В Україні запрацювала перша мобільна аптека: що це за проєкт (ФОТО)

Перша в Україні мобільна аптека розпочала свою роботу. Проєкт має розв’язати питання доступності купівлі ліків в селах. Крім того, в період воєнного стану, мобільні аптеки зможуть працювати на прифронтових територіях та у зонах надзвичайних ситуацій.

Фото: МОЗ
Фото: МОЗ

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я.

"Перша така мобільна аптека розпочала свою роботу у Харківській області. Маршрут транспортних засобів, які будуть доставляти ліки у села та селища без аптечних пунктів, налічує 80 населених пунктів.

Пацієнти отримуватимуть інформацію щодо прибуття мобільної аптеки від сімейного лікаря або місцевої влади. Маршрут будуватиметься відповідно до потреб громад, визначених сімейними лікарями, та з урахуванням безпекової ситуації у регіоні", — розповіли у відомстві.

"Тепер жителі 80 населених пунктів області зможуть отримати необхідні їм для лікування медпрепарати, в тому числі і за державною програмою “Доступні ліки”, тобто безоплатно або з невеликою доплатою. Сподіваюся на активну позицію та залученість інших субʼєктів аптечного ринку до цієї ініціативи в різних областях України. Дуже важливо об’єднати зусилля влади та бізнесу задля забезпечення доступності медпрепаратів ", – зазначив міністр Віктор Ляшко.

Фото: МОЗ
Фото: МОЗ

Мобільні аптеки можуть відпускати як лікарські засоби за рецептом (як паперовим, так і електронним), так і безрецептурні, а асортимент визначатиме ліцензіат.

У ліцензійних умовах прописані чіткі вимоги до створення мобільних аптек. Зокрема, автомобіль має містити на зовнішніх поверхнях напис «мобільний аптечний пункт» та інформацію про приналежність до певного ліцензіата (аптеки, аптечної мережі чи інших субʼєктів, що мають відповідні ліцензії). У транспортному засобі має бути касовий апарат, холодильне обладнання, контроль температури та вологості повітря.

Мобільні аптеки працюватимуть виключно у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти.

моз ліки села аптека

Знак гривні
Знак гривні