Український фільм про Маріуполь увійшов до двох шортлістів "Оскара"

Документальна стрічка "20 днів у Маріуполі" українського воєнного кореспондента та режисера Мстислава Чернова потрапила одразу до двох шортлістів кінопремії "Оскар".

"20 днів у Маріуполі", постер. Фото: Associated Press
"20 днів у Маріуполі", постер. Фото: Associated Press

Про це йдеться у повідомленні оргкомітету премії "Оскар", інформує Цензор.НЕТ.

Американська кіноакадемія оголосила шортлісти премії "Оскар в 10 категоріях. Фільм "20 днів у Маріуполі" претендує на номінації у категорії "Найкращий документальний фільм" та "Найкращий міжнародний фільм". Це історична подія для України, адже в категорії "Найкращий міжнародний фільм" українська картина вперше опинилася в коротких списках.

Нагадаємо, що саме з шортлістів формують номінації на премію "Оскар". Їх оголосять 23 січня 2024 року. Церемонія вручення премії відбудеться 10 березня 2024 року.

"20 днів у Маріуполі" – документальний фільм журналіста Associated Press, лауреата Пулітцерівської премії Мстислава Чернова.

Разом з фотографом Євгеном Малолєткою та колегами з АР режисер приїхав до міста за кілька годин до того, як перші бомби впали на нього. Дуже швидко знімальна група стала єдиними представниками міжнародних медіа у Маріуполі. Вони фіксували російські злочини, обстріли мирних кварталів, лікарні, пожежної частини, пологового будинку тощо.

Світова прем’єра відбулася 20 січня на головному фестивалі незалежного кіно Sundance. Фільм був номінований у категорії World Cinema Documentary Competition. Стрічка Чернова здобула приз глядацьких симпатій.

Українська прем'єра відбулася на фестивалі Docudays UA у червні 2023-го. Тут фільм здобув дві нагороди: головний приз конкурсу DOCU/УКРАЇНА і приз глядацьких симпатій.

війна культура документація злочинів документальне кіно оскар маріуполь

Знак гривні
Знак гривні