Як Китай наживається на російській війні в Україні — NYT

Китай отримує вигоду від російської агресії в Україні, пише The New York Times. Texty.org.ua публікують ключові фрагменти статті.

Фото: Жиль Сабріє для The New York Times
Фото: Жиль Сабріє для The New York Times

Після повномасштабного вторгнення в Україну Росія переорієнтувалася із Заходу на Китай, купуючи там усе — від автомобілів до комп'ютерних чіпів. Натомість РФ продає Китаю нафту і природний газ з великими знижками.

За 11 місяців цього року товарообіг між Росією і Китаєм перевищив 200 мільярдів доларів — рівень, якого країни не очікували досягти до 2024 року.

Китай задовольнив критичну потребу Росії в імпорті й продовжує відігравати роль постачальника товарів-замінників, попри те, що ризикує своїми тісними економічними зв'язками з багатьма європейськими країнами.

Китайський експорт до Росії за 11 місяців 2023-го зріс на 69 відсотків порівняно з аналогічним періодом 2021 року, до повномасштабного вторгнення в Україну. Найбільше від зростання торгівлі з Росією виграли китайські виробники транспортних засобів.

Продажі допомогли Китаю обігнати Японію в цьому році як найбільшого світового експортера автомобілів. Німецькі виробники, такі як Mercedes-Benz і BMW, раніше були потужно представлені Росії, але вони вийшли з ринку у відповідь на санкції, запроваджені проти країни Європою, США та їхніми союзниками.

Продажі розкішних автомобілів у Росії різко впали, що призвело до зменшення загального обсягу автомобільного ринку країни, який зараз вдвічі менший за німецький. За словами Олександра Габуєва, директора Євразійського центру Карнегі в Росії, представники нижчого середнього класу і бідні російські сім'ї, члени яких складають основну масу солдатів, що беруть участь у війні, активізували купівлю недорогих китайських автомобілів.

За даними GlobalData Automotive, китайські автовиробники захопили 55% російського ринку. У 2021 році їхня частка становила 8 відсотків.

"Ніколи раніше ми не бачили, щоб автовиробники з однієї країни так швидко захопили таку велику частку ринку — китайці опинилися у виграші", — сказав Майкл Данн, автомобільний консультант з Азії в Сан-Дієго.

Водночас дешеві російські енергоносії в обхід санкцій, запроваджених Заходом, допомагають китайським заводам конкурувати на світових ринках навіть тоді, коли їхні виробничі конкуренти в інших країнах, зокрема в Німеччині, стикаються з різким зростанням цін на енергоносії протягом більшої частини останніх двох років.

Війна Росії в Україні також отримала іміджевий імпульс з боку Китаю. Державні ЗМІ поширюють російську пропаганду в Китаї та в усьому світі. "Росія настільки популярна в Китаї, що інфлюенсери в соціальних мережах стікаються до Харбіна, адміністративного центру найпівнічнішої провінції Китаю на сході Хейлунцзян, щоб позувати в російському одязі перед колишнім російським собором", — пише NYT.

росія-китай союзники рф експорт імпорт

Знак гривні
Знак гривні