Верховна Рада легалізувала медичний канабіс: як це працюватиме

Парламент прийняв законопроєкт про медичний канабіс #7457 у другому читанні та в цілому, повідомив нардеп Ярослав Железняк. «За» проголосували 248 народних депутатів.

Фото: Євгенія Кравчук/Фейсбук
Фото: Євгенія Кравчук/Фейсбук

Читайте також: “Дорога Україно, будь обережною з канабісом”. Думка дослідниці, яка вивчає вплив канабісу на психіку

Що передбачає закон

Зазначається, що законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності.

"Розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства.

Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відстежувати рух рослин до пацієнта.

Препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном", — написав Железняк.

Він додав, що закон вводиться в дію через пів року після його опублікування. Тож це десь друге півріччя 2024-го року.

Пресслужба Міністерства охорони здоровʼя зазначила, що після першого читання законопроєкт був суттєво доопрацьований – до нього було подано майже 900 правок, з яких враховано більш як сто.

"Міністерство охорони здоров’я затвердить перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначатися ліки на основі медичного канабісу. Відпуск лікарських засобів на основі медичних конопель буде можливий виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань та за рецептом. Пацієнти зможуть перевозити й зберігати такі ліки у кількості, визначеній одним рецептом", — повідомили у МОЗ.

У відомстві нагадали, що ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, зокрема державах ЄС, Канаді, Великій Британії та Сполучених Штатах.

Що кажуть депутати

Як наголосила народна депутатка, голова делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева, сьогодні понад 70% українців підтримують легалізацію медичного канабісу в лікувальних цілях.

«Нині ми говоримо про понад 6 млн пацієнтів із різними діагнозами, які потребують ліків із медичним канабісом. Це важкохворі, онкохворі, цивільні з ПТСР, військовослужбовці, наші герої, які потребують цього щодня», — зазначила Мезенцева.

А народна депутатка Євгенія Кравчук на своїй сторінці у фейсбуку опублікувала спростування найпоширеніших міфів щодо легалізації медичного канабісу (прочитати можна тут).

Водночас народна депутатка від "ЄС" Ірина Геращенко повідомила, що фракція “ЄС” утрималася від голосування, бо жодна їхня поправка не була врахована.

Вона також заявила, що закон містить багато взаємовиключних норм, коли одна стаття забороняє те, що дозволяє інша. Й рішення про те, яку норму використовувати, прийматиме слідчий поліції, що створює підстави для корупції.

"Законопроєкт не враховує необхідність отримання дозволу на використання приміщень для діяльності з обігу наркотичних засобів. Зараз Нацполіція вимагає отримання такого дозволу лікарнями, аптеками, фармацевтами тощо. Тепер це буде непотрібно.

Витрати на електронну систему обліку наркотичних речовин в держбюджет на 2024 рік не закладені. Тому можна впевнено говорити, що вона запущена в строк не буде. Але без цієї системи обліку жодна норма закону не працюватиме. Але почнеться промислове вирощування коноплі.

Й це закон не про медичне використання канабісу, а про його промислове виробництво. Міністр охорони здоровʼя при цьому визнав, що виробництво українських ліків на основі канабісу можна буде налагодити не раніше, аніж через 3 роки", — написала Геращенко.

Вона також повідомила, що активісти, які виступали за легалізацію медичного канабісу, виступили із закликом відправити відповідний законопроєкт на повторне друге читання.

"Як справедливо зазначає Taras Ratushnyy, голосуванню законопроєкту про медичний канабіс (7457) заважали не правки, бо їх парламент пройшов за день, а слабка підготовка проєкту до другого читання", — відзначила Геращенко.

здоров’я верховна рада птср медичний канабіс

Знак гривні
Знак гривні