Зібрати FPV-дрон удома: як долучитися до корисної ініціативи

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров закликав українців долучатись до знищення ворога власноруч і створювати FPV-дрони вдома. Це можна зробити за допомогою проєкту «Народний дрон»від Victory Drones.

Фото: Суспільне
Фото: Суспільне

За словами Федорова, за час повномасштабної війни уряд змінив політику для виробників безпілотників, створивши умови для масового виробництва дронів.

"Зараз виробництво розвивається, і поки компанії набирають обертів, особисто можете рухати Україну до перемоги, навіть у тилу", – наголосив міністр.

Він розповів про проєкт «Народний дрон» від Victory Drones фонду технологічної допомоги Dignitas.

«Це інженерний курс, який навчить вас, як удома зібрати семидюймовий FPV-дрон. Під час навчання отримаєте доступ до лекцій, будуть Zoom із лекторами, перелік компонентів та мастхев-інструментів і матеріалів, які треба придбати, а також доступ до спільноти інженерів, де можна радитися й ставити запитання», – пояснив Федоров.

Після збірки FPV-дрон надсилається інструкторам Victory Drones. Безпілотник проходить перевірку якості збірки й випробування з вагою і, якщо тест успішний, то дрон передадуть військовим.

"Учасники курсу вже передали військовим понад 100 безпілотників. Загалом більш ніж 80% з них надійшли на перевірку до інструкторів Victory Drones у гарному робочому стані, решту треба було дещо допрацювати. Це дуже високий показник для пілотної збірки!" – розповів міністр.

Як взяти участь?

Старт курсу – кожні два тижні. Навчання повністю безоплатне, реєстрація тут.

Для тих, хто зацікавився навчанням, організатори радять також переглянути інформацію для самопідготовки. З додатковими питаннями пропонують звертатися до служби підтримки проєкту: folksfpv.support@victory-drones.com.

Також можна пройти відкритий безплатний курс по інженерії БПЛА на Prometheus “Інженер БПЛА. Базовий курс”.

Крім того, кожен українець може навчитися збирати FPV-дрони на платформі “Житомирський дрон”.

Для людей, які хочуть навчитися паяти, є тематичні воркшопи й індивідуальні майстеркласи від Хаклабу.

Лайфхаки зі збірки та пілотування FPV для початківців можна прочитати тут.

Реакція українців

Реакція українців у соцмережах на заклик Федорова була здебільшого негативною. Більшість людей емоційно змістили фокус з інформації про безплатний курс "Народний дрон" на те, що держава прагне перекласти на плечі людей виробництво мільйона дронів, анонсоване Зеленським.

Ще одним поширеним закидом було те, що "кустарне виробництво" дронів через їхню низьку якість лише погіршить ситуацію на фронті, хоча організатори курсу чітко вказують на контроль якості й тестування безпілотника перед відправленням на передову.

"Наша робота і наш курс ніяк не заперечує потребу у промисловому виробництві дронів. Ми реагуємо на запит – є охочі вчитися, ми їм цю можливість даємо.

Пост на сторінці міністра був не про перекладання відповідальності, він був просто про нас, про наші досягнення в межах Народного FPV, і про те, що у кожного є можливість долучитися. Дуже шкода, що це спричинило таку хвилю нерозуміння", прокоментували гостру суспільну реакцію у Victory Drones.

Як зазначив аеророзвідник Олександр Солонько, пост міністра Федорова спричинив непоганий резонанс, але, як завжди, важливий контекст.

"Федоров фактично прорекламував курс Victory Drones, на якому можна навчитися збирати дрони з набору компонентів. Можна пройти навчання і самостійно зайнятися збором із подальшою відправкою на тестування і передачею в ЗСУ, якщо все ок.

Хороша ініціатива. Дає людям відчуття причетності й може допомогти виявити незадіяні технічні таланти. Неетично владі просити українців ще й дрони вдома збирати. Тож бачу й обурення. Сам поліз розбиратися детальніше.

Все ж думаю, що це історія не про державну політику. Це скоріше реклама приватної ініціативи, проте не зайве буде нагадати, що одічалі цей процес взялий під чіпкий контроль з боку державної машини. Переобладнують під виготовлення дронів торгові центри й навчальні заклади.

Вони в нас вчаться, коли в нас щось виходить. Тож і нам не варто соромитися. Щоб зробити процес масовим, потрібно забезпечити для нього ресурси та відповідну супервізію. Тим, хто навчився на таких курсах якісно збирати дрони, потрібно дати умови й спонукати працювати на масовому виробництві. А ці курси – чудова нагода виявити людей, які мають хист і включити їх в систему.

До речі, коли ми робили перші кроки в аеророзвідці, то проходили відповідний навчальний курс від Victory Drones", – написав військовий.

Реальний досвід

FPV-дрони в домашніх умовах виготовляють п’ятеро волонтерів із Житомирщини. Як розповів Суспільному волонтер громадської організації "Волонтери Полісся" Володимир Верюгін, вартість одного такого дрона складає до 14 з половиною тисяч гривень та до трьох із половиною тисяч за батарею.

Розробник дронів Артем Залужний розповів, що 3D-принтери та пластик для друку їм допомогли придбати друзі. Потім чоловіки пройшли курси підготовки та розпочали збирати дрони.

"Ми повинні робити та якось спонукати до цього владу. Тому що всі говорять: "Треба робити". Але не тільки везти їм туди пиріжки, а й старатися робити дрони. Тому що Росія активно займається цим. І вони роблять їх по різних підприємствах. Наприклад, хліб печуть, а на іншу зміну можуть паяти дрони. Тому ми теж це все повинні робити", — сказав Артем Залужний.

За його словами, виготовлення дронів із готових деталей забирає близько 10 годин, і займаються цим у вільний від основної роботи час. Основні труднощі виникають із фінансуванням виробництва та транспортуванням деталей з Китаю.

федоров народний дрон курси виробництво БПЛА fpv-дрони

Знак гривні
Знак гривні