Британія передає Україні нову партію ракет до систем ППО

Міністерство оборони Великої Британії погодило передачу Україні нової партії ракет до систем протиповітряної оборони, повідомляє офіційний сайт уряду Сполученого Королівства.

Ракета AIM-132 ASRAAM. Джерело фото: Фокус
Ракета AIM-132 ASRAAM. Джерело фото: Фокус

"Розпочалося постачання нового пакету сучасних ракет для ППО України в той час, коли Росія продовжує свій наступ і запускає по містах сотні безпілотників і ракет", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що пакет з близько 200 зенітних ракет посилить критично важливий потенціал протиповітряної оборони України для захисту своїх громадян, лінії фронту та інфраструктури.

"Путін випробовує обороноздатність України і рішучість Заходу, сподіваючись, що йому вдасться вирвати перемогу з пащі поразки. Але він помиляється. Деградація Україною російського Чорноморського флоту довела, що Україна все ще бореться за перемогу в цій боротьбі.

І сьогоднішній пакет протиповітряної оборони надсилає беззаперечний сигнал перед обличчям російського варварства про те, що Велика Британія залишається абсолютно відданою підтримці України. Настав час для вільного світу об'єднатися і подвоїти наші зусилля, щоб надати Україні те, що їй потрібно для перемоги", — заявив міністр оборони Британії Грант Шаппс.

Як зазначають в оборонному відомстві, Україна отримає ракети ASRAAM, які використовуються британськими зенітними системами. Ракета ASRAAM розроблена британською компанією British Aerospace та зараз виробляється MBDA UK для використання з винищувачів Typhoon та F-35B.

"Влітку 2022 року спільна команда Міноборони та MBDA розробила системи ППО для першого запуску ASRAAM з землі. Протягом чотирьох місяців з моменту започаткування проєкту ASRAAM наземного базування ці системи ППО були розроблені, виготовлені, випробувані, а українські екіпажі навчені їх використанню на території Великої Британії, перш ніж вони були передані в українські руки.

Ці системи довели свою високу ефективність — рівень успішного ураження деяких російських повітряних цілей сягає 90%. Українські оператори адаптувалися до їх використання і попросили більше ракет для захисту своєї країни", — повідомили у міноборони Британії.

Читайте також: Британія посилить військово-морську підтримку України і надасть гарантії безпеки, — The Telegraph

ППО ракети підтримка заходу україна-британія

Знак гривні
Знак гривні