Для військових розробили роботизований комплекс "Мураха" (ФОТО, ВІДЕО)

На Тернопільщині розробили наземний роботизований комплекс «Мураха» для військових.

Фото: Суспільне Тернопіль
Фото: Суспільне Тернопіль

Про це розповів Суспільному керівник проєкту "Роботизовані комплекси" Ігор Чайківський.

За його словами, апарат на дистанційному керуванні може долати відстань до 15 кілометрів і більше. На 80% складається з деталей українського виробництва.

Комплекс "Мураха" створили для того, щоб дистанційно вивозити бійців з поля бою, підвозити воду, продукти чи інші вантажі. Назвали його так, бо він має вагу 350 кілограмів, але може везти тонну вантажу.

"Це досить потужна установка для евакуації. Працює від однієї або двох електробатарей ємністю 6, 8 або 13,6 кВт. Такої системи повинно вистачати приблизно на 30-40 кілометрів. Її ще доповнять системами радіозв’язку і відеоспостереження", — каже керівник проєкту.

"Мураха" може працювати за будь-яких погодних умов. Заряджається комплекс від розетки або генератора.

"Одне з цікавих інженерних рішень — це борти трапу, які ми розробили й спроєктували. Борти доволі легко перетворюються на трапи для того, щоб цю платформу можна було зняти з пікапу або заїхати назад на пікап. Це розраховано на двох людей. Вони можуть це робити доволі швидко", — розповів Ігор Чайківський.

Орієнтовна вартість повного комплексу буде становити в межах 620-650 тисяч гривень в залежності від додаткових укомплектувань".

Наприкінці січня "Мураху" планують передати на тестування військовим.

«Після роботизованого комплексу “Мураха” наступний буде менший. Це комплекс “Міньйон”, він у 4 рази менший, компактніший», – розповіли розробники.

українські розробки евакуація роботизовані системи

Знак гривні
Знак гривні