Демобілізація, робота ТЦК та війна у 2024-му. Головні заяви Залужного

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний провів у Києві брифінг для журналістів, де прокоментував питання демобілізації військових, роботи ТЦК, ситуації на фронті та стратегії у 2024-му. Texty.org.ua зібрали головні заяви головкома.

Скриншот з відео
Скриншот з відео

Про демобілізацію

"Я чітко розумію, що наші бійці зараз на фронті у надскладних і дуже важких умовах роблять свою справу. Звісно, мені б хотілося, щоб люди, які йдуть до війська, і особливо ті, які вже служать, чітко розуміли, скільки їм необхідно буде воювати.

Разом з Міністерством оборони ми погодилися на цифру 36 місяців, сподіваючись на два моменти: перше – що не буде загострення на фронті; друге – що цих людей через 36 місяців буде ким замінити", – сказав головнокомандувач ЗСУ.

При цьому він зазначив, що 36 місяців – цифра "не зовсім реальна у тих умовах, у яких ми перебуваємо".

"Але нам залишається сподіватися на те, що інтенсивність бойових дій не збільшиться і ми зможемо замінити цих людей через 36 місяців", – додав Залужний.

Про ротацію

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний висловився проти ухвалення закону щодо проведення ротації на фронті, наприклад, що пів року, адже для цього необхідно, серед іншого, збільшити боєкомплект військ приблизно удвічі.

"Повторюсь, що ситуація на фронті все ж передусім залежить від дій противника.

Я не можу прогнозувати, чи буде це 6 місяців, 5 місяців, 3 місяці. Ситуація буває абсолютно різною, повірте мені. Знову ж таки, якщо люди пропонують 6 місяців проводити ротацію, вони мають розуміти тоді, що бойовий комплект військ потрібно збільшувати приблизно хоча б у два рази.

І якраз на виході буде сума, необхідна для того, щоб через пів року замінити цих людей на бойових позиціях.

А якщо ситуація зміниться? Якщо противник буде атакувати з неатакованих ділянок? Що тоді робити в такій ситуації?

Тому люди мають відпочивати. Я вимагаю від командирів на місцях, щоб вони робили все можливе і неможливе для того, щоб здійснювати ротацію… у межах підрозділів, у межах військових частин.

Але законодавчо прописувати, що ми будемо рухатися таким чином… Повірте моєму тридцятирічному досвіду служби в Збройних силах України і майже 10 рокам війни, що це поки що, скажімо так, обман …. який нереальний", – зауважив Залужний.

Про роботу ТЦК

"Що стосується ТЦК, то станом на сьогоднішній день, чесно сказати, роботою їхньою я поки що не задоволений".

Однак, за словами головнокомандувача, станом на зараз можливості ТЦК по набору військових не втрачені, і він не бачить проблем у майбутньому з тим, щоби постачати в українське військо необхідний обсяг людей.

"Ми прослідкували, щоб ключові посади, які безпосередньо працюють над організацією цього процесу, щоб вони залишилися і продовжили цю роботу. Думаю, що ми з цим заданням впораємося.

Що стосується безпосередньо керівників, то робота йде далі, і станом на зараз ми деяких керівників вже міняємо, які туди прийшли, деякі залишили місця самостійно. Але, знову ж таки, ця організація на сьогодні функціонує, і, на мою думку, здатна виконувати свої обов’язки".

Про підготовку бригад в ЗСУ

Як розповів Залужний, сьогодні Україна має можливість одночасно готувати до 10 бригад. Він також погодився з тим, що на фронт мають потрапляти лише підготовлені люди.

"Я згоден з будь-якими ініціативами, які навіть підвищують відповідальність за потрапляння людини на фронт непідготованою. Такого бути не може. У нас є чудова можливість використовувати як наші можливості, так і можливості наших партнерів – і вони приділяють підготовці наших військ велику увагу", – додав головком.

Про строковиків

Залужний підтримав звільнення військовослужбовців строкової служби, яких не демобілізували через воєнний стан.

"Станом на літо ми були не готові звільнити строковиків. Але наприкінці листопада це вже була наша пропозиція – ми звернулись до Міністерства оборони, щоб строковиків звільнити з військової служби. Наша чітка позиція – їх звільняти, щоб вони йшли відпочивати. А далі – діяли в умовах законодавства, яке є", – сказав він.

Про ситуацію в Мар'їнці та Авдіївці

Залужний повідомив, що українські військовослужбовці відійшли на північну околицю Мар'їнки, оскільки росіяни повністю знищили українське місто.

"Ми захищаємо кожний клаптик нашої землі. Але коли на цьому вузенькому клаптику ворожі снаряди починають перекопувати це місце разом із камінням, з землею та нашими бійцями - життя наших бійців нам важливіше. Тому в Мар'їнці, яка трималася майже два роки - наші війська ще знаходяться у північній її частині, але вони підготували оборонний рубіж поза цим населеним пунктом", – сказав головком.

Коментуючи ситуацію в Авдіївці, яку окупанти намагаються оточити, як колись Бахмут, Залужний закликав "не зациклюватися та не робити якесь "шоу чи скорботу" навколо конкретного населеного пункту". Але додав, що росіяни мають можливість зібрати свої сили на певному напрямку і повторити за два-три місяці долю Бахмута.

"Ведення дій підпорядковуються своїм законам, які не залежать, чи сподобається це депутатам або журналістам... Нам дорогий кожний клаптик землі, будемо обороняти рівно стільки, скільки буде сил. Якщо сил недостатньо – зберігаємо людей, а потім відвоюємо", – пояснив він.

Про ведення війни у 2024-му

Залужний наголосив, що наступний рік у веденні війни буде відрізнятися від 2023-го, у тому числі і через зміну технологій.

"2024 рік не просто буде відрізнятися, а має відрізнитися від 2023. Інакше нас чекає те, що я писав у статті (для The Economist – ред.). Відповідно ми ці проблеми знайшли і знайшли 90% рішень тих питань, які обовʼязково треба вирішити, щоб у наступному році діяти більш ефективно і, головне, зберегти більше людей. Ми над цим працюємо. З нами погодилися наші партнери і також зацікавилися цим питанням. І можу запевнити, що наступний рік буде відрізнятися від 2023 року", – сказав Залужний.

Як зауважив Головнокомандувач ЗСУ, у 21 столітті розвиток науки та технологій, озброєння і військової техніки веде і до зміни тактики їх застосування.

Він додав, що ворог не відстає від ЗСУ, протистояння відбувається з використанням різноманітних технологій.

У фрагменті використано матеріали з УП, Цензор.НЕТ, РБК-Україна, Укрінформ.

демобілізація тцк зсу залужний мобілізація

Знак гривні
Знак гривні