Як росіяни викрадають українських дітей і промивають їм мізки, — розслідування Reuters

Агентство Reuters оприлюднило масштабне розслідування про те, як російські чиновники та колаборанти масово викрадають українських дітей.

Джерело зображення: Reuters
Джерело зображення: Reuters

Зазначається, що журналісти Reuters витратили шість місяців на розслідування долі зниклих безвісти українських дітей, історії яких здебільшого залишаються прихованими.

"Деяких зниклих дітей вдалося знайти. Серед них – Ліза, яка повернулася в Україну завдяки своїй матері, Оксані Галкіній, яка розшукала її в Генічеську і привезла додому в травні минулого року. Більшість свідчень про масове переміщення українських дітей до Росії походять від таких репатріантів, як Ліза.

Однак інші діти з Херсона, які жили в коледжі в Генічеську, залишаються в руках росіян. Серед них – однокласник Лізи Зорік та брат Зоріка Данило, які осиротіли у 2021 році.

Опитавши десятки свідків їхньої депортації, проаналізувавши соціальні мережі та російські новини, Reuters ідентифікував Зоріка, Данила і ще трьох підлітків, яких вивезли з Херсона разом з Лізою. Усі п'ятеро – чиї батьки померли або не можуть про них піклуватися – досі перебувають на території, яку утримує Росія, з невеликою перспективою повернення в Україну.

Reuters також відстежило подорожі 48 набагато молодших дітей-сиріт з Херсона, яким на момент вивезення було п'ять років або менше. Ця група перебуває в центрі окремих звинувачень у викраденні, висунутих українською прокуратурою трьом неназваним особам – росіянину і двом українцям", – йдеться у розслідуванні.

Агентство Reuters відстежило 46 дітей з цієї групи у двох дитячих будинках і санаторії в окупованому Росією Криму. Двоє інших дітей зараз перебувають у Росії. Один з них – Ілля Ващенко, якому цього місяця виповнюється чотири роки. Ілля отримав нове російське свідоцтво про народження 26 вересня минулого року в російському державному РАГСі в Подольську, недалеко від Москви.

Інша дитина – дворічна Маргарита Прокопенко. Маргариту усиновили лідер прокремлівської політичної партії Сергій Миронов та його дружина Інна Варламова. Ім'я Маргарити було змінено на Марину Миронову.

Вивезення українських дітей підтримується величезним механізмом депортації, розміщення та перевиховання. Reuters з'ясувало, що до вивезення двох груп дітей-сиріт з Херсона була причетна мережа прокремлівських діячів та їхніх помічників: Львова-Бєлова, члени російського парламенту, чиновники в окупованому Росією Криму та українські лікарі та вчителі, які вирішили співпрацювати з російською владою.

Депортація коштувала величезних людських жертв: братів і сестер розділили, вразливу молодь налаштували один проти одного, а дітей дошкільного віку – без кровних родичів, які могли б за ними доглядати, – сховали від сторонніх очей на території, контрольованій Росією. Повернення цих дітей – важке завдання, кажуть волонтери та українські урядовці, і з кожним днем воно стає все складнішим, оскільки діти дорослішають і все більше піддаються російському впливу.

Майже всім їм "промили мізки", – сказав Микола Кулеба, голова неприбуткової організації Save Ukraine, яка допомагає вивозити українських дітей з території, контрольованої Росією. "І ми ніколи не зможемо повернути їх назад. Тому що вони ненавидять Україну зараз", – додав він.

Reuters зазначає, що постійна ідеологічна обробка дітей в Росії призводить до розколу між ними: одні досі хочуть повернутися в Україну, інші – й надалі жити в Росії. Діти, яким вдалося повернутися в Україну, досі намагаються спілкуватися зі своїми однолітками, які залишилися у РФ, проте чують від них звинувачення в підтримці України та агресивні російські пропагандистські штампи.

Докладніше про історії викрадених дітей читайте за посиланням.

рашизм путінізм війна діти викрадення дітей воєнні злочини рф розслідування

Знак гривні
Знак гривні