Хто керує Європою? Схід піднявся, Німеччина опустилася, Британія пішла, — The Economist

Не так давно Ангела Меркель була безсумнівним лідером Європи. Але те саме не можна сказати ні про її наступника Олафа Шольца, ні про французького президента Емманюеля Макрона, пише The Economist. Texty.org.ua переклали ключові висновки статті.

Фото: Alt
Фото: Alt

Три роки пандемії, а потім війна в Україні призвели до переосмислення європейського проєкту. Оборона і розширення на схід, які колись були "сплячими" сферами політики, тепер стали пріоритетами, надаючи новий голос сусідам України в Центральній Європі. Зростання Китаю і перспектива відродження трампізму в Америці змусили ЄС переосмислити свої економічні механізми — часто за прикладом Франції, яка є державницькою країною. Кліматичні імперативи посилили цінність дій на колективному рівні — підхід, якому віддають перевагу квазіфедеративні інституції ЄС у Брюсселі. І від Фінляндії до Франції праворадикальні популісти набувають все більшого впливу напередодні червневих виборів до Європейського парламенту.

Німеччина і Франція мають неперевершений авторитет, коли вони об'єднані. Але так буває рідко

Не так давно Ангела Меркель була безсумнівним лідером континенту. Її наступник на посаді канцлера Німеччини Олаф Шольц так і не прийняв її мантію. Багато хто очікував, що її перехопить французький президент Еммануель Макрон. Але він стикається з дедалі складнішою політичною ситуацією вдома, яка 8 січня призвела до того, що він звільнив свого прем'єр-міністра в надії на перезавантаження. Він не може балотуватися на переобрання в 2027 році і випромінює самовпевнену манеру поведінки, яка часто викликає роздратування серед його колег-лідерів ЄС. Німеччина і Франція мають неперевершений авторитет, коли вони об'єднані. Але так буває рідко.

Читайте також: Україна має шлях до перемоги. Чому думка про патову ситуацію на користь Росії на фронті є хибною, — Foreign Policy

За відсутності чіткого лідерства, хто має значення сьогодні, залежить від того, що поставлено на карту. Візьмемо оборону і безпеку — питання, що стоять на першому плані у всіх, зважаючи на ситуацію в Україні (а віднедавна і на Близькому Сході). Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну мало хто дивився на Німеччину: вона дозволила собі стати залежною від російського газу, а її збройні сили були настільки непридатними, що пан Шольц оголосив про потребу Zeitenwende, тобто поворотного моменту в дусі часу. На противагу цьому, країни Центральної Європи на чолі з Польщею і трьома країнами Балтії відчули себе захищеними після багатьох років попереджень про небезпеку, яку становила Росія.

Зараз дев'ять кандидатів на встпу до ЄС перебувають на різних стадіях переговорів

Їхній вплив проявився у двох змінах у політиці. Одна з них полягає в тому, що ЄС сам платить за зброю, яка надходить в Україну, що є першим кроком до збільшення витрат на оборону. Друга — це розширення, яке раніше не стояло на порядку денному, адже жодна країна не приєдналася до ЄС після Хорватії у 2013 році. Зараз дев'ять кандидатів перебувають на різних стадіях переговорів. Найбільш помітною є Україна, яку підтримала Центральна Європа, попри початкові застереження з боку Франції та Данії: 14 грудня лідери ЄС погодилися розпочати офіційні переговори про вступ. Якщо і коли блок розшириться до 36 країн — а на це підуть роки, якщо не десятиліття — центр тяжіння рішуче зміститься на схід.

У ширшому сенсі, центральноєвропейці зараз мають достатню вагу, щоб протистояти ідеям, які надходять з далекого Заходу. Головною з них є "стратегічна автономія" — концепція, яку просуває Макрон. Вона полягає в тому, що Європа повинна мати можливість діяти незалежно від інших, наприклад, беручи на себе більший тягар оборони. Політики в Польщі чи Словаччині вважають гарантії безпеки, запропоновані НАТО, а отже, і США, набагато переконливішими. Заклики Франції до збройних сил ЄС купувати європейське (тобто часто французьке) військове спорядження здебільшого ігноруються.

Читайте також: Десять бізнес-трендів на 2024 рік від The Economist

Проте, попри весь вплив, який має Центральна Європа, коли йдеться про Україну, її голос майже не чути в інших аспектах європейської політики. (Моральний авторитет, накопичений Варшавою і Братиславою завдяки допомозі Україні, був дещо підірваний після того, як у квітні минулого року вони закрили свої кордони для експорту української сільськогосподарської продукції). Адже коли йдеться про економічну політику, Європу змушують думати дедалі більше французькою мовою.

Франція хоче, щоб Європа була більш самодостатньою

Тут чіткий заклик Макрона до стратегічної автономії виявився набагато потужнішим. Керуючись давньою недовірою до глобалізації і новими побоюваннями щодо ланцюгів постачання, які можуть бути порушені пандемією або безладною геополітикою, Франція хоче, щоб континент був більш самодостатнім. Напруженість у відносинах між США і Китаєм, а також перспектива приходу до влади нової адміністрації Трампа у 2025 році змусили інших європейців прислухатися.

Макрон висунув тезу про те, що Європа була "наївною" у відносинах з рештою світу, залишаючи свої ринки відкритими, тоді як її торгові партнери цього не робили (наприклад, Америка з її протекціоністським планом "зеленого" переходу або Китай з надмірними субсидіями). Правила ЄС, що забороняють національним урядам піклуватися про привілейовані галузі, були відкладені під час пандемії коронавірусу, але так і не повернулися до їхнього застосування.

Вигукуючи мантру "Європа понад усе", політики тепер мають більший контроль над структурою економіки. Французька ідея про те, що Європа повинна мати промислову політику, колись була табу, але тепер це загальноприйнятий підхід.

Дирижистські імпульси Франції взяли гору, оскільки її ідеї заповнили вакуум, залишений Британією, яка проголосувала за вихід з ЄС у 2016 році і остаточно вийшла з нього через чотири роки. Якби вона залишилася членом клубу, то з ентузіазмом зірвала б французькі плани. Тепер завдання залишилося за її колишніми північноєвропейськими союзниками, такими як Данія, Ірландія чи Нідерланди, а також за комісією в Брюсселі. Але цей вільний альянс може лише послабити французькі плани, а не повністю їм перешкодити.

Шольц вважається відсутнім на європейській арені

Британія — не єдина країна, яку не можна знайти за столом переговорів ЄС. Більш дивовижним є порожній стілець Німеччина: Шольц вважається відсутнім на європейській арені. Складна коаліція, до якої входять ліві "зелені" та ліберали, що виступають за вільний ринок, зменшила його можливості укладати угоди в Брюсселі. "Німецька коаліція рухається повільніше, ніж дебати всередині ЄС", — нарікає високопоставлений брюссельський чиновник. Це коштувало їй впливу.

Головним чином відсутність німецької участі в ЄС стримує амбіції Макрона: федералістські схеми, що виношуються в Парижі, по-справжньому злітають лише тоді, коли до них приєднуються партнери в Берліні. Ніхто не думає, що слабка хімія між холодним, північним Шольцем і палким єврофілом Макроном стане сильнішою.

За інших обставин Франція могла б шукати альянси, які могли б ще більше змінити баланс сил. Але очевидних місць для пошуку небагато. Італію очолює Джорджія Мелоні, чий праворадикальний популізм ускладнює співпрацю з мейнстримом. Нідерланди втрачають свого багаторічного прем'єра Марка Рютте, можливо, на користь Герта Вілдерса, ідеологічного союзника Мелоні. Хаотична політика Іспанії обмежила її апетит впливати на європейські дебати. Дональд Туск, який нещодавно повернувся до Польщі, є лібералом і прихильником ЄС, але він має багато роботи вдома.

Читайте також: 10 найбільш критичних вразливостей сучасної Росії: як їх використати

Можливо, найбільше від цього вакууму виграли централізовані інституції ЄС у Брюсселі. Під керівництвом Урсули фон дер Ляєн, німкені за походженням, з 2019 року Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, накопичила більше влади, ніж будь-коли раніше. 32-тисячний брюссельський апарат вже давно став грізною регуляторною силою. Але дедалі частіше вона також впливає на питання політики та геополітики.

Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, накопичила більше влади, ніж будь-коли раніше

Більша свобода розпорядження грошима ЄС дала Єврокомісії нові повноваження, які дозволяють їй диктувати державам-членам, як витрачати ці гроші. Ці повноваження можуть бути використані як батіг: Угорщину і Польщу позбавили грошей за порушення верховенства права на національному рівні, наприклад, за те, як працюють суди.

Чи є це ознакою підйому федеративної Європи, створення європейської наддержави? Для таких країн, як Угорщина та Польща, це може здаватися саме так. Але повноваження комісії мають свої межі. Частково вплив фон дер Ляєн зумовлений тим, що вона тісно координує свої дії з національними столицями, наприклад, щодо санкцій проти Росії. Вона може впливати на дебати, наприклад, щодо ставлення Європи до Китаю, де вона наполягала на "деризиковому" підході до торгівлі, менш конфронтаційному, ніж "роз'єднання", запропоноване США.

Можливо, сьогодні Урсула фон дер Ляєн найближча до європейського лідера.

Можливо, сьогодні вона найближча до європейського лідера. Але її влада все ще залежить від інших; їй доведеться переконати національних лідерів перепризначити її на другий термін після європейських виборів у червні. А Брюссель все ще витрачає трохи більш як 1% від загального ВВП блоку.

Вибори також можуть змінити європейський порядок. Популісти досягли успіху в Нідерландах і Словаччині, але не в Польщі та Іспанії. Очікується, що вони здобудуть перемогу на виборах до Європейського парламенту. Найпотужніша сила післявоєнної Європи — крихкий консенсус на користь ліберальних цінностей і верховенства права — може опинитися під загрозою.

Європа єврокомісія шольц макрон єс

Знак гривні
Знак гривні