"Важкий удар по ПКС РФ." Як знищення літака А-50 позначиться на військових можливостях Росії

Ураження російського літака радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного командного пункту Іл-22 над Азовським морем може відтермінувати майбутні ракетні обстріли України російськими загарбниками.

Про це повідомила речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

"Це позбавлення ворога двох одиниць авіації. При чому, не простих одиниць авіації, а тих, на яких розгорталися відповідні командні пункти. Один з яких – А-50 – слугував фактично очами ворога. Тому що завдяки саме цієї машини та апаратури, яка передбачала його діяльність ворог спостерігав за нашою територією, здійснював наведення потужних ракетних ударів. 

І саме за допомогою А-50 викривалася максимально ситуація з майбутніми цілями. Тому будемо розраховувати на те, що такий удар буде досить чуттєвим і щонайменше відтермінує майбутні ракетні ураження", – цитує Гуменюк Цензор.НЕТ.

Раніше головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив знищення російського літака ДРЛО А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22.

За словами речника командування ПС ЗСУ Юрія Ігната, хоча Іл-22М і дістався аеродрому в Анапі, відновленню борт не підлягає.

Фото: Ігнат/Фейсбук
Фото: Ігнат/Фейсбук

Як пояснює Ігнат, літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 був і є пріоритетною ціллю для ЗСУ. І до нинішнього дня знищення цього борта здавалось непосильним завданням для Повітряних сил.

Хоча офіційно не повідомлено, чим саме збили російські А-50 та Ил-22, як припускає спеціалізоване видання Defence Express, ймовірним варіантом є застосування ЗРК Patriot.

"Ймовірно, йдеться про так званий "блукаючий Patriot", який попри великий ризик, підтягують у прифронтову зону. Але цього разу це дуже близьке розміщення ЗРК до "нуля". Бо ракети GEM-T мають задекларовану дальність ураження висотних аеродинамічних цілей у 160 км.

Таким чином мінімальна дальність від переднього краю мала становити до 25 км, а якщо взяти навіть мінімальний "запас" – то всі 15 км. Й для такого габаритного комплексу як Patiot, який не відрізняється мобільністю, це дуже мала відстань, бо тоді ЗРК вже перебував у межах дії артилерії противника.

Саме тому успішна операція Повітряних сил зі знищення російських А-50 та Ил-22 – не просто унікальна, збиття літака дальнього радіолокаційного виявлення відбулось взагалі вперше в історії. І вона вимагала надвисокого рівня маскування, майстерності, звитяги та витримки українських бійців", – пише видання.

Як зазначає Мілітарний, знищення А-50 – це важкий удар по Повітряно-космічних силах РФ. Втрату таких літаків російський оборонно-промисловий комплекс не здатен компенсувати.

"Втрата літака дальнього радіолокаційного виявлення та керування А-50 на базі військово-транспортного літака Ил-76, погіршить російські можливості у розвідці, повітряних, наземних та надводних цілей", – пише видання, додаючи, що літак могли вразити ракетами класу “земля-повітря”, “повітря-повітря” або протирадіолокаційними ракетами.

Літаків ДРЛВ А-50 в льотному складі РФ, за даними Military Balance, налічується лише дев’ять екземплярів.

Три з них – ще старої радянської версії та шість модернізованих А-50У.

Як пише УП, такі літаки були створені наприкінці 1970 – всередині 1980-х років на базі важкого військово-транспортного літака Іл-76 на заміну застарілого Ту-126.

Їх основним завданням є виявлення і супроводження повітряних та надводних цілей. Вони також оповіщують збройні сили про ситуацію в повітрі й слугують командним пунктом при застосуванні винищувачів та ударної авіації.

Літак обладнаний радіотехнічним комплексом “Шмель” на основі радянської бортової електронно-обчислювальної машини “Аргон-50”. Екіпаж таких літаків складає 15-18 людей, більшість з яких є висококваліфікованими операторами РЛС. 

Тяжкість збиття таких цілей полягає в тому, що ДЛРВ можуть вишуковувати повітряні та наземні цілі (зокрема, ними наводять зенітки С-300 та С-400) на дальності до 400 км, тому їх тримають подалі від зон дії ППО противника. 

За оцінками Forbes, ціна базової версії такого літака складає близько $330 млн, а його модернізовані версії оцінюються у $500 млн. Враховуючи рівень виконання завдань, ймовірно була збита саме модернізована машина.

втрати ворога літаки РФ знищена техніка ракетні обстріли

Знак гривні
Знак гривні