Зараз на передовій дрони вражають у рази більше техніки, ніж артилерія, — Костенко

Полковник Служби безпеки України, секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Роман Костенко (фракція "Голос") розповів в інтерв'ю Укрінформу про ефективність дронів у співвідношенні з артилерією.

Роман Костенко. Фото: rada.gov.ua
Роман Костенко. Фото: rada.gov.ua

"Об’єктивно, зараз на передньому краї дронами вражається в рази більше техніки, ніж артилерією. Дрони ефективніші, економніші і прицільніші у знищенні ворожої техніки, ніж снаряди, які коштують десятки тисяч доларів", – каже Костенко.

Він розповів, що декілька місяців тому проїхався фронтом – від сходу до півдня, спілкувався із комбригами на тему ефективності дронів у порівнянні з артилерією.

"Скажімо так, провів опитування face-to-face, запитував, скільки за останні два місяці було уражено техніки дронами, а скільки артилерією.

Переважна більшість відповідали, що артилерією – нуль або одиниці, а дронами – десять, двадцять, зважаючи на напрямок. Можливо, десь інша історія.

Це не означає, що артилерія втрачає необхідність на фронті, її сектор роботи чітко визначений та завжди актуальний. Я говорю тільки про ураження", – зазначив нардеп.

Костенко наголосив, що індустрія дронів в Україні дуже розвинулася. Він також зауважив, що наразі більшість дронів виробляють українські приватні підприємці.

"Зараз вже держава звернула на це увагу. І ми зробимо мільйон, а може й більше, дронів, якщо держава забезпечуватиме нормальні умови для розвитку цієї сфери, а не перешкоджатиме роботі виробників зайвими бюрократичними процедурами та кримінальними провадженнями з непотрібними перевірками", - додав він.

Говорячи про стратегію перемоги над російськими військами, Костенко зауважив, що наша стратегія зараз насамперед має бути сконцентрована на знищенні угруповань ворога. А звільнення територій стане її наслідком.

Він також заявив, що 2023 рік був успішним із точки зору воєнної кампанії, й аргументував свою думку:

"Ми не втратили нові території, воюючи проти армії, яка в декілька разів перевищує нас у ресурсах. Знищили кілька сотень тисяч російських солдатів, кілька тисяч танків, багато артилерії, складів із боєприпасами.

Ми розробили систему роботи дронами. Можна сказати, що Україна – перша держава у світі, яка почала активно використовувати дрони у боротьбі з ворогом. Військово-промисловий комплекс суттєво піднявся, за що велика вдячність підприємцям.

Ми відвоювали море у морської країни, яка має три флоти – Балтійський, Тихоокеанський і Чорноморський. Змусили росіян виводити свої кораблі з Криму для того, щоб вони були не вражені Україною, яка по факту на момент російського вторгнення не мала повноцінного флоту.

Росіяни зараз повною мірою не можуть використовувати навіть свої цивільні судна. Ми це зробили і будемо нарощувати свій вплив. Я вже не кажу про удари по російських підприємствах, які продовжуватимуться. Такі наші перемоги з військової точки зору.

Вважаю, що ми реально перевиконали план. Треба оцінювати справжні військові дії, а не розмови про перемогу на телебаченні. Зважаючи на свої наявні ресурси та співставляючи з ресурсами ворога, ми зробили навіть більше, ніж могли", – наголосив Костенко.

стратегія костенко артилерія зсу дрони війна дронів

Знак гривні
Знак гривні