В Україні вперше законтрактували нові роботизовані турелі "ШаБля" (ФОТО)

Україна вперше законтрактувала роботизовані турелі "ШаБля", які розробила українська інженерна команда. Система дає змогу бійцям Сил оборони уражати ворожі цілі дистанційно.

Фото: Brave1
Фото: Brave1

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

ШаБля — це куленепробивна автоматизована система під кулемети, що допомагає бійцям дистанційно знищувати ворога. Саме завдяки дистанційній роботі турель зберігає життя та здоровʼя бійців.

"ШаБля — це інновація і приклад зброї сучасної війни. Розробка перейшла зі стартапу в сталий проєкт, який контрактує держава", — розповів Михайло Федоров.

Читайте також: Чого досягла українська "оборонка" у 2023 році та як розвиватиметься цьогоріч

Бойовий модуль можна встановлювати на землю, рухомі об’єкти або спецтранспорт, тому «ШаБля» ефективно працює як з окопів, бліндажів, так і під час перевезення на пікапі, розповіли у Brave1.

Автоматизована система підходить під кулемети калібру 7,62 ПКТ, М240, М2 або інше озброєння.

У кластері пояснили, що боєць вставляє в турель озброєння і координує вогонь за допомогою пульта, камери та монітора керування на відстані 100 м від установки. Сама турель здатна прицільно вести вогонь на відстань до 1 200 м.

"ШаБля" також може використовуватись у комплекті з роботизованою платформою "Рись", що перевозить озброєння й вантажі різного типу в найгарячіші ділянки фронту.

"Виробники теж дали йому назву «ШаРись» і «ШаРисьPRO». Разом це роботи-термінатори на фронті, які допомагають українським кіборгам нищити ворога ще ефективніше", — повідомили розробники.

Дивіться також: Відео дня. САУ "Богдана" прямим влучанням знищує російський танк

українські розробки кулемети турелі brave1

Знак гривні
Знак гривні