Головні ризики та можливості 2024 року

Експерти Атлантичної ради Пітер Енгельке та Пол Саффо у ґрунтовній аналітиці окреслили головні ризики та можливості 2024 року, оцінивши ступінь ймовірності їхнього справдження. Texty.org.ua публікують переклад матеріалу.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Виборці всього світу віддають свої голоси за долю демократії. Україна визначає, чи можна виграти її боротьбу з російською агресією, Китай вживає заходів, які на крок від війни проти Тайваню, а ширші військові дії охоплюють Близький Схід. Недостатні дії щодо зміни клімату збільшують шанси на лиходійну геоінженерію. Управління океанами та дослідження космосу роблять крок вперед. Штучний інтелект стає всюдисущим.

Це лише деякі з найбільших глобальних ризиків і можливостей, які ми передбачаємо у 2024 році. Наведеним нижче сценаріям, які не відображаються в певному порядку (ми вважаємо всі важливими, тому їх включено до цього списку), присвоюється ймовірність від «низької» до «високої». «Середня» ймовірність означає, що ми призначили шанс (приблизно) 50/50 сценарію, що відбудеться протягом наступного року. Сценарій з «низькою» ймовірністю не менш значущий за інші. Це лише вказує на те, що це навряд чи втілиться в життя в 2024 році. Але, як яскраво продемонстрували останні роки, сценарії з низькою ймовірністю можуть спричинити високий рівень глобальної турбулентності. І ймовірність такого сценарію може зрости протягом більш тривалого періоду часу.

Основні ризики

СЕРЕДНІЙ СХІД

Конфлікт Ізраїлю та ХАМАС викликає ширшу війну на Близькому Сході

Ймовірність – досить висока

З цим ризиком пов’язані дві основні тривоги. По-перше, конфлікт між Ізраїлем і ХАМАС не пошириться лише на Газу, а пошириться й на інші країни, що межують із Ізраїлем. Після теракту ХАМАС 7 жовтня Ізраїль і підтримувані Іраном угруповання в Сирії та Лівані, включно з Хізбаллою, обмінювалися артилерійським вогнем і брали участь у інших військових діях, таких як авіаудари. Також нещодавно зросла напруга через убивство лідера ХАМАС Салеха аль-Арурі в Бейруті. Ця динаміка загрожує ескалацією, навмисною чи ненавмисною.

По-друге, це занепокоєння, що Сполучені Штати та Іран будуть втягнуті в прямий конфлікт один з одним. Добре розвинена регіональна мережа озброєних ополчень і терористичних груп Ірану вже атакувала бази США в Іраку та Сирії та комерційні судна в Червоному морі. Остання подія, у свою чергу, змусила Сполучені Штати та їхніх союзників сформувати морські сили безпеки для захисту життєво важливих судноплавних шляхів у регіоні та, зрештою, нанести авіаудари в Ємені проти повстанців-хуситів, які стоять за атаками в Червоному морі. Хоча ані Ізраїль, ані Іран, ані Сполучені Штати, здається, не зацікавлені у ширшій війні на Близькому Сході, нещасний випадок, прорахунок, непередбачені події чи необдумане та необачне прийняття рішень державним чи недержавним суб’єктом можуть виявитися переломним моментом для дуже серйозної ситуації у вогненебезпечному регіоні.

Попри те, що Ізраїль оголосив про згортання першого етапу своєї військової кампанії в Газі, є занадто багато невідомих і потенційних точок спалаху, щоб прогнозувати райдужний сценарій у 2024 році.

УКРАЇНА

Можливість української перемоги зменшується, оскільки зникає підтримка Заходу

Ймовірність – середня

Здається малоймовірним, що Росія має військовий потенціал, щоб рішуче перемогти Україну на полі бою. Проте не факт, що Україна зможе повністю виграти війну, про що свідчить відсутність її власного наступального прогресу на суші (якщо не на морі) у 2023 році.

Мало хто з аналітиків вірить, що Україна зможе вийти з цієї війни неушкодженою (де «неушкодженою» частково означає повернення території, яку вона утримувала до вторгнення Росії в країну в 2022 або 2014 роках) без постійної фінансової та військової підтримки Заходу. Хоча Україна отримала величезну вигоду від поставок передової зброї із Заходу, цієї підтримки було недостатньо, щоб схилити терези на користь наступальних операцій України. Простіше кажучи: Україні потрібно більше всього, включно з основними елементами — артилерійськими снарядами, наприклад, — щоб виграти війну, в якій беруть участь сотні тисяч військових на тисячокілометровому фронті.

У 2024 році існує ризик, що така допомога не надійде через втому від війни та внутрішні фактори в Європі та Сполучених Штатах. По обидва боки Атлантики є численні попереджувальні знаки. У Сполучених Штатах адміністрація Байдена стикається з набагато сильнішим опором Конгресу щодо збереження та збільшення фінансування України, ніж раніше під час війни. У Європі прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував плани Європейського Союзу про фінансування України. Новий прем’єр-міністр Нідерландів Ґерт Вілдерс та його Партія свободи виступають за відкликання голландської військової та фінансової підтримки України, хоча такий результат є далеко непевним, враховуючи потребу Вілдерса сформувати багатопартійну правлячу коаліцію.

Якби підтримка Заходу зникла, Україна майже напевно не змогла б перемогти на полі бою. У найгіршому випадку, коли допомога як від Сполучених Штатів, так і від Європи не надійде, Україна може повністю програти боротьбу з Росією.

ЗМІНА КЛІМАТУ

Шторми, викликані кліматом, руйнують мегаполіси

Ймовірність – досить низька

У жовтні 2023 року в Тихому океані утворився рідкісний шторм. За один день він посилився з тропічного шторму до урагану категорії 5, вийшовши на берег навколо Акапулько та спустошивши мексиканське місто. У вересні на східну Лівію лише за двадцять чотири години випала кількість дощів, яка випала за вісім місяців, зруйнувавши дві дамби та змивши значні частини прибережних населених пунктів.

Уявіть собі бурю такої лютості та швидкості, що вдарила по ще більшому місту — з п’яти, шести чи двадцяти мільйонами жителів. Понад 600 мільйонів людей живуть у низинних районах у межах 60 миль від морського узбережжя, і дві третини найбільших міст світу (з населенням п’ять мільйонів і більше) розташовані в цих прибережних зонах. Люди в усьому світі дедалі частіше переїжджають до таких мегаполісів, дехто приїхав туди через те, що наслідки зміни клімату зробили життя в інших місцях непридатним.

Чітких даних про взаємозв'язок між зміною клімату та екстремальними погодними явищами важко знайти. Наприклад, дані Агентства з охорони навколишнього середовища США показують, що частота ураганів, які досягають Сполучених Штатів, майже не змінилася протягом останнього століття, але дані також вказують на зростання активності з 1995 року (що збігається з підвищенням температури поверхні моря). Загалом, однак, прогнозисти стурбовані тим, що підвищення температури океану та інші пов’язані з кліматом фактори призведуть до збільшення кількості ураганів і швидкого перетворення слабких тропічних штормів у сильні урагани, як це сталося в Акапулько.

Поєднайте цю кліматичну реальність із проблемами інфраструктури, з якими стикаються багато світових мегаполісів, і, здається, буде створено умови для катастрофи, подібної до Акапулько, яка розгорнеться у більшому масштабі, коли мегашторм обрушиться на такі мегаполіси, як Дакка, Маніла, Хошимін-Сіті, або Ріо-де-Жанейро. Важко передбачити, чи станеться така катастрофа в 2024 році, але можна сказати точно, що така подія станеться в якийсь момент у найближчі роки.

КИТАЙ І ТАЙВАНЬ

Китай блокує Тайвань, ризикуючи конфліктом зі Сполученими Штатами

Ймовірність – досить низька

Побоювання китайського вторгнення на Тайвань циркулюють у Вашингтоні та інших столицях протягом багатьох років. Незважаючи на те, що військові планувальники в Пентагоні стурбовані сценарієм вторгнення, інший примусовий сценарій — морська блокада Тайваню Китаєм — настільки ж ймовірний (якщо не ймовірніший), у 2024 році та пізніше.

Маючи найбільший у світі військово-морський флот, берегову охорону та морську міліцію, Китай знає, що блокада є більш гнучкою та легшою для здійснення, ніж вторгнення.

Вибори в Тайвані в січні 2024 року можуть вплинути на прийняття рішень у Пекіні. Результат — у якому чинна Демократична прогресивна партія (DPP), політична партія, яка найменше налаштована на тісніші відносини з Китаєм, перемогла в президентських перегонах — може підштовхнути Пекін продовжувати нарощувати свою тактику залякування, щоб переконати Лай Чін-те, новообраного президента Тайваню, утриматися від подальших тверджень про незалежність від Китаю або руху до неї.

Перемога DPP може поєднатися з іншими факторами, такими як уповільнення економіки Китаю, щоб підштовхнути Пекін до агресивних дій, можливо, включаючи блокаду. Лідер Китаю Сі Цзіньпін може вирішити, що настав момент, щоб змусити Тайвань підкоритися — багато років тому (деякі) офіційні особи США припускали, що Пекін може зробити такий крок. Враховуючи нещодавню готовність Пекіна перевірити оборону Тайваню навколо острова (що важливо, у тому числі у водах і повітряному просторі на схід від Тайваню), перспектива того, що китайські військово-морські кораблі заблокують вхід у тайванські порти, залишається менш ймовірною, але все ще ймовірною подією у 2024 році.

ЯДЕРНА ЗБРОЯ

Ядерні держави воюють звичайною зброєю, ризикуючи ядерною ескалацією

Ймовірність – середня

Оскільки відносини між ядерними країнами погіршуються, оскільки вони борються у гарячих точках по всьому світу, існує реальна перспектива, що у 2024 році дві або більше ядерних держав вступлять у пряму війну одна з одною з використанням звичайної зброї. Більше занепокоєння викликає те, що такий конфлікт може перерости в обмін ядерними ударами.

Список складних відносин між ядерними державами світу довгий. До них належать Китай і Сполучені Штати, Китай і Індія, Пакистан і Індія, Північна Корея і Сполучені Штати, а також Росія і НАТО (членами Альянсу є Сполучені Штати, Велика Британія і Франція, які мають ядерну зброю). На задньому плані ховаються ворожі відносини між Ізраїлем, який ніколи не підтверджував й не заперечував, що він володіє ядерною зброєю, та Іраном, який, як повідомляється, зараз здатний виробляти достатньо розщеплюваного матеріалу для кількох видів ядерної зброї.

Деякі з цих відносин розвиваються дипломатично; більшість із них перебувають у стані стагнації або погіршуються. Гарячі точки включають Україну та найсхідніші країни НАТО та Європейського Союзу; Тайвань, острови Сенкаку, острови Парасель і Спратлі та інші води й острови в західній частині Тихого океану; демілітаризована зона Корейського півострова; велика частина Близького Сходу з огляду на поточний конфлікт у Газі; і спірні кордони між Пакистаном, Індією та Китаєм.

Прямий військовий конфлікт між двома чи більше ядерними державами не означає автоматичної ескалації до обміну ядерною зброєю. Дійсно, в останні роки Китай та Індія, з одного боку, і Пакистан та Індія, з іншого, брали участь у зіткненнях за участю невеликої кількості військ уздовж їхніх спірних кордонів, які були стримані задовго до будь-яких очевидних серйозних міркувань про використання такої зброї. Проте відсутність ядерної ескалації в цих минулих конфліктах не означає, що ризик буде нульовим у майбутньому.

ЗМІНА КЛІМАТУ

Відсутність прогресу у боротьбі зі зміною клімату змушує окремі країни або заможних громадян брати справу у свої руки

Ймовірність – середня

Незважаючи на те, що остаточна угода нещодавно завершеного саміту Організації Об’єднаних Націй (ООН) зі зміни клімату, відомого як COP28, містила зобов’язання щодо «переходу» від викопного палива, вона також не зобов’язувала — як і інші COP до цього — країни світу до обов’язкових колективних дій щодо скорочення викидів парникових газів.

Перше визнання того, що цілі щодо обмеження викидів не досягнуті, підживлює суперечливу точку зору про те, що геоінженерія — уявлення про те, що люди можуть передбачувано змінювати кліматичну систему планети шляхом навмисного та контрольованого втручання — є єдиним реалістичним і дієвим рішенням для утримання температури поверхні в допустимих межах. У 2024 році ми можемо спостерігати різке збільшення запропонованих геоінженерних рішень і прототипів проектів. Очікуйте почути більше про втручання будь-якого типу — від підходів, зосереджених на поглинанні вуглецю, таких як занурення водоростей на донне морське дно та «мінералізація» атмосферного вуглецю в породу, до методів керування сонячним випромінюванням, зосереджених на розпилюванні частинок діоксиду сірки у високій атмосфері або розгортання космічних зонтів. Хоча ці втручання різноманітні з наукової та технологічної точки зору, усі мають спільну мету уповільнити, зупинити або повернути назад вплив клімату.

Хоча геоінженерія є важливою та активною сферою наукових досліджень, хвилювання полягає в тому, що хтось продовжить драматичне втручання, яке буде одностороннім, транскордонним і передчасним. Враховуючи багато наукових невідомих і відсутність глобальних структур управління, пов’язаних із геоінженерією, деякі типи втручань можуть означати безвідповідальні ризики щодо екологічного здоров’я планети, наприклад, ризикуючи пошкодженням озонового шару або зміною погодних умов. Лиходійна геоінженерія — це тривожна карта, яка може почати діяти у 2024 році та пізніше, можливо, у формі втручання, ініційованого однією державою чи недержавним актором (наприклад, надзаможним підприємцем), які діють самостійно та випереджають науковий та політичний консенсус щодо того, чи користі від таких дій переважають ризики.

АФРИКА

«Пояс переворотів» в Африці розширюється, порушуючи соціальний та економічний прогрес

Ймовірність – досить висока

З 2020 року відбулося вісім успішних державних переворотів у країнах Сахельського регіону Африки та Західній Африці, утворивши те, що зараз називається «поясом державних переворотів», що тягнеться від Атлантичного океану до Червоного моря. У 2024 році є висока ймовірність того, що в регіоні відбудуться додаткові державні перевороти як у країнах, які вже зазнали державних переворотів (наприклад, Малі та Буркіна-Фасо, пережили перевороти один за одним через короткий проміжок часу), так і в країнах, які ще цього не зробили. Пояс перевороту також може розширюватися назовні. У серпні, наприклад, останній переворот в Африці стався в Габоні, на південь від Сахеля в західно-центральній Африці.

Існують складні глибинні причини, чому ці країни переживають перевороти в такій тісній послідовності. Незважаючи на те, що кожна нація в поясі перевороту має свої унікальні виклики, уряди в цих регіонах, як правило, не надали своїм громадянам основні суспільні блага, включаючи безпеку, процвітання та компетентні послуги. Їм не вдалося протистояти зростаючим повстанським рухам і пов’язаному з ними насильству, стримати корупцію (дозволяючи багатству перейти до невеликої еліти) або провести чесні вибори, щоб легітимізувати урядову владу.

Опитування громадської думки показує, що такі джерела нестабільності підривають підтримку обраних урядів, водночас посилюючи прагнення до очевидної стабільності — часто ілюзорної — яку може принести військове правління. Розширення поясу перевороту стане перешкодою для поточних економічних і соціальних перетворень, які здійснюють молоде, ініціативне та зростаюче населення Африки.

КИТАЙ ТА ЛАТИНСЬКА АМЕРИКА

Китай посилює свій вплив у Латинській Америці та Карибському басейні за рахунок США

Ймовірність – висока

Стратегічна конкуренція з Китаєм тихо досягла сусідства Сполучених Штатів. За останні два десятиліття Китай став найбільшим торговим партнером багатьох країн Латинської Америки та Карибського басейну. Зробивши численні кроки для посилення своїх позицій, Китай швидко зарекомендував себе як другий за величиною торговий партнер регіону в цілому після Сполучених Штатів і найбільший торговельний партнер Південної Америки. У травні 2023 року, наприклад, Китай підписав угоду про вільну торгівлю з Еквадором, четверту угоду в регіоні після угод з Перу, Чилі та Коста-Рікою. З 2005 року китайські організації інвестували в регіон майже 150 мільярдів доларів на підтримку енергетичних, транспортних, інфраструктурних та інших суспільних благ.

Зростання економічного впливу Китаю в Латинській Америці та Карибському басейні відбувається паралельно з його дипломатичними успіхами. З 2017 року, наприклад, п’ять країн регіону встановили офіційні відносини з Китаєм і припинили відносини з Тайванем. У жовтні 2023 року Китай також покращив свої дипломатичні відносини з Колумбією, одним із найдавніших союзників Сполучених Штатів у регіоні, до «стратегічного партнерства».

Уряд США намагається розробити ефективну відповідь, враховуючи свої давні інтереси в регіоні. Проте існує багато перешкод. Сполучені Штати мають численні торгові угоди з тамтешніми країнами, але Вашингтон мало зацікавлений у поширенні торговельних угод на більшу кількість країн Латинської Америки та Карибського басейну. І хоча адміністрація Байдена започаткувала ініціативу регіонального економічного розвитку, відому як Американське партнерство заради економічного процвітання, наразі їй було важко розподілити ресурси, які, на думку багатьох, необхідні для повної протидії масштабам діяльності Китаю (обсяг торговельних відносин між Сполученими Штатами та Мексикою є важливим винятком). Для Сполучених Штатів і навіть для Європи, які так само загрузли в неефективній економічній дипломатії в регіоні, існує ризик того, що країни Латинської Америки та Карибського басейну в найближчі роки будуть ще тісніше зближуватися з Китаєм.

Можливості

ДЕМОКРАТІЯ

Ключові вибори відновлять світові демократії

Ймовірність – середня

Це буде критичний рік для демократії. У найбільших демократіях світу Індії та США відбудуться загальні вибори. Так само буде в Південній Африці, Мексиці, Індонезії та низці менших країн, а в Європейському Союзі відбудуться парламентські вибори. Загалом, за даними Economist, у 2024 році в країнах з населенням понад чотири мільярди людей відбудуться місцеві, регіональні чи національні вибори.

Принаймні протягом останнього десятиліття демократії боролися з важкими зустрічними вітрами. Економічні розчарування, дезінформація в Інтернеті, різноманітні образи на усталені політичні еліти, соціальна, культурна та політична поляризація – усе це змінило глобальний демократичний ландшафт на гірше. У 2024 році розумно очікувати, що виборці в деяких країнах оберуть партії та кандидатів, які заграють із авторитарним, а не демократичним правлінням, як виборці робили в попередні роки. Якщо виборці оберуть неліберальний шлях у більшості демократичних країн, які проводять вибори цього року, існує значний ризик серйозної та тривалої шкоди демократичному проекту в усьому світі.

Однак ми помістили цей пункт на сторону можливостей, тому що залишаємось оптимістами щодо віри людей у демократичний проект. І з певної причини: опитування громадської думки в усьому світі незмінно показують широку підтримку демократії, хоча також існує широке розчарування тим, як вона функціонує на практиці. У 2024 році виборці в усьому світі мають можливість підтвердити свою відданість демократичному врядуванню, обираючи партії та кандидатів, які підтримують демократичні ідеали та принципи та, таким чином, відкидають антилібералізм.

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ

ШІ стає мейнстрімом і поширюється всюди

Ймовірність – висока

Відтоді як у 2022 році генеративний штучний інтелект (ШІ) і технології, що включають великі мовні моделі, вийшли на публічну сцену, вони розвивалися з приголомшливою швидкістю, а наслідки були однаково захоплюючими та жахливими. Але відносно того, що розгортатиметься у 2024 році, те, що ми бачили у 2023 році, навряд чи можна вважати розминкою. Спроба передбачити будь-що в такій швидкозмінній області — це непроста гра, але є кілька елементів, на які ми можемо розраховувати:

Глобальний ринок генеративного штучного інтелекту стрімко зростатиме в наступному році та на початку 2030-х років. Аналітики Goldman Sachs підрахували, що поширення технологій штучного інтелекту збільшить світовий ВВП на 7 відсотків протягом наступного десятиліття.

2024 рік стане роком, коли ШІ стане мейнстрімом, і не лише на наших моніторах. Системи ШІ вбудовуються в пристрої, які визначають наше повсякденне життя. Результатом стане поява перших «розумних фактів» — пристроїв із елементарним інтелектом, які мають більшу здатність безпосередньо відчувати фізичний світ і взаємодіяти з ним, ніж зараз. Це почнеться зі знайомих об’єктів — транспортних засобів, побутових приладів, персональної електроніки — але також дасть змогу створити абсолютно нові класи пристроїв, у тому числі значно більш потужних роботів.

Тим часом штучний інтелект також принесе більш прозаїчні сюрпризи. Чат-боти стануть повсюдними на наших комунікаційних пристроях, витісняючи традиційний пошук. У таких сюрпризів будуть і мінуси. ШІ відіграватиме важливу руйнівну роль у впливі на громадську думку та численні цьогорічні вибори по всьому світу. Дійсно, зриви вже почалися: наприклад, у вересні 2023 року дослідники Microsoft розкопали мережу контрольованих Китаєм облікових записів у соціальних мережах, які використовували ШІ для впливу на виборців у США.

УКРАЇНА

Україна здійснить прорив на полі бою проти Росії

Ймовірність – досить низька

Відсутність значного прогресу України під час її контрнаступу 2023 року здивувала тих, хто очікував швидкої перемоги над російською армією, яка виглядає в кращому випадку некомпетентною. Натомість російська оборона виявилася стійкою, зводячи наземний наступ України до повільного пересування. Зараз, схоже, війна перетворюється на війну на виснаження, що вигідно для Росії, враховуючи її більшу економіку та запаси робочої сили, а також очікуване нетерпіння західної громадськості щодо тривалих війн (див. відповідний ризик вище). У листопадовому інтерв’ю головнокомандувач України Валерій Залужний поскаржився: «Глибокого і красивого прориву, швидше за все, не буде» — принаймні, як він мав на увазі, найближчим часом.

Однак у 2024 році залишається певна надія на прорив на полі бою на користь України, якщо припустити, що для України збігаються два фактори:

● Правильне поєднання західної зброї та боєприпасів, які надходять у достатній кількості та вчасно. Попри те, що західні країни постачали ці ресурси, їх типи та кількість наразі не відповідали тому, що було необхідно для здійснення наступального прориву.

● Військове керівництво України знаходить інноваційні рішення для поля бою двадцять першого століття, яке досі давало перевагу обороні — це розуміння, яке охоче визнав Залужний, водночас стверджуючи, що нові комбінації зброї, тактики та інформації забезпечать прорив.

Щоб такий сценарій реалізувався, низька ефективність російських сил — результат таких факторів, як погана підготовка, низький моральний дух і недостатнє постачання — також має зберегтися.

Якщо у 2024 році військова ситуація в Україні таким чином стане більш сприятливою, є шанс, що українські сили досягнуть прориву, а разом з ним і перспективи завершення війни на умовах Києва.

КОСМОС

Космічна економіка починає розвиватися

Ймовірність – висока

Одна з найбільш швидкозростаючих економік на планеті знаходиться не на Землі, а в космосі. За даними некомерційної організації Space Foundation, глобальна космічна економіка зросла на 8 відсотків у 2022 році до понад п’ятисот мільярдів доларів і має намір зрости майже до восьмисот мільярдів доларів протягом наступних півдесятка років. Комерційні космічні зусилля становлять майже 80 відсотків діяльності в цьому секторі, але військові витрати також зросли і, ймовірно, продовжуватимуть зростати.

Найпопулярнішою космічною нерухомістю у 2024 році буде низька навколоземна орбіта (НОО), де буде розгорнуто більше датчиків і систем зв’язку. У наступному році провідні компанії, такі як SpaceX і Blue Origin, розширять темпи своїх операцій по запуску за допомогою нових платформ, таких як багаторазова ракета-носій New Glenn від Blue Origin, за контрактом з NASA на відправлення двох зондів на Марс у 2024 році, і двуступеневу ракету-носій «Електрон» від Rocket Lab, яка вже доставила десятки корисних вантажів на LEO. Тим часом SpaceX оголосила про мету запускати ракету майже кожні два дні у 2024 році, що приблизно подвоїть кількість запусків у 2023 році.

За діючими компаніями йде постійно зростаюча кількість компаній, які шукають свої унікальні ніші в космічній економіці. Очікуйте розширення телекомунікаційних пропозицій космічного базування за межі Starlink, щоб охопити прямі дзвінки зі смартфона через супутник. Очікується, що перший космічний готель вийде на орбіту не раніше 2030 року, але навіть космічний туризм буде помірно розвиватися, оскільки Blue Origin, SpaceX і Virgin Galactic розширять свої космічні польоти для туристів. А Axiom Space, добре фінансований стартап з метою побудувати першу в світі комерційну космічну станцію, відправляє комерційні місії на Міжнародну космічну станцію.

Такі види діяльності, як космічний туризм, можуть здатися несерйозними, але вони допомагають фінансувати та розбудовувати космічну інфраструктуру, необхідну для вирішення глобальних проблем, таких як доступ до комунікацій для віддалених і недостатньо охоплених громад та зондування навколишнього середовища для моніторингу, прогнозування та пом’якшення наслідків зміни клімату. Зростання галузі має значення, оскільки космічна діяльність є центральною в управлінні земними проблемами та можливостями.

АФРИКА

Африка отримує повноваження щодо визначення порядку денного на головних глобальних форумах

Ймовірність – досить висока

У вересні 2023 року на щорічному саміті G20 прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді оголосив, що Африканський союз (АС) приєднається до G20 як повноправний член. До цього кроку Південна Африка була єдиним африканським представником у G20, незважаючи на те, що вона представляла лише 4 відсотки населення континенту.

Розширення G20 передбачає повніше залучення Африки до багатостороннього процесу прийняття рішень на найвищому рівні. Це прорве уявну дамбу. Протягом багатьох років Африка була здебільшого осторонь в рамках глобальних установ управління, таких як G20. Членство Африканського Союзу в G20 повинно зробити питання економіки, навколишнього середовища та безпеки Африки більшим занепокоєнням для світової спільноти, а також сприяти зміцненню довіри між африканськими державами та іншими країнами в G20 та поза нею.

Великі питання на 2024 рік і надалі полягають у тому, чи буде порядок денний Африки сприйнятий так серйозно в G20, як обіцяє її включення до блоку, і чи вступ АС до G20 посилить вплив Африки на інших глобальних форумах, таких як міжнародні фінансові установи.

РАДА БЕЗПЕКИ ООН

Раду Безпеки ООН може бути реформовано, що зміцнть її легітимність, яка зменшилася

Ймовірність – низька

Реформування Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй (РБ ООН), найважливішого органу в рамках ООН через його відповідальність за реагування на війну та підтримання миру, виявилося одним із найважчих завдань міжнародної дипломатії. Але це завдання набуло більшої актуальності після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році та подальшого блокування Москвою всіх резолюцій про війну. Одне з побоювань полягає в тому, що очевидний параліч Ради Безпеки — частково через її неспроможність змінити свій склад і процедури голосування — зробив її нелегітимною. Сподіваємося, що реформована РБ ООН зможе відновити більшу частину своєї легітимності, яка зменшилася, якщо буде діяти більш надійно та рішуче у майбутніх питаннях війни та миру.

Хоча пропозиції щодо реформи охоплюють процедурні зміни та зміни в членстві, головне питання реформи полягає в тому, чи розширити «P5», групу з п’яти постійних членів Ради Безпеки, які мають право вето: Сполучені Штати, Росія, Китай, Велика Британія та Франція. На країни P5 припадає менше половини світового ВВП і чверть населення світу. Великі країни та цілі регіони, включаючи Африку, Латинську Америку, Південну Азію та Близький Схід, виключені з постійного членства.

Незважаючи на підтримку адміністрацією Байдена нових постійних членів і значне глобальне обурення через відсутність реформ, ми оцінюємо шанси на реформування постійного членства РБ ООН як низькі в коротко- та середньостроковій перспективі. Просто є занадто багато суперечливих інтересів у P5 та поза нею, щоб оцінити перспективи вище. Тим не менш, вирішення цих проблем залишається можливістю щодо символічно та суттєво важливої частини глобального порядку денного, і хор голосів, налаштованих на реформи, зараз підтримує такі кроки.

ДОГОВІР ЩОДО ВІДКРИТОГО МОРЯ

Ратифіковано Договір про відкрите море, який сприяє колективному управлінню Світовим океаном

Ймовірність – середня

П’ять світових океанів, які разом охоплюють 71 відсоток поверхні Землі, опинилися під загрозою через низку видів діяльності людини, включаючи надмірний вилов риби, забруднення пластиком і зміну клімату. Через десятиліття після набуття чинності Конвенції ООН з морського права (UNCLOS) багато з її найамбітніших положень залишаються в підвішеному стані. Однак нещодавно прийнятий Договір про біорізноманіття за межами національної юрисдикції (зазвичай відомий як Договір про відкрите море) може стати винятком у 2024 році, якщо його ратифікують шістдесят країн, що дозволить йому набути чинності.

Договір про відкрите море забезпечує основу для управління океанічними екосистемами. Серед інших заходів він нарощує потенціал навколо морських технологій, створює нові інструменти управління морськими районами, встановлює процеси для оцінки впливу на навколишнє середовище та надає технічну підтримку країнам, що розвиваються, і все це для ефективного глобального управління ресурсами океану.

Договір значною мірою сприятиме збереженню океанічного рибальства, але це ще не все. На океани Землі припадає половина кисню планети, вони поглинають одну чверть викидів вуглекислого газу та діють як поглинач 90 відсотків надлишкового тепла, що утворюється внаслідок антропогенних викидів. Керуючи біорізноманіттям океану, Договір про відкрите море також допоможе зберегти здатність океанів допомагати в управлінні наслідками антропогенної зміни клімату.

Інша сфера, на яку варто звернути увагу: розробка глибоководних ресурсів морського дна, передбачена Частиною XI ЮНКЛОС, завдяки прогресу в технологіях видобутку. Хоча Договір про відкрите море не має юрисдикції щодо глибоководного видобутку корисних копалин, ратифікація договору може переконати країни, що якщо вони можуть діяти узгоджено для управління живими ресурсами моря, то вони також можуть погодитися робити те саме щодо ресурсів на морському дні.

ВІДНОВЛЮВАЛЬНА ЕНЕРГІЯ

Ланцюжки постачання найважливіших корисних копалин починають переорієнтовуватися

Ймовірність – середня

Декарбонізація глобальної економіки потребує стабільних поставок найважливіших мінералів, зокрема літію, кобальту, міді, нікелю та рідкоземельних елементів. Подібно до викопного палива, яке є джерелом сучасної індустріальної економіки, важливі мінерали нерівномірно розподілені в земній корі. Часто існує географічний розрив між тим місцем, де їх видобувають і обробляють, і тим місцем, де вони споживаються як компоненти в батареях, вітрових турбінах та інших технологіях. Країни-джерела часто знаходяться на Глобальному Півдні, особливо в Латинській Америці та Африці, а також у Китаї, якому також вдалося захопити значну частину світового видобутку через укладання контрактів або пряму купівлю шахт та інших об’єктів. Але, як і у випадку з нафтою та природним газом, критично важливі корисні копалини споживаються скрізь у світі, непропорційно в найбагатших країнах, які можуть похвалитися найбільшими споживчими ринками та найшвидшими енергопереходами.

Як країни-виробники, так і країни-споживачі мають величезний інтерес до переорієнтації глобальних ланцюгів постачання таких корисних копалин. Сполучені Штати та їхні союзники та партнери у Східній Азії та Європі хочуть перемістити ланцюги поставок подалі від Китаю, тоді як країни-виробники хочуть збільшити вартість обробки та виробництва до своїх операцій, щоб вони не були лише експортерами сировини. Перезавантаження глобальних ланцюгів постачання вимагатиме від країн-споживачів, таких як Сполучені Штати, передбачити нові моделі роботи з країнами-виробниками та почати створювати з ними справедливі та взаємовигідні партнерства. Такі партнерства можуть призвести до того, що країни-споживачі захищатимуть свої ланцюжки поставок, а країни-виробники створюватимуть можливості для переробки та виробництва найважливіших корисних копалин на основі екологічних, соціальних та управлінських принципів. Це принесе користь економікам виробників (та їхнім місцевим громадам), що перевищує переваги, які забезпечує простий експорт необробленої сировини.

Слідкуйте за тим, чи політики в країнах-виробниках і споживачах скористаються такою можливістю, починаючи з 2024 року, і почнуть важку, але в кінцевому рахунку варту того роботу з переорієнтації глобальних ланцюгів постачання найважливіших корисних копалин на нові моделі.

Про авторів:

Пітер Енгельке є заступником директора з питань прогнозування Стратегічної ініціативи Скоукрофта, старшим науковим співробітником Центру стратегії та безпеки ім. Скоукрофта Атлантичної ради, а також позаштатним старшим науковим співробітником Центру глобальної енергетики.

Пол Саффо — прогнозист із Силіконової долини та старший науковий співробітник Стратегічної ініціативи Скоукрофта Атлантичної ради.

Переклад: Павло Космачевський

глобальна безпека зміни клімату прогноз ШІ російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні