Як Patriot викрив брехню Кремля про "непереможні" "Кинджали" — The Telegraph

Ракета Х-47М2 "Кинджал", яку РФ використовує для атаки на українські міста, виявилася менш ефективною, ніж запевняла російська пропаганда.

Джерело фото: The Telegraph
Джерело фото: The Telegraph

Про це для британського видання The Telegraph пише військовий оглядач Девід Екс.

Він нагадує, що українські "Петріоти" збивають "Кинджали" щонайменше з травня. Але найбільшого успіху вони досягли 2 січня. Тоді сили ППО збили 10 з 10 гіперзвукових ракет Х-47М2 "Кинджал", які росіяни випустили під час масованої атаки.

"Російський президент Володимир Путін одного разу оголосив маневрений "Кинджал" повітряного базування "непереможним". Це була брехня. Провал "Кинджалу" поставив під сумнів весь клас гіперзвукових ракет", — йдеться в публікації.

У статті також зазначається, що російські ВПС запускають багатомільйонні "Кинджали" з невеликого загону спеціально модифікованих перехоплювачів МіГ-31.

"Дальність польоту "Кинджала" сягає 1200 миль, що більш ніж на тисячу миль далі, ніж можуть досягти найкращі українські засоби ППО. Така дальність вберігає МіГ-31 від небезпеки, але не захищає сам "Кинджал" в останні хвилини польоту", — пише Девід Екс.

Він також зазначає, що спостерігачі уважно вивчили відеозаписи ударів, щоб зрозуміти, як "Кинджал" розчаровує Кремль, посилаючись, зокрема, і на одне таке відео, де перехоплена ракета падає в Дніпро в межах Києва.

"Оскільки ми знаємо, яка довжина "Кинджала", виміряти швидкість ракети, коли вона падала на землю, — проста вправа. Схоже, що хвалена ракета рухалась не швидше за 1,9 Маха.

Хоча "Кинджал" може розвивати швидкість 5 Махів або більше під час найбільш ефективної, висотної фази польоту — одразу після запуску — він значно сповільнюється, коли знижується і наближається до цілі. Чим нижче і повільніше він опускається, тим легше його перехопити батареям Patriot", — пояснює Екс.

Військовий оглядач також цитує думку ракетного експерта з Центру аналізу європейської політики Яна Каллберга. Фахівець наголошує, що кожен успішний випадок перехоплення аеробалістичних ракет надає протиповітряній обороні додаткову інформацію про те, як ефективніше збивати такі цілі.

Це не лише покращує батареї українських "Петріотів", а й приносить користь країнам-союзникам. "Якість даних висока, тому що вони перевірені в реальних умовах", — каже Каллберг. — Це не кабінетна робота чи теоретичні розрахунки. Це дані, отримані під час успішного перехоплення".

"У цьому сенсі кожна передана союзниками батарея Patriot є інвестицією в їхню власну оборону від гіперзвукових ракет — і не лише "Кинджалів". Чим більше "Кинджалів" Patriot збивають над Україною, тим краще американські системи перехоплюють усі види гіперзвукових ракет.

Україна має лише три повні батареї "Петріотів", кожна з яких має радари і кілька пускових установок. Цього достатньо для захисту лише трьох міст: ймовірно, Києва, Харкова та Одеси. Україні потрібні додаткові батареї Patriot і набагато більше ракет, щоб тримати їх в строю під час інтенсивних рейдів безпілотників і ракетних обстрілів", — наголошує Девід Екс, нагадуючи що Конгрес США досі не ухвалив критично важливу допомогу для України.

ППО кинджали Patriot масована атака

Знак гривні
Знак гривні