Президент Аргентини Хав'єр Мілей розпочав у країні "шокову терапію"

Новообраний президент Аргентини Хав'єр Мілей розпочав свої радикальні експерименти в управлінні країною, пише The Economist. Texty.org.ua переказують основне зі статті.

Зеленський їздив на інавгурацію Мілея. Фото: ОП
Зеленський їздив на інавгурацію Мілея. Фото: ОП

В Аргентині ліві організації закликали тисячі людей вийти на площу 20 грудня. Вони були обурені низкою заходів шокової терапії, вжитих новим урядом Аргентини на чолі з лібертаріанцем Хав'єром Мілеєм, зокрема планами скоротити щорічні державні витрати на 3% від валового внутрішнього продукту.

Але новий уряд був підготовлений. За кілька днів до цього міністерка безпеки Патрісія Буллріч заявила, що протестувальників розгонять, якщо вони спробують перекрити дороги. Пізніше інший міністр попередив, що тим, хто перекриває дороги під час мітингів, можуть урізати соціальні виплати. В результаті, протест виявився нечисленним.

Це стало початковим поштовхом для нового президента Мілея, який, на думку деяких аналітиків, не зможе допрацювати до кінця свого терміну. Того ж вечора він оголосив про масштабний пакет з понад 300 заходів з дерегуляції багатьох секторів аргентинської економіки. Він скасовує або змінює 30 законів.

Одна з реформ відкриває двері для приватизації 33 державних компаній країни. Інша зміна запровадить конкуренцію в захищених галузях. У 83-сторінковому пакеті документів є пункт, який також може закласти підвалини для доларизації економіки. Він передбачає, що контрактні зобов'язання та борги можуть бути виражені та сплачені в іноземній валюті, навіть якщо вона не є законним платіжним засобом в Аргентині.

Пакет реформ містить багато іншого, зокрема, стимулювання виробництвам генеричних препаратів замість патентованих, що може знизити вартість ліків, а також значні реформи у сфері трудових відносин. Вихідна допомога тепер може бути замінена страхуванням на випадок безробіття після укладення колективного договору і може бути зменшена. Працівників можуть звільнити, якщо вони беруть участь у страйках, які блокують в'їзд або виїзд людей або товарів з робочого місця, а працівники "життєво важливих" секторів, включно з охороною здоров'я та освітою, мають продовжувати надавати 75% послуг, навіть якщо вони страйкуватимуть.

Оскільки пакет реформ великий і різноплановий, то, ймовірно, минуть роки, перш ніж його наслідки стануть очевидними повною мірою. Проте Мілей дав зрозуміти, що не планує зупинятися на досягнутому. Наступного ранку він сказав: "Я попереджаю вас, що буде ще більше". Він дав зрозуміти, що його уряд хоче скасувати контроль за рухом капіталу протягом кількох місяців.

Його уряд також хоче представити законопроєкт про скорочення розміру держави. Для цього йому доведеться зустрітися з Конгресом. Для останніх реформ Мілей уникав цього органу, оголосивши надзвичайний економічний стан на два роки, під час якого він може видавати широкомасштабні укази. Вони не можуть бути змінені, якщо обидві палати Конгресу не скасують їх.

Схоже, що Мілей обходить Конгрес саме тому, що не має в ньому достатньої підтримки. Його коаліція контролює лише 10% місць у Сенаті й 15% у нижній палаті. Навіть зі своїми правоцентристськими союзниками він не може зібрати більшість в обох палатах.

Натомість президент надав підказки щодо того, як він планує керувати країною. Одна з версій - за прямої підтримки народних мас. У день своєї інавгурації Мілей порушив традицію, встановлену після повернення Аргентини до демократії в 1983 році після кривавої військової диктатури. Замість того, щоб виголосити свою інавгураційну промову в Конгресі, він повернувся спиною до законодавчих зборів і звернувся до натовпу на еспланаді.

Хав'єр Мілей незвичний для Латинської Америки своїми лібертаріанськими переконаннями. Однак він є частиною ширшої антивладної тенденції у цьому регіоні. Протягом останніх кількох років тут приходять до влади політики, які кидають виклик статус-кво. Проте їхня здатність проштовхувати зміни є неоднозначною і не завжди вдається через спротив законодавчої влади.

реформи лібертаріанство мілей аргентина

Знак гривні
Знак гривні