Скіфи виготовляли трофеї з людської шкіри, — дослідження

Група антропологів з України, Данії, Великої Британії та Італії виявила, що скіфи виготовляли верхів'я сагайдаків – чохлів для зберігання стріл – з людської шкіри.

Фрагменти шкіри, яку досліджували вчені. Фото: PLOS One
Фрагменти шкіри, яку досліджували вчені. Фото: PLOS One

Про це повідомляє Science Alert із посиланням на дослідження, опубліковане у науковому журналі PLOS One.

"Наші результати демонструють, що скіфи переважно використовували для виробництва шкіри домашніх тварин, таких як вівці, кози, велика рогата худоба та коні", – пише команда археологів на чолі з Луїзою Ерстед Брандт з Копенгагенського університету.

"Несподіваним відкриттям є наявність двох зразків людської шкіри, які вперше надають прямі докази твердження давньогрецького історика Геродота про те, що скіфи використовували шкіру своїх мертвих ворогів для виготовлення шкіряних трофейних виробів", – зазначають вчені.

Брандт та її команда провели своє дослідження на 45 клаптиках шкіри, зібраних із 14 місць розкопок на півдні України.

У минулі роки вчені покладалися б на аналіз текстури шкіри, оскільки ДНК руйнується в процесі її дублення. Однак нещодавно науковці розробили методи аналізу білків у шкірі та використання цієї інформації для ідентифікації видів, що їх виробляють.

Таким чином дослідники змогли визначити, що на верхній частині двох сагайдаків була людська шкіра. Вчені припускають, що, як писав Геродот, це була шкіра переможених ворогів.

"Звісно, скіфи – це значно більше явище за розповіді про їхню войовничість. Дослідники стверджують, що вони займали землі між осілими спільнотами Європи та Азії та відігравали важливу роль у передачі мов, товарів, технологій, ідеологій і навіть хвороб між двома окремими світами.

Є також докази того, що частина скіфів перейшла до більш аграрного способу життя. Шкіра, яку вони виробляли, може розповісти нам про тварин, яких вони вирощували та використовували, а також про застосовувані ними технології. Отже, людська шкіра цікава, але й тваринна теж, кажуть дослідники", – підсумовує видання.

археологія скіфи дослідження наука

Знак гривні
Знак гривні