Бункери-"криївки" для ЗСУ. Як виглядають підземні командні пункти (ФОТО)

В Україні налагодили виробництво сталевих підземних командних пунктів для потреб Збройних сил України.

Фото: Метінвест
Фото: Метінвест

Як повідомляє пресслужба компанії-виробника Метінвест, перший сталевий штаб вже переданий Сухопутним військам на безоплатній основі та вже використовується за призначенням.

Сталевий штаб складається з п’яти чи шести (залежно від комплектації) окремих мобільних бункерів. Це сполучені між собою підземні укриття, що виконують різні функції — від житлового приміщення та санітарної зони до робочого штабу командування. Таким чином утворюється цілий підземний комплекс будівель.

Фото: Метінвест
Фото: Метінвест

Зібраний штаб може вміщати близько 30 військовослужбовців. Бункери обладнані спальними місцями й робочими зонами, душовими й бойлерами, системами опалення, освітлення і зв’язку, місцями для зберігання зброї та особистих речей та електронною технікою.

Фото: Метінвест
Фото: Метінвест

Нові командні пункти базуються на традиційній моделі бункера-«криївки», що вже використовується у ЗСУ. Габарити нового варіанту збільшили до 6 метрів завдовжки й 2,3 метра заввишки.

Фото: Метінвест
Фото: Метінвест

Нагадаємо, що український уряд виділив рекордну суму коштів на будівництво оборонних укріплень. 17,5 млрд грн будуть спрямовані на будівництво інженерно-технічних та фортифікаційних споруд, відповідне обладнання та систему невибухових загороджень.

бункер укріплення оборона зсу штаб

Знак гривні
Знак гривні