У Росії закликають до великого наступу на Харківщині для створення "буферної зони", — ISW

Російські політики та публічні особи закликають до широкомасштабної наступальної операції в Харківській області для створення "буферної зони" з Бєлгородською областю.

Про це у свіжому огляді повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, речник Кремля Дмитро Пєсков 9 січня заявив, що російські війська зроблять усе можливе, щоб не допустити обстрілів Бєлгородської області з боку України.

Російські ресурси, скориставшись коментарем Пєскова, закликали російські війська створити "буферну зону" глибиною до 15 кілометрів у Харківській області, щоб відсунути українські РСЗВ та артилерію від міжнародного кордону з Бєлгородською областю.

Російські ультранаціоналісти регулярно закликали до подібної операції влітку 2023 року на тлі широкого невдоволення обмеженими транскордонними рейдами проукраїнських сил у Бєлгородську область", — йдеться у звіті.

Аналітики інституту зазначають, що російське вторгнення на 15 км у глибину і кілька сотень кілометрів в ширину було б масштабним оперативним заходом, який вимагав би угруповання сил, набагато більшого і значно краще забезпеченого ресурсами, ніж те, що російські війська зараз зосередили вздовж кордону з Україною, найменше — в Бєлгородській області.

"Російські війська можуть активізувати зусилля із захоплення Куп'янська Харківської області протягом найближчих тижнів. Російське угруповання на Куп'янському напрямку виглядає більш пристосованим для проведення інтенсивних наступальних дій, ніж деінде в Україні або вздовж міжнародного кордону.

Російські військові, ймовірно, наразі здатні провести лише тактичні дії в Харківській області з Бєлгородської області, які, щонайбільше, слугуватимуть для відволікання і фіксації українських сил від можливих російських оперативних зусиль на Куп'янському напрямку", — підсумовують експерти.

харкіщина кордон наступ на сході бєлгород

Знак гривні
Знак гривні