2024 рік — точка перелому. Міністр оборони Британії проголосив кінець епохи "дивідендів від миру"

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс назвав 2024 рік "точкою перелому", вказавши, що на світ чекає ще складніший період, аніж зараз, а Британії з союзниками варто готуватися до серйозних загроз.

Грант Шаппс. Фото: AP/Kirsty Wigglesworth
Грант Шаппс. Фото: AP/Kirsty Wigglesworth

Про це йдеться у його програмній промові, висловленій у Ланкастер Хауз у центрі Лондона, повідомляє ЄП.

"Зараз цей уряд вперше виділяє понад 50 млрд фунтів на рік на оборону – більше, ніж будь-коли. І ми ухвалили важливе рішення рухатися до 2,5% ВВП на оборону… Час, щоб усі наші союзники і всі демократичні країни світу робили те саме, щоб їхні витрати на оборону зростали. Тому що епоха "дивідендів від миру" скінчилася", – сказав Шаппс.

Грант Шаппс назвав 2024 рік "точкою перелому". "Для України це рік, коли може вирішитися її доля. Для світу це найбільший в історії "рік демократії", коли мало не половина населення світу йде на виборчі дільниці. І для Британії це має бути час, коли ми ухвалимо рішення щодо нашої оборони", – пояснив він. 

Також міністр згадав про промову у цьому ж місці прем’єрки Маргарет Тетчер невдовзі перед падінням Берлінського муру. У ній вона говорила про оптимізм, і тоді почався період, коли екзистенційні загрози, здавалося, зникли.

Шаппс констатував, що тепер відбуваються протилежні процеси: Росія стала войовничою авторитарною державою і намагається поглинути Україну, Китай спостерігає за реакцією Заходу, КНДР обіцяє розширити свій ядерний арсенал, Іран може отримати свою ядерну зброю, і всі ці держави так чи інакше співпрацюють між собою.

Він додав, що тоді як у роки холодної війни стратегічні суперники Заходу видавалися цілком раціональними гравцями, тепер вони "більш нестабільні та ірраціональні". Зокрема, важко спрогнозувати, чи працюватиме з ними стратегія ядерного стримування, як вона працювала з СРСР. 

До цього додаються терористичні загрози, кібератаки та гібридні методи, як "шантаж мігрантами".

На думку міністра оборони Британії, у найближчі п'ять років перед союзниками постануть численні виклики, пов’язані з діями Росії, Китаю, Ірану та КНДР.

Шаппс висловив контраргументи прихильникам думки, що Британії краще  "зосередитись на власних справах", наголошуючи, що у такому разі Британія "сліпо попливе в епоху авторитаризму". 

Міністр окремо зупинився на російсько-українській війні, наголошуючи, що це "тест" для Заходу і союзники не мають підвести Україну. 

"Путін вірить, що Заходу бракує стійкості. І оскільки ставки тут – майбутнє світового порядку, ми маємо довести, що він помиляється. Якщо "подарувати" йому перемогу у цій війні, це лише збільшує ризик ескалації. Не лише тому, що він зациклений на відбудові Російської імперії, а тому що це буде сигналом слабкості для інших потенційних агресорів", – наголосив глава Міноборони Британії. 

"Ми пройшли від повоєнного світу до передвоєнного світу. Епоху ідеалізму змінив період жорсткого реалізму… Ми стоїмо на перехресті – чи дати морю проблем носити себе як завгодно, чи зробити все, що можемо, щоб відвернути небезпеку. Насправді вибору як такого немає. Щоб гарантувати наші свободи, ми маємо бути готові", – сказав він.

Шаппс також нагадав про підписану минулого тижня історичну угоду між Україною та Великою Британією про співпрацю у галузі безпеки.

"Наша нова угода з Україною – це набагато більше, ніж гроші. Вона формалізує нашу підтримку в усьому – від обміну розвідданими та кібербезпеки до медичної і військової підготовки. І вона передбачає, що ми робимо перший гігантський крок на шляху до партнерства, яке триватиме століття", – наголосив Шаппс.

За його словами, Британія розуміє, що боротьба в Україні є екзистенційною, вона демонструє, що немає такого терміну, як локальний конфлікт.

Нагадаємо, 12 січня під час візиту прем'єра Британії Ріші Сунака до Києва Україна і Сполучене Королівство підписали двосторонню безпекову угоду. Це перший документ, що втілює ідеї декларації G7 щодо "гарантій безпеки" для України. 

Оригінал промови можна прочитати тут.

росія-іран-кндр союзники україни глобальна безпека україна-британія протидія рф

Знак гривні
Знак гривні