США могли б передати Україні сотні запланованих до утилізації ATACMS — Newsweek

Американські військові експерти вказують на потенційне джерело озброєння для України – запаси ракет ATACMS, які можуть утилізувати через закінчення термінів придатності.

Джерело фото: Defense Express
Джерело фото: Defense Express

Про це пише Newsweek.

Видання зазначає, що є різні типи ATACMS з різною дальністю і боєголовками. Сотні ракет M39 і M39A1 виробництва Lockheed Martin, які є "чудовою легальною високоточною касетною зброєю", планується знищити за "значні" кошти американських платників податків, заявив Деніел Райс, колишній спеціальний радник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Вони можуть бути відправлені в Україну і використані "дуже ефективно" проти сил Москви, сказав він в інтерв'ю Newsweek.

Він запевнив, що немає жодних занепокоєнь щодо терміну придатності цього типу ракет.

"Вони працюють", — додав він. "Будь-яка зброя з часом замінюється кращою, більш смертоносною, більш економічно ефективною зброєю", — сказав Райс, але ці ракети можуть мати вирішальне значення для військових зусиль України.

"М39 додають дальності, точності і летальності, яких Україні бракує без них", – наголосив військовий.

Джерело ілюстрації: Defense Express
Джерело ілюстрації: Defense Express

Хоча багато залежить від того, наскільки давно минув термін придатності зброї, але ракета може бути придатною ще багато років після цієї дати, вважає генерал Бен Годжес. На його думку, відмова від надання ATACMS через термін придатності стане не безпековим, а радше політичним рішенням.

З ним погоджується науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень Фабіан Гінц. За його словами, термін придатності – не завжди точний показник того, чи можна вважати ракету боєздатною. Ключовим моментом, на думку експерта, є підтримання двигуна твердопаливної ракети в належному стані. За його словами, все залежить від якості виготовлення і умов, в яких зберігаються ракети.

З ATACMS, які використовують одноступеневий твердопаливний двигун, потрібно буде здійснювати певний контроль якості, але термін зберігання "може бути вищим, ніж оголошується", – сказав Гінц.

Восени Київ отримав ракети ATACMS типу Block I з радіусом дії близько 160 км. За даними Reuters, близького 1650 таких ракет були виготовлені за десятиліття з моменту їхньої появи на озброєнні США. 1114 боєголовок M39 і M39A1 досі є на американських складах, при цьому багато з них використовували в операціях США або були модифіковані.

Є "десятки тисяч" застарілих ракет різних типів, якими Україна могла б стріляти з HIMARS і які США збираються утилізувати, каже Деніел Райс. 

Маючи достатню кількість М39, Україна може розбити наземні російські лінії постачання до Криму та знищити російські військові об'єкти на окупованих територіях в районі Азовського моря, вважає військовий.

За його словами, з більшою кількістю ATACMS Україна може зробити "першочерговими цілями" російські бази, інфраструктуру і військові формування на десятках тисяч квадратних кілометрів.

Більша кількість ATACMS надасть Україні інструменти для підриву російських військ на кожній квадратній милі території України і зробить військову і логістичну присутність РФ у Криму неприйнятною, каже Бен Годжес. Немає жодної вагомої причини не надавати цю зброю, вважає він.

Реакція Білого дому, політиків та експертів

Коментуючи публікацію у Newsweek, координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що "не може підтвердити цих повідомлень", порадивши звернутися з цим до Міністерства оборони.

Як пише Голос Америки, політичний аналітик громадської організації "Разом для України" та співробітник Атлантичної ради також Даґ Кляйн каже, що повідомлення Newsweek про те, що ATACMS збираються викинути на брухт замість того, щоб відправити в Україну, викликає "серйозне занепокоєння".

У своєму твіті він звертається до різних комітетів у Конгресі, що здійснюють нагляд за діяльністю адміністрації, щоб вони не допустили цього.

"Надішліть ATACMS Україні зараз. У Білого дому закінчилися виправдання", – твітує Кляйн.

Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус каже, що "беззуба і безхребетна" політика, яку Захід провадить щодо Росії, "виростила монстра".

"Сьогодні (українці) платять кров’ю за затримку постачання Україні такої необхідної далекобійної артилерії АTACMS, Taurus. Чого ми чекаємо? Створюємо надію на виживання агресора?" – запитує литовський політик.

Бенджамін Талліс, британський політичний аналітик, який працює у Раді з закордонних відносин у Німеччині, поширюючи повідомлення у мережі Х, також обурюється планами утилізації ATACMS.

"Це було б кримінально. Яка жорстоко жахлива річ. Ми повинні дати Україні все, що їй потрібно, для перемоги. Це в інтересах усіх демократій, включаючи США. Утилізація ATACMS – це завдає подвійної шкоди собі", – вважає експерт.

Шелбі Мегід, заступниця директора Центру Євразії Атлантичної ради, каже, звертаючись прямо до американського президента, що знищення запасів ATACMS і ракет до них "абсолютно небезпечно і божевільно, якщо це справді станеться".

"Ну ж бо, президенте, українські діти вмирають у своїх домівках, інші тремтять у бомбосховищах і на станціях метро, а українське керівництво та правозахисники благають більше зброї та ATACMS, щоб захистити свої громади від нападу", – пише оглядачка.

ATACAMS утилізація зброя для України допомога сша

Знак гривні
Знак гривні