Росія використовує українських полонених як політичну зброю проти Києва, — Politico

Українські військовополонені почали масово дзвонити родинам і просити їх вийти на протест проти влади в Києві.

Акція родичів полонених військових, 17 грудня 2023 року. Фото: Дарина Коломієць/Суспільне
Акція родичів полонених військових, 17 грудня 2023 року. Фото: Дарина Коломієць/Суспільне

Про це розповів представник координаційного штабу щодо поводження з військовополоненими Петро Яценко для Politico.

«Людина не мала звісток від родича понад рік, а тут він дзвонить і каже, що живий. Мовляв, росіяни готові його обміняти, але Україна нічого не робить. Останнім часом ці дзвінки стали масовими. Тому ми розуміли, що це кампанія недовіри до влади», – сказав Яценко.

Дружина українського військовополоненого Валентина Ткаченко розповіла, що її чоловік Сергій потрапив у полон 24 лютого 2022 року, а на звʼязок вийшов уперше 29 листопада 2023 року, зателефонувавши їй у Viber.

"Ми розмовляли лише три хвилини. Мені не дозволили поставити йому запитання. Як тільки я намагалася, він хитав головою і просто говорив "ні". Натомість продовжував казати: "Валя, йди, ускладнюй життя Києву. Київ не хоче нас брати назад", – згадує Ткаченко. – Потім він попросив вибачення і завершив розмову".

Валентина Ткаченко не пішла на протест, вважаючи, що її чоловік став інструментом політичної гри Кремля проти України.

"Вони так добре починали, так багато обмінювалися. Але потім раптом все припинилося. Я думаю, що росіяни хочуть дискредитувати нашу владу. Люди виснажені, а родичі військовополонених втрачають самовладання. Вони хочуть посіяти хаос", – з гіркотою говорить Ткаченко.

Станом на сьогодні Росія утримує понад 3 000 українських військовослужбовців та близько 28 000 цивільних осіб, за даними офісу українського омбудсмена та Міністерства з питань реінтеграції. Однак реальна цифра може бути ще більшою.

"Наприклад, деякі з тих, хто перебуває в полоні, ще не підтверджені. Ці люди досі вважаються "зниклими безвісти", хоча у нас є інформація, що вони можуть перебувати у полоні", – сказав Яценко.

За словами Яценка, Україна останнім часом збільшила фонд обміну військовополонених і додав, що країна готова прийняти всіх російських солдатів, якщо вони вирішать здатися.

Яценко наголошує, що Україна поводиться з російськими військовополоненими відповідно до міжнародних правил, натомість Росія практикує жорстоке поводження з полоненими.

"Понад 90 відсотків військовополонених, яких ми опитуємо після повернення, кажуть, що до них застосовували тортури, позбавляли достатнього харчування та сну, – сказав Яценко. – Людей змушують випалювати татуювання або споживати лише російську пропаганду. Їм не дозволяють спілкуватися з родичами".

Читайте також: Дев’ять місяців у російському полоні. Олексій Ануля розповів, як, змучений голодом, їв черв’яків і живу мишу

Україна з початку повномасштабного вторгнення повернула з російського полону 2598 осіб. Останній офіційний обмін відбувся 7 серпня цього року.

На нещодавній пресконференції Зеленський заявив, що сподівається на зміну політики, яка дозволить відновити обмін полоненими.

"Як тільки ми накопичуємо, вибачте на слові, відповідний запас ворожих ресурсів, ми обмінюємо їх на наших українських захисників... Я дуже сподіваюся, що найближчим часом наш трек спрацює", – сказав Зеленський.

протести полонені обмін полоненими

Знак гривні
Знак гривні