"Усі його проєкти давали ефект". Бригадний генерал Собко покидає Сили тероборони

Начальник штабу — заступник командувача Сил територіальної оборони ЗСУ, бригадний генерал Сергій Собко залишає Сили ТрО з 10 січня.

Фото з фейсбук-сторінки Сергія Собка
Фото з фейсбук-сторінки Сергія Собка

Про це він написав у фейсбуці, не повідомивши про причини такого рішення.

"Сьогодні, через два роки, коли я залишаю Сили ТрО ЗСУ, хочу сказати лиш одне — я пишаюся, що був долучений до створення окремого роду сил Збройних Сил України, а також вдячний всім людям, з якими я працював заради становлення, зміцнення та розвитку Сил ТрО", — написав бригадний генерал.

Собко зазначив, що на початку широкомасштабного вторгнення Сили ТрО за кілька тижнів виросли з 10 000 до 100 000 людей. Більшість бійців не мала раніше військового досвіду і потребувала фахової підготовки. Бригадний генерал згадав виклики, з якими доводилося стикатися. Серед них — забезпечення підрозділів їжею, одягом, зброєю та боєприпасами, навчання солдатів і підготовка командирів.

"Нам потрібно було навчити тисячі людей, багато з яких були вчорашніми цивільними і військовий досвід здобували буквально в бою. Проте пріоритет надавався підрозділам Сухопутних військ. Треба було думати, як це зробити для Сил ТрО.

Тож так з’явився Вишкіл капітанів – двомісячний курс для командирів рот і офіцерів штабів батальйонів (...) За рік його уже пройшли понад півтисячі офіцерів, які здобули знання та навички, щоб планувати бій і бути лідерами для своїх бійців.

На базі Вишколу капітанів ми започаткували вишкіл командирів підрозділів ударних безпілотних комплексів, бо від початку розуміли, що наша перевага не у кількості, а в навченості та технологічності нашого війська.

Водночас почали проводити курси підготовки командирів взводів та командирів відділень. Завдяки допомозі бізнесу ми змогли забезпечити все необхідне для проживання та тренування військовослужбовців.

Також ми регулярно проводили збори командирів та головних сержантів батальйонів і бригад, адже для військових лідерів надзвичайно важливо зберігати рівень підготовки, навченості та розширювати світогляд", — розповів Собко.

Він додав, що Сили ТрО узагальнювали військовий досвід, готували навчальні матеріали, більшість з яких зараз доступні для всіх. Зокрема, навчальний фільм про процедури планування бою є у відкритому доступі.

"Завдяки тому, що від початку прийшло багато людей без військового досвіду, ми вчилися одне від одного. І цей цивільний досвід став знахідкою і суперсилою, яка дала змогу шукати нетипові рішення та будувати нові взаємини. Я вдячний за це", — наголосив Сергій Собко.

Ефективний керівник

"Собко був яскравим променем сучасного офіцера високого рангу із прогресивними поглядами, інноваційним мисленням та людиноцентричним підходом. Для ТРО його переведення — величезний мінус. І надбання для органу управління, куди він пішов.

Я з ним особисто стикався. І з проектами, які Собко рухав в ТрО. Всі вони давали ефект", — написав про Собка командир 3-ї роти 206-го батальйону 241-ї київської бригади територіальної оборони ЗСУ Роман Кулик.

Читайте також: "Головне – зберегти людей". Комроти Роман Кулик про дії справжніх командирів і стимули для виснажених боями воїнів

Як повідомляється на сайті Сил територіальної оборони ЗСУ, Сергій Собко народився 11 липня 1984 року в Літині Вінницької області.

З серпня 2017 року — командир 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади. Після створення у січні 2022 року Сил територіальної оборони ЗСУ призначений начальником штабу — заступником командувача Сил ТрО.

На початку повномасштабного вторгнення Росії — один із керівників оборони Києва, військовий комендант міста. У березні 2022 року здобув звання бригадного генерала.

Нагороди:

Нагадаємо, що у жовтні 2023 року президент Володимир Зеленський звільнив із посади командувача Сил тероборони ЗСУ Ігоря Танцюру і призначив на цю посаду Анатолія Баргилевича.

відставка сили ТРО командири навчання ЗСУ реформи зсу

Знак гривні
Знак гривні