Чому Башкортостан охопили одні з наймасовіших протестів у РФ (ВІДЕО)

У республіці РФ Башкортостані розганяють масові протести після вироку екоактивісту Фаїлю Алсинову: йому дали чотири роки колонії за "розпалювання ворожнечі".

Фото: Верстка
Фото: Верстка

Як повідомляє Настоящее время, Баймацький районний суд у Башкортостані 17 січня засудив місцевого екоактивіста, колишнього голову забороненої в Росії організації "Башкорт" Фаїля Алсинова до чотирьох років колонії загального режиму у справі про "розпалювання ненависті або ворожнечі".

Одразу після оголошення вироку Алсинову в Башкортостані почалися масові протести. На площі перед будівлею суду в середу, 17 січня, знову, як і на два дні раніше, зібралися сотні людей. Вони скандують "Фаїль", "Свободу", "Своїх не здаємо".

Повідомляється про застосування світлошумових гранат силовиками, затримання та побиття протестувальників. До будівлі суду приїхали кілька машин швидкої допомоги, медики надали допомогу щонайменше 20 постраждалим.

Також після оголошення вироку силовики затримали кількох учасників акції. Перед цим сталися сутички протестувальників із поліцією: люди почали тіснити заслін із силовиків зі щитами.

Як повідомляє Верстка, удень протестна акція в Баймаку завершилася, проти її учасників порушили кримінальну справу щодо масових заворушень. Біля будівлі суду залишилося близько 40 осіб — вони чекають на чотирьох затриманих, яких силовики пообіцяли відпустити.

За оцінкою росЗМІ, триденний протест у Башкоростані — одна з найбільших акцій протесту з початку повномасштабної війни в Україні.

Читайте також: Без розвалу Росії перемоги України не буде. Як цьому сприяти і які регіони можуть розпочати “парад незалежностей”

Справа екоактивіста

Справу проти Фаїля Алсинова порушили у квітні минулого року на прохання глави республіки Радія Хабірова. Очільник Башкортостана вимагав притягти активіста до відповідальності за звинуваченням у «розпалюванні міжнаціональної ворожнечі», «закликах до антидержавних виступів» та «здійсненні екстремістської діяльності», а також за «дискредитацію збройних сил РФ».

Як пише Idel.Реалії, за версією слідства на зібранні громадян у селі Ішмурзіне, яке відбулося 28 квітня 2023 року, Алсинов «виступив з промовою башкирською мовою, що містить висловлювання, в яких негативно оцінюються групи осіб… — «жителі Кавказу», «Середній Азії», «вірмени», а також приниження їхньої людської гідності».

Алсинов назвав звернення Хабірова «доносом». Своєю чергою адвокат активіста заявив, що звинувачення ґрунтувалося на тому, що Алсинов вжив вираз «ара халик». Буквально це перекладається як «чорний народ», однак у сучасних тюркських мовах вживається на позначення «простих людей», «простого народу».

Фаїль Алсинов відомий у Башкортостані, зокрема, як учасник протестів за збереження гори Куштау. Її хотіли віддати під розробку «Башкирської содової компанії», проте активістам вдалося досягти статусу пам'ятника природи для шихана Куштау.

Одразу після ухвалення йому вироку Алсинов заявив: "Я свою провину не визнаю. Я завжди боровся за справедливість, за свій народ, за свою республіку".

корінні народи рф розпад рф башкири протести

Знак гривні
Знак гривні