У Києві та на Полтавщині сплеск непридатних до служби. НАЗК зібрало дані діяльності ВЛК

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) зібрало і систематизувало інформацію щодо організації діяльності військово-лікарських комісій (ВЛК) для проведення комплексного дослідження корупційних ризиків.

Як повідомляє пресслужба агентства, НАЗК опублікувало дослідження в грудні 2023 року.

"Під час підготовки до дослідження було зібрано великий масив унікальних даних, які можуть бути корисними для робочих груп, створених Міністерством оборони України для перевірки прийнятих ВЛК постанов, а також для правоохоронних органів та суспільства в цілому.

Ці дані можуть бути індикаторами наявності корупційних ризиків у діяльності ВЛК територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП)", – зазначили у НАЗК.

Результати аналізу отриманої статистичної інформації від 23 обласних та Київського міського ТЦК та СП дали можливість встановити такі явища та тенденції.

Спостерігається зростання більше ніж удвічі середнього відсотка непридатних осіб за 9 місяців 2023 року порівняно з показником 2021 року (на 4 процентних пункти). Також зріс середній відсоток обмежено придатних осіб (на 7 п.п.).

У 2022 році перевищення середнього по країні показника (20%) у Сумській області становило 29 п.п., Житомирській - 11 п.п., Полтавській – 11 п.п. У 2023 році перевищення середнього показника (27%) зафіксовано у Дніпропетровській області - 24 п.п., Житомирській – 14 п.п., Вінницькій – 11 п.п., Кіровоградській – 10 п.п.

Виявлено суттєву відмінність частки осіб, непридатних до військової служби, у м. Києві та Полтавській області порівняно із середнім показником по Україні. Зокрема, у 2022 році у м. Києві цей показник перевищував середнє значення (8%) на 9 п.п., а в Полтавській області – на 8 п.п. За 9 місяців  2023 року в м. Києві цей показник перевищив середнє значення (7%) на 11 п.п., а в Полтавській області – на 13 п.п.

У 2023 році спостерігається значне перевищення середнього значення 23,5% (за період з 2022 до вересня 2023 р.) встановлення обмеженої придатності осіб до військової служби в Печерському (на 13.5 п.п.), Шевченківському (на 7.5 п.п.) та Оболонському (на 6.5 п.п.) районах м. Києва.

У 2022 році спостерігається значне перевищення середнього значення 7,5% (за період з 2022 до вересня 2023 р.) встановлення непридатності осіб до військової служби в Голосіївському (на 40.5 п.п.), Шевченківському (на 13.5 п.п.) та Подільському (на 12.5 п.п.) районах м. Києва. У 2023 році спостерігається значне перевищення вказаного середнього значення в Голосіївському (на 32.5 п.п.), Дарницькому (на 12.5 п.п.) та Шевченківському (на 11.5 п.п.) районах м. Києва.

"У 2022 та 2023 роках до переліку п’яти найчастіше застосовуваних статей Розкладу хвороб входять хвороби щитоподібної залози (ст. 13а), гіпертонічна хвороба III стадії (ст. 39а) та серцева недостатність II-Б-III стадії при ішемічних хворобах серця (ст. 40а), діагностування та підтвердження яких є складним та потребує проведення значної кількості лабораторних та інструментальних досліджень.

Зазначені хвороби також не мають яскраво вираженого зовнішнього прояву, що дає змогу використовувати такі діагнози для корупційних практик", – наголосили у НАЗК.

антикорупція тцк ВЛК мобілізація НАЗК

Знак гривні
Знак гривні