Сніг зникає. Світ наближається до небезпечного кліматичного перелому, — дослідження

Глобальне потепління впливає на зимові шторми та сніговий покрив у горах по всьому світу, що призводить до руйнівних наслідків, включно з тривалою посухою.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому у журналі Nature, повідомляє Bloomberg.

Майже в половині зі 169 річкових басейнів Північної півкулі, проаналізованих у дослідженні, спостерігається зменшення снігового покриву з 1981 року. У 31 з них дослідники виявили вплив клімату. США та Європа є одними з гарячих точок, де зникає сніг.

Результати дослідження також містять зловісний прогноз: у міру потепління світу залежні від снігу регіони з середніми зимовими температурами понад -8 градусів за Цельсієм (17F) стають набагато чутливішими до зміни клімату – своєрідний переломний момент, який віщує зростаючу нестабільність для цих критично важливих водних джерел. Згідно з новим дослідженням, чотири п'ятих населення Північної півкулі проживає на територіях, які вже перейшли цей поріг.

"Ви не побачите постійного зменшення снігового покриву зі 100% до 80%, до 70%, – каже Джастін Манкін, доцент кафедри географії Дартмутського коледжу і старший автор нового дослідження. – Це будуть роки, коли снігу, по суті, не буде".

Термін "снігова посуха" став набагато більш поширеним у метеорологічному лексиконі. Науковці все ще обговорюють, як саме визначати і прогнозувати нестачу снігу, але вже зрозуміло, що в горах щось змінюється, ставлячи під загрозу життя людей і мільярди доларів, які витрачаються на життєзабезпечення та інфраструктуру.

Є посухи, які визначаються відсутністю дощів, а інші – пересиханням ґрунту. Існують посухи, зумовлені виснаженням ґрунтових вод. Снігова посуха пропонує новий погляд на висихаючі гори: це стан, спричинений або нестачею зимових опадів, або занадто теплою для снігу температурою.

Тисячоліттями люди селилися в тіні гірських хребтів у помірних регіонах Землі. Зима надійно вкривала вершини снігом, а потім ще і ще, поки весняне тепло не перетворювало струмочки на річки, які уможливлювали життя у низовинах. Ця залежність від гірського снігу продовжується і сьогодні.

"У нас є всілякі сільськогосподарські культури та інші види використання, які протягом століть отримували основну частину води в травні і червні, – сказав Франческо Аванці, дослідник гідрології та снігу в Дослідницькому фонді CIMA в Савоні, Італія. – Вони більше не отримують її з такою ж постійністю".

Науковці Ага Кучак і Лорі Хунінг опублікували перший глобальний аналіз снігової посухи у 2020 році. Вони виявили, що в кількох гірських регіонах спостерігалося зростання інтенсивності, тривалості та частоти снігових посух за перші 18 років цього століття порівняно з 19 роками, що передували йому. Найбільше постраждали гори на заході США, в Європі та на сході Росії.

Прогнозування кількості снігу на землі – історично непросте завдання через істотну мінливість. Оцінити, скільки снігу накопичиться за сезон, дуже складно, навіть без урахування кліматичних змін. Це вимагає складного моделювання на основі наземних і супутникових вимірювань.

"Сніг просто важко виміряти", – каже Манкін. Тому дослідники водних ресурсів прагнуть знати, "що саме ми можемо відповідально стверджувати про снігові посухи, і що це може означати в умовах потепління у світі?"

Нова робота Манкіна і докторанта Дартмутського університету Алекса Готтліба дає більш конкретну відповідь на це питання. Понад 2 мільярди людей залежать від гірських снігів, які зазнають прискорених змін. За словами Менкіна, це консервативна оцінка, оскільки даних про Південну півкулю недостатньо для дослідження.

Супутники змінили правила гри у виявленні снігової посухи. Сьогодні кілька супутників – зокрема, спектрорадіометр НАСА з помірною роздільною здатністю зображень (MODIS) – регулярно досліджують засніжені вершини світу.

Modified Copernicus Sentinel-2 data 2024/Sentinel Hub
Modified Copernicus Sentinel-2 data 2024/Sentinel Hub

"Доступ до супутникових даних – це революція", – сказала Родіка Ніту, керівниця проєкту Всесвітньої метеорологічної організації "Глобальний кріосферний дозор".

За словами Аброра Гафурова, гідролога Німецького дослідницького центру геонаук GFZ, який спеціалізується на водних проблемах Афганістану і Центральної Азії, супутники повідомили вченим, що в Афганістані на 20 днів менше снігового покриву, ніж чверть століття тому. Супутникове покриття допомагає людям оцінити запаси води в горах і, відповідно, що саме потрібно саджати.

Зрештою, якщо об'єм снігового покриву зміниться достатньо сильно, "може стати важко зрошувати сільськогосподарські поля в майбутньому, якщо не буде вжито заходів з адаптації", – сказав Гафуров.

Вплив снігової посухи не обмежується лише людьми. Менший сніговий покрив наражає місцеві рослини на суворіші зимові умови і, відповідно, зменшує середовище існування для деяких видів тварин, наприклад, росомах.

Розуміння снігової посухи вимагає співпраці між науковцями, інженерами, установами та користувачами, що виходить за рамки того, що вимагалося раніше.

Приміром, лісові пожежі дедалі частіше вимагають спільної роботи снігових гідрологів і фахівців з лісових пожеж. Охоплені полум'ям дерева скидають сажу, яка затемнює сніг і прискорює його танення. Згоріле листя пропускає більше сонячного світла на лісову підстилку, що ще більше прискорює танення. А райони, що постраждали від снігової посухи взимку, з більшою ймовірністю постраждають від лісових пожеж влітку.

В умовах потепління клімату ця співпраця набуде ще більшого значення. Очікується, що водні ресурси стануть більш дефіцитними в багатьох залежних від снігового покриву регіонах, що створить навантаження на вже перевантажені системи зберігання. Правильний вибір розміру водосховищ, щоб утримувати воду під час снігової посухи і не бути переповненими нею у вологі роки, може стати ключовим фактором. Це також дорого коштує, вимагає років планування і реалізації, а часу у нас обмаль.

зміна клімату сніг посуха дослідження глобальне потепління

Знак гривні
Знак гривні