"Брудна таємниця індустрії моди": чому проблема надлишку одягу — це екологічна катастрофа

Світова індустрія моди виробляє мільярди одиниць одягу, чимало з якого не продається й опиняється на смітниках. Експерти кажуть, що боротьба з надмірним виробництвом одягу, яке шкодить довкіллю, вимагатиме радикальних змін у виробництві та законодавстві.

Cміттєзвалищі Кпоне в Темі, Гана. Фото: Ніпах Денніс / Bloomberg / Getty Images
Cміттєзвалищі Кпоне в Темі, Гана. Фото: Ніпах Денніс / Bloomberg / Getty Images

Про це пише The Guardian.

Видання зазначає, що ніхто точно не знає, скільки одягу й взуття виробляється щороку, а це означає, що неможливо точно підрахувати, скільки одягу залишається непроданим на складах. Без цієї інформації спроби зменшити вуглецевий слід модної індустрії схожі на спроби розв'язати головоломку в темряві.

Наявні статистичні дані свідчать, що щороку виробляється від 80 до 150 мільярдів одиниць одягу і що від 10% до 40% з них не продається. Таким чином, може йтися про діапазон від 8 до 60 мільярдів зайвого одягу на рік.

"Обсяги виробництва — це дійсно важлива можливість повернути чесність у розмову, — каже Ліз Рікеттс, співзасновниця та виконавча директорка благодійної екологічної організації Or Foundation, що базується в Гані. — Це точка даних, яка доступна кожному. Справа лише в тому, щоб компанії були готові ними ділитися".

Вважаючи, що прозорість щодо обсягів виробництва є ключовим фактором для оцінки та розв'язання екологічних проблем модної індустрії, фонд Or Foundation у листопаді запустив кампанію Speak Volumes, яка запрошує бренди розкрити інформацію про те, скільки одиниць продукції вони виготовили у 2022 році.

Наразі участь у кампанії взяли лише 32 малі та середні компанії. Найбільші гравці індустрії моди проігнорували ініціативу Speak Volumes.

"Причина, чому вони не дуже люблять говорити про те, скільки у них продукції, полягає в тому, що це брудна таємниця галузі, — каже Франсуа Суше, стратег з питань циркулярної економіки та сталого розвитку. — Вочевидь, буде величезна суспільна реакція, коли люди зрозуміють, скільки продукції не продається".

На ринку Кантаманто в Аккрі, Гана, де фонд Or Foundation працює над підтримкою спільноти, яка торгує непотрібним одягом, приблизно 40% кожного тюка текстилю потрапляє у відходи. Ця цифра змусила Рікеттс звернутися до брендів з проханням взяти на себе зобов'язання скоротити виробництво нового одягу на 40% протягом п'яти років, що може бути реалізовано лише за умови прозорості обсягів виробництва.

"Це виглядає як поганий бізнес, — каже Рікеттс. — Навіщо виробляти стільки зайвих речей?"

Є кілька причин, чому бренди виробляють більше, ніж продають: виробники наполягають на мінімальних обсягах замовлення; дедалі швидший роздрібний цикл, що підживлюється частими постачаннями нового товару; невміння читати ринок. Хоча вже є нові технології для розв'язання цих проблем, зокрема штучний інтелект для прогнозування споживчого попиту та моделі на замовлення, жодна з них не демонструє ознак широкого впровадження.

Перевиробництво також є симптомом архаїчної виробничої системи, яка стимулює обсяги виробництва: чим більше футболок замовлено, тим дешевша ціна кожного виробу. "Крім того, бренди бояться пропустити розпродаж, тому завжди замовляють забагато", — каже Суше.

Непомірні відходи в індустрії є наслідком того, як у багатих країнах ставляться до одноразового одягу. Символічно також те, наскільки добре ланцюги постачання приховані від споживачів і не зрозумілі для них.

Нещодавнє опитування, проведене Global Fashion Agenda (GFA), показало, що 78% брендів висловлюють наміри зменшити перевиробництво. Але, за словами Голлі Сірет, директорки з програм впливу та сталого розвитку GFA, респонденти вказали на відсутність чіткого розуміння того, що означає перевиробництво, як на перешкоду для розв'язання цієї проблеми.

"Ми визначаємо перевиробництво досить просто, — каже вона. — Це коли компанія купує або виробляє більше продукції, ніж може продати, залишаючи запаси, які потім продаються зі знижкою, перепродаються іншим сторонам або потенційно знищуються. Ми отримали зворотний зв'язок, що наше визначення недостатньо конкретне".

Але надлишок запасів — не єдина проблема, каже Рікеттс: "Ми намагаємося використовувати термін "надлишкова пропозиція", а не "перевиробництво", тому що ми говоримо про маркетингові механізми. Бренди створюють попит так само, як виробляють забагато одягу". Цей попит створюється за допомогою невпинного маркетингу в соціальних мережах, таргетованої цифрової реклами, електронних розсилок і, здавалося б, нескінченного циклу знижок та акцій.

Іншою стороною цієї медалі є надмірне споживання. Важко сказати, не знаючи, скільки продукції залишається непроданою, але очевидно, що одяг, який купують, становить більшу частину вуглецевого сліду галузі. "Якщо говорити консервативно, від 60% до 70% одягу продається, то саме на це припадає основна частина викидів", — каже Суше.

За даними аналітичного центру зі сталого розвитку Hot or Cool Institute, індустрія моди має щонайменше вдвічі скоротити викиди парникових газів порівняно з 2018 роком до 2030 року, якщо вона хоче досягти мети Паризької угоди — обмежити зростання глобальної температури на 1,5 градуса вище доіндустріального рівня.

мода сміття тенденції екологія одяг споживання

Знак гривні
Знак гривні