Масована атака на Київ 2 січня: скільки ракет і "шахедів" вдалося збити, — КМВА

Російські війська атакували столицю вночі та зранку 2 січня. Повітряна тривога тривала майже шість годин. Сили протиповітряної оборони знищили усі ворожі безпілотники, понад та понад 60 крилатих ракет.

Фото: Ігор Клименко
Фото: Ігор Клименко

Про це повідомив голова КМВА Сергій Попко.

"Черговий потужний масований удар по Києву. Другий поспіль із застосуванням великого арсеналу повітряного озброєння.

Спочатку ворог запустив на столицю України приблизно півтора десятка баражуючих боєприпасів типу "Shahed". А слідом за ними понад півтора десятка стратегічних бомбардувальників Ту-95МС запустили групами та хвилями крилаті ракети Х-101/Х555Х-55.

Одночасно із заходом ракет на Київ, понад десять літаків Міг-31К запустили по столиці аеробалістичні ракети Х-47М2 "Кинджал". Силами та засобами протиповітряної оборони було уражено усі БпЛА "Shahed" та понад 6 десятків ракет Х-101/Х555Х-55 та десяток Х-47М2 "Кинджал" (остаточно тип і кількість дадуть ПС)", — йдеться у повідомленні.

Згодом міський голова Києва Віталій Кличко уточнив, що загалом у просторі Києва та області сили ППО знищили 61 ракету, з них – близько 10 "Кинджалів". А також до цього вночі – 13 "шахедів".

У КМВА повідомили, що внаслідок атаки в столиці є руйнування житлової забудови, пошкодження інфраструктури. Є потерпілі.

"Особливо страшні наслідки в Солом’янському районі. Там зафіксовано загоряння багатоповерхових житлових будинків. Вогонь заблокував людей на поверхах. ДСНС проводили деблокування та евакуацію людей. Попередньо, вже виявлено понад 25 постраждалих. Ці дані ще уточнюються", — зазначив очільник КМВА.

Крім того, у КМВА повідомили про наслідки ракетної атаки по інших районах:

Дані оперативного зведення оновлюються та уточнюються. Інформація щодо постраждалих збирається та систематизується.

"Рашисти кидають на Київ масовані сили. Намагаються будь-що зруйнувати столицю, вбити якомога більше мирних мешканців. Але навіть такі потужні удари не принесуть їм результату. Попри весь біль від жертв та руйнувань, ми залишаємося мужніми й сильними", — додали у КМВА.

Станом на ранок 2 січня відомо про одну загиблу внаслідок атаки на Київ, 27 постраждалих людей потрапили в лікарню. О 12:40 Кличко повідомив, що кількість загиблих зросла до 2 людей, ще 49 людей постраждали.

ППО — топ

Загалом, як повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, росіяни застосували в масованій атаці по Україні 99 засобів ракет різних типів і 35 "шахедів". Сили ППО знищили 72 із 99 ворожих ракет, зокрема 10 із 10 "Кинджалів", та усі дрони-камікадзе.

Як наголосив директор Фонду “Повернись живим” Тарас Чмут, сьогодні протиповітряна оборона ПС ЗС України відбила найбільшу у світі комбіновану ракетну атаку з застосуванням гіперзвукової зброї.

"Жодна країна світу ніколи не воювала з подібною зброєю. Жодна країна світу не відбила такі атаки. ППО — топ", — написав він у твіттері.

кинджали атака на Київ воєнні злочини рф ракетні обстріли

Знак гривні
Знак гривні