Мобілізація — це відповідальність Зеленського й уряду. Вони мають не мовчати, а пояснити норми надважливого законопроєкту

Уряд зареєстрував у Раді законопроєкт про нові правила мобілізації та проходження військової служби. Але відсутність комунікації щодо нього з боку відповідальних за мобілізацію президента й уряду — це повний провал.

Фото: ОП
Фото: ОП

Про це заявив секретар Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки розповів Роман Костенко в інтерв'ю Radio NV.

"Цей закон має бути одним з основних законів 2024 року, за яким буде відбуватися мобілізація протягом 2024 року. Наше суспільство має розуміти, як воно буде жити. Тому що мобілізація може багато кого зачепити.

А те, що у нас відбувається, це щось незрозуміле. Кабінет міністрів його подав, а ті, хто відповідають за мобілізацію, — це верховний головнокомандувач, міністерство оборони, — зараз просто мовчать. І немає взагалі ніякої комунікації.

Ще є інформація, яку ми бачили в ЗМІ, що представникам монобільшості заборонили комунікувати і щось в інформаційний простір говорити про цей законопроєкт. Це дуже неправильно, тому що в законі дуже багато норм, які треба пояснювати. Навіть юристи ставлять питання, а як ту чи іншу норму можна впровадити", — каже Костенко.

Читайте також: Демобілізація, робота ТЦК та війна у 2024-му. Головні заяви Залужного

Костенко також наголосив, що військові воюють та не пишуть закони. Зараз їх схиляють до того, щоб вони відповідали за політичні рішення, які військові не ухвалюють.

"Ми повинні зрозуміти, для чого цей законопроєкт зроблено та як працюватимуть його норми. Можливо норми, які не пояснено, вони нам здаються диктаторськими. Але, можливо, якщо вийде Верховний Головнокомандувач і пояснить, чи прем'єр або міністр оборони, як ці норми використовуватимуться на практиці, то ми там щось зрозуміємо. Поки що зрозумілості немає", — сказав він.

Читайте також: Українська армія потребує новобранців, у влади попереду важкі рішення, — The Economist

зеленський мобілізація законопроєкт міноборони

Знак гривні
Знак гривні