Небезпечна UPF-їжа. Яку шкоду організму можуть завдати ультраоброблені продукти, — дослідження

Ультраперероблена їжа, або UPF, що складає значну частину наших покупок, не лише шкідлива для здоров'я, а й може викликати залежність.

iStock
iStock

Про це у своїй книжці "Ультраперероблені люди: наука, що стоїть за їжею, яка не є їжею" пише лікар-інфекціоніст з Лікарні тропічних хвороб у Лондоні та доцент Університетського коледжу Лондона Кріс ван Туллекен, інформує South China Morning Post.

Дослідник порівнює вживання продуктів UPF з курінням, а харчову промисловість, яка їх виробляє, — з Big Tobacco, як називають найбільших виробників сигарет.

Він аналізує вплив харчової промисловості на здоров'я людини для Національної служби охорони здоров'я Великої Британії. За його словами, продукти UPF викликають залежність.

UPF-їжа дешева у виробництві та транспортуванні, що робить її повсюдною. Так, ультраперероблені продукти зараз становлять близько 60 відсотків середньостатистичного раціону у Великій Британії та США.

Але дослідження все частіше показують, що UPF-їжа має мізерну поживну цінність і може завдати шкоди організму. Дедалі більше доказів пов'язують її з раком, ожирінням, діабетом, деменцією та багатьма іншими захворюваннями.

Що таке ультраперероблена їжа?

Майже всі упаковані основні харчові продукти є ультрапереробленими — хліб, крупи, печиво, десерти, молочні продукти та приправи, каже Кріс ван Туллекен.

Продукти UPF включають солодкі сухі сніданки, снеки, безалкогольні напої, пакетовані супи та готові страви. Вони складаються з харчових продуктів, які були змінені за допомогою жирів, крохмалів, цукру, солей та гідрогенізованих олій, видобутих з інших продуктів. Ці додані інгредієнти значно змінюють оригінальний склад їжі.

Пшениця, рис, соя, пальма та кукурудза є поширеними культурами, які широко використовуються як основа для продуктів UPF. «Ви берете ці культури, розбиваєте їх на вуглеводи та білки, а потім перетворюєте їх на порошки та пасти, які мають майже нескінченний термін придатності», — сказав Ван Туллекен на New Scientist Live 2023.

UPF-їжа дуже зручна (готова до вживання та майже непсувна) і завдяки штучним добавкам смачна для споживачів і вельми прибуткова для виробників.

Як визначити, чи є продукт UPF?

UPF зазвичай містить «принаймні один інгредієнт, який ми б не знайшли на домашній кухні», сказав ван Туллекен.

Це можуть бути кукурудзяна патока з високим вмістом фруктози, бутилгідроксианізол (BHA) та бутилгідрокситолуол (BHT), карагенан, харчові барвники, гідрогенізовані олії, глутамат натрію (MSG), бромат калію, нітрат і нітрит натрію, сульфіти (такі як діоксид сірки, бісульфіт калію, бісульфіт натрію і сульфіт натрію), а також камеді, такі як гуарова камедь, камедь саранових бобів і ксантанова камедь.

Заяви про користь для здоров'я на пакуванні також часто є ознакою ультрапереробленої їжі. "Якщо на продукті написано, що він містить багато клітковини, мало солі, мало жиру, підтримує імунну систему або що його можна їсти як частину дієти для схуднення, то це майже напевно UPF", — каже ван Туллекен.

Якщо їжа здається неймовірно дешевою, це, найпевніше, UPF.

UPF може легко пройти регуляторну систему країни, яка зазвичай аналізує інгредієнти з точки зору їхнього поживного складу і не бере до уваги обробку продукту.

Чи є UPF нездоровими або навіть шкідливими?

Ван Туллекен каже, що дослідники вважають, що UPF можуть бути пов'язані з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, раку, метаболічних захворювань, таких як діабет 2-го типу. Також серед загроз ожиріння, високий кров'яний тиск, захворювання жирової тканини і печінки, запальні захворювання кишківника, такі як хвороба Крона, слабкість, деменція, а також підвищений ризик ранньої смерті.

Нові дослідження це підтверджують.

У дослідженні, опублікованому в медичному журналі The Lancet у листопаді 2023 року, було проаналізовано дані понад 266 000 людей у семи європейських країнах. Воно дійшло висновку, що вище споживання UPF збільшує ризик життя з двома або більше довготривалими захворюваннями, включаючи рак, серцево-судинні захворювання, діабет і ниркову недостатність.

Дослідження, в якому взяли участь понад 500 000 осіб, опубліковане в журналі eClinical Medicine у січні 2023 року, пов'язало більш високе споживання ультраоброблених продуктів з підвищеним ризиком розвитку всіх видів раку, зокрема раку яєчників і раку мозку, а також з ризиком смерті від раку, особливо раку яєчників і раку молочної залози.

Чи справді UPF викликає залежність?

UPF розроблений так, щоб мати приємний смак, що змушує споживачів хотіти їсти його більше. Оскільки він не дає нам відчуття ситості, ми завжди зможемо з'їсти його більше, каже ван Туллекен. Це також може призвести до переїдання. Крім того, може виникнути фізична залежність.

"Деякі UPF можуть активувати систему винагороди подібно до того, як це відбувається, коли люди вживають алкоголь або навіть нікотин", — пише ван Туллекен у своїй книжці.

Він сам намагався відмовитися від споживання UPF. Лікар пропонує застосувати поради, наведені в книзі Аллана Карра "Легкий спосіб кинути палити", який заохочує читачів відмовитися від нікотину, читаючи про шкоду, яку куріння завдає їхньому організму.

їжа дослідження продукти здоров’я

Знак гривні
Знак гривні