Стеження і полювання у стилі часів Януковича. Директорка ІМІ вимагає реакції влади на тиск на журналістів

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк вимагає від влади відреагувати на системний тиск, який чиниться на українських журналістів.

Таку заяву вона зробила у відповідь на скандальні інциденти з представниками команди проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info та засновником і редактором «Наших грошей» Юрієм Ніколовим. 

Вона також нагадала, що до того був системний тиск на “Детектор медіа” і Севгіль Мусаєву, “Бабель” та інші медіа.

Двері журналіста Юрія Ніколов. Фото: телеграм-канал “Карточный Офис”
Двері журналіста Юрія Ніколов. Фото: телеграм-канал “Карточный Офис”

За словами Романюк, цілеспрямоване полювання на медіа, стеження, запис прихованого відео – неприпустимі в демократичній країні. 

“І мені дуже шкода спостерігати приклади, які нагадують часи Януковича. І яким у 2024 році точно не місце”, – зазначила директорка ІМІ.

Нагадаємо, 16 січня у мережі на ютуб-каналі «Народна правда» з'явився відеоролик, до якого ввійшли фрагменти телефонних розмов начебто представників команди журналістських розслідувань Bihus.Info. Вони буцімто під час  «корпоративу» обговорюють можливість придбання заборонених речовин, а також момент власне їх вживання. Кадри вживання, ймовірно, були зняті на приховану камеру.

Керівник проєкту Bihus.Info Денис Бігус записав відеозвернення, у якому заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про звільнення працівників, які вживали наркотики.

15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами “ухилянт”, “зрадник”.

Після інциденту пост про це опублікував телеграм-канал “Карточный Офис”, в якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Юрія Ніколова поширили телеграм-канали “Вертикаль” та “Джокер”. 

15 січня телеграм-канал “Джокер” оприлюднив відео з цитатою Ніколова про президента Володимира Зеленського і пов'язав напад на квартиру журналіста з його словами про главу держави.

У коментарі Детектору медіа Оксана Романюк додала, що випадки тиску на журналістів пов'язані між собою принаймні тим, що залишаються безкарними та провокують наступні: 

«Все, що ми бачимо на оприлюдненому записі стосовно співробітників Bihus.Info, однозначно є порушенням закону. Потрібно лише з’ясувати, з боку кого, — і це мають оперативно розслідувати правоохоронні органи, які мають порушити кримінальне провадження. І потрібна політична реакція влади на системний тиск на медіа. Наразі жодної реакції від Офісу Президента немає, не було засудження цього тиску.

Я вважаю, що ці випадки можуть бути пов’язані — принаймні тим, що ці випадки не отримують відповідної реакції, і навпаки, їх поширюють провладні телеграм-канали. Очевидно, ті, хто тисне на журналістів, вирішили, що в них є на це карт-бланш».

Юрист ІМІ Володимир Зеленчук зазначає: «Головне в цій ситуації — це те, що відбулося порушення права на приватне життя працівників медіа з імовірною метою тиску на це медіа. Тут два варіанти: це або законне втручання (на підставі ухвали суду) — з подальшим незаконним розголошенням таємниці досудового розслідування, або незаконне втручання (сторонніми особами чи працівниками правоохоронного органу). В будь-якому разі, всі ці дії є злочинами, на відміну від вживання наркотиків працівниками медіа».

На інциденти тиску на журналістів також відреагував керівник парламентського Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. «Упродовж цього тижня ми вже дізналися про два випадки атак на медійників — спершу несподіваний візит людей у формі до Юрія Ніколова, тепер цілеспрямована робота проти Bihus.info. Очікую, що правоохоронні органи відреагують на це свавілля щодо ЗМІ», — написав у фейсбуку Ярослав Юрчишин.

На його думку, слід з’ясувати, хто і з якою метою шпигував за працівниками Bihus.Info та завдяки кому матеріали потрапили у публічний доступ. Коментуючи раніше погрози на адресу Юрія Ніколова, Юрчишин заявив про те, що провокація біля його квартири чітко вкладається у перешкоджання діяльності журналіста.

скандал тиск влади журналісти

Знак гривні
Знак гривні