Протести у Словаччині: чому тисячі людей виступають проти нового уряду Фіцо

У Словаччині не вщухають багатотисячні протести. Люди виступають проти планів уряду Роберта Фіцо розпустити спеціальну прокуратуру, що здійснює нагляд за гучними корупційними справами, зменшити покарання за корупцію та послабити захист інформаторів.

Фото: AP
Фото: AP

Як пише ЄП, у країні з населенням 5,4 мільйона осіб тисячі людей вже взяли участь у протестах у кількох містах. У Братиславі збиралось найбільше людей – близько 10-15 тисяч. 

Протести організувала опозиція. Громадські активісти та організації також мобілізуються, зокрема "За гідну Словаччину", яка у 2018 році організувала протести після вбивства словацького журналіста-розслідувача Яна Куцяка, що зрештою призвело до відставки Фіцо з посади прем'єр-міністра.

За словами голови провідної опозиційної партії "Прогресивна Словаччина" Міхала Шимечки, зміни законодавства, які планує уряд, призведуть до амністії для мафії та корумпованих людей.

Раніше Шимечка заявив, що опозиція налаштована продовжувати протести доти, доки уряд не відкличе "промафіозний пакет".

Намагання прем'єра реформувати законодавство, яке потенційно може порушити норми ЄС, також зазнало різкої критики з боку Брюсселя. Європейська комісія закликала Словаччину не поспішати зі змінами та пригрозила їй судовим розглядом за порушення законодавства.

Європейська комісія раніше надіслала лист міністру юстиції Словаччини, в якому застерегла словацький уряд від планів ліквідувати Спеціальну прокуратуру.

антикорупція фіцо словаччина протести єс

Знак гривні
Знак гривні