорт для ДРГ, а і як мобільну вогневу точку та транспортний засіб для доставлення вантажів та евакуації поранених.

"Але головна перевага машини – це її прохідність та модифікації, що дозволяють встановити, наприклад, універсальну турель, на яку може бути встановлений 12,7-мм кулемет М-2 Browning або ДШК, автоматичний гранатомет АГС-17/КБА-119 або MK-19.

Є також модифікація зі збільшеним вантажним відсіком, що дозволяє стаціонарно розмістити 82-мм міномет або 60-мм. При цьому модифікація не скасовує можливість збереження універсальної турелі", – пояснив Коваленко.

Крім цього, відзначає експерт, багі постійно вдосконалюється. Його творці поліпшили ергономіку, встановили на машині газомасляні амортизатори від Outlander, посилили передню ось, поліпшили якість деталей, їхню надійність тощо.

"Зараз розглядається варіант виробництва повнопривідного варіанта, і в цеху одного з виробництв я зміг оглянути прототип, створюваний на базі донора – ВАЗ-2121/2131.

Так само розглядається можливість створення модифікації для технічної допомоги, щоби ремонтні підрозділи могли виїжджати на місце проведення ремонту не на громіздкому і помітному транспорті, а маневрових, легких, але здатних вмістити все необхідне для ремонту обладнання, багі", – зазначив Коваленко.

За його словами, зараз запити від підрозділів, особливо вогневої підтримки, на отримання машин перевищують можливості виробництва.

"Не будучи ініціативою на державному рівні, з відповідним бюджетом та підтримкою, виробництво “Хижаків” завдяки допомозі громадськості та донатам було виведено на дрібносерійний рівень.

Сподіваюся, що на цей проєкт звернуть увагу трохи вище, оскільки внутрішнє виробництво таких машин, це все ж таки краще, ніж закупівлі китайської продукції, з досить посередніми можливостями в наших жорстких реаліях.

На сьогодні виробництво багі "Хижак" виведено на рівень одна машина на добу, а за рік від початку виробництва підрозділам Сил оборони уже було передано близько сотні цих машин. Але й цієї кількості недостатньо, щоб закрити всі запити та потреби, що надходять", — резюмував Коваленко.

Характеристики багі "Хижак":

Маса – 700 кг;

Потужність двигуна – 65 л/с;

Швидкість – 110 км/год;

українські розробки евакуація багі ремонт техніки

Знак гривні
Знак гривні