Як ультраправі екстремісти захоплюють сільські землі по всій Німеччині

За даними національної розвідки та урядових міністерств, по всій Німеччині відбувається стратегічне захоплення земель у сільській місцевості правими екстремістами з метою створення незалежних від держави громад.

Під гаслом "Марш Великої Пруссії за батьківщину і мир у всьому світі" праві екстремісти зібрали так званих громадян Рейху в Люстгартені в Берлін-Мітте. Фото: M Czapski/Shutterstock
Під гаслом "Марш Великої Пруссії за батьківщину і мир у всьому світі" праві екстремісти зібрали так званих громадян Рейху в Люстгартені в Берлін-Мітте. Фото: M Czapski/Shutterstock

Про це пише The Guardian.

Влада та неурядові організації, що здійснюють моніторинг ультраправих груп, заявляють, що члени руху рейхсбюргерів докладають цілеспрямованих зусиль для створення паралельних суспільств і проникнення в школи, клуби та державні установи.

Згідно з нещодавнім інформаційним запитом до федерального міністерства внутрішніх справ, поданим Мартіною Реннер з опозиційної лівої партії Die Linke, правоекстремістські організації придбали 40 об'єктів нерухомості по всій Німеччині за останні два роки.

Читайте також: Хто такі рейхсбюргери і наскільки організовані й небезпечні ультраправі екстремісти у Німеччині

"Рейхсбюргерів та ультраправих цікавлять не стільки інвестиції в нерухомість, скільки створення паралельних суспільств і створення простору страху для тих, хто не поділяє їхній світогляд", – зазначає Реннер.

Серед найвідоміших організацій – заснована у 2012 році Königreich Deutschland (Королівство Німеччина) або KRD, що має власну валюту та конституцію. Вона переслідує експансіоністські цілі, набуваючи те, що вона називає "національною територією", скуповуючи землю та нерухомість.

Німецька влада вживає термін "рейхсбюргери" (громадяни Рейху/імперії) для позначення всіх ультраправих груп, які відкидають Федеративну Республіку Німеччина і прагнуть повалити уряд. До "рейхсбюргерів" влада зараховує й KRD, хоча сама організація не послуговується цим терміном.

"Автономна громада"

Затишне і відокремлене село Рутенберг, розташоване в 90 хвилинах їзди на північ від Берліна в землі Бранденбург, стало однією з останніх цілей спроб KRD створити автономну громаду, або те, що її лідер, самозваний "король" Петер Фіцек, назвав Gemeinwohldorf (село спільного блага).

Спочатку KRD викупила занедбану ферму в центрі села, щоб перетворити її на "громадське підприємство" для забезпечення KRD екологічно чистими продуктами. За даними внутрішньої розвідки BfV, вона планує розширити свою діяльність за рахунок прилеглих 44 гектарів (108 акрів) землі на околиці села.

Фіцек і його послідовники, яких, за оцінками, налічується від 2 000 до 5 000, відкрито відкидають сучасну німецьку державу і мріють захопити її та замінити на власне королівство. З цією метою KRD вже випускає власні паспорти, має свою валюту – "ангельські гроші" – і власний банк.

Організація пропонує тим, хто зацікавлений у тому, як стати тим, кого вона називає "вибулими з системи", семінари про те, як це зробити, за 340 євро. KRD обіцяє свободу, зокрема від сплати податків, а також шестигодинний робочий день і гомеопатію, а не традиційну медицину. Спецслужби описали цю пропозицію як "величезну аферу".

Співробітники Федеральної служби захисту конституції Німеччини (BfV) кажуть, що спостерігали за KRD та її "антидемократичними експансійними амбіціями" в Рутенберзі з початку 2022 року. Вони попереджають про її плани скуповувати нові об'єкти нерухомості та переманювати до себе людей.

BfV повідомляє, що подібні захоплення земель відбуваються і в інших частинах Німеччини, часто в покинутих районах і занедбаних селах, де життя триває майже непомітно.

Німецькі спецслужби також виявили тісні зв'язки KRD з рухом "Анастасія", який з'явився в Росії наприкінці 1990-х років і поширився в інших країнах.

За оцінками влади, в Німеччині налічується близько 25 000 рейхсбюргерів і прихильників самоврядування, і їхня кількість постійно зростає.

теорії змови німеччина ультраправі

Знак гривні
Знак гривні