Чи реально виробити обіцяні Зеленським мільйон дронів: розбір з цифрами

Президент Володимир Зеленський на своїй пресконференції зробив амбітну заяву: держава у 2024 році виготовить мільйон дронів для армії. Волонтер і військовий журналіст Олександр Карпюк (Serg Marco) на своїй фейсбук-сторінці проаналізував, чи реально втілити ці плани. Texty.org.ua публікують пряму мову автора.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Бачу багато критики від людей за цю фразу, але здебільшого в цих цифрах немає нічого космічного.

Мільйон дронів (якщо брати FPV з середньою вартістю 500 баксів за штуку) — це 500 мільйонів доларів за 12 місяців, або $41,6 млн на місяць.

Це близько 83 тис. FPV-дронів на місяць.

Читайте також: FPV-дрони: нова загроза для наших оборонців. Як відповісти

Нагадую, один снаряд 155-мм калібру коштує близько $3,5 тис. І нам їх потрібні сотні тисяч, навіть мільйони.

Одна бригада в активній фазі бойових дій використовує 500-600 FPV-дронів на місяць. Це мінімум. Дехто тисячу в місяць, коли повна срака, ти можеш під сотню дронів декількома екіпажами увалити за день. Були б в нас ще тепловізійні FPV, ця цифра могла б бути ще більшою.

Якщо брати той факт, що цей напрямок буде тільки розвиватись і еволюціонувати, то ці цифри вже не вважаються чимось неймовірним.

Не враховуючи тисячі інших дронів: від мавіків та аутелів, до крил і коптерів-бомберів, яких в загальної кількості менше треба, ніж FPV-дронів, але цифри там теж немаленькі.

Тобто мільйон дронів для людини, яка бачить весь оборот безпілотників на фронті, не є фантастичною кількістю. Чи непідйомною. Особливо якщо частину цих дронів тобі треба тримати в резерві.

Читайте також: Що не так з виробництвом FPV-дронів в Україні: фахівець назвав основні проблеми

Але. Диявол завжди в нюансах.

Зараз питання стоїть не стільки в кількості, скільки в стандартизації та боєприпасах.

Плати ініціації боєприпасів досі роблять по гаражах. І оскільки "яка плата надійна, а яка ніт" вираховується методом проб та помилок, то при цьому іноді гинуть інженери.

Стандартизованих боєприпасів на 7 та 10 раму досі немає. Зі скидами така ж проблема, на все один ПТАБ.

Знову гаражне виробництво, і там, де воно неякісне — гинуть люди. Досі немає єдиного узгодженого комплекту з наземною станцією та додатковим обладнанням для пілотів.

Пілоти зазвичай самі докуплять обладнання, підсилювачі, екран штурмана та інше.

Незрозуміло, яку кількість FPV з денною камерою та з тепловізійною камерою треба закупляти, щоб мати достатньо інструментів на обидві пори доби.

Замовлення на FPV-дрони на цифровому зв'язку (а це наше майбутнє) та з системою захоплення цілі досі не розміщено. Що натякає на те, що цифрові FPV та FPV з захопленням цілі у росіян з'являться раніше, ніж у нас, вже є приклад с тепловізорами на FPV.

Про дрони ретранслятори для FPV я взагалі мовчу. Як і про те, як контролюючі органи взяли за практику кошмарити такі виробництва, і на них досі немає ніякої управи. Треба, мабуть, петицію написати, щоб цих всіх сискарей/слєдаков, які живуть і зараз по принципу "треба під Новий рік трясти бізнес, я ж не буду в новому році на старій моделі БМВ як лох їздити?", почати теж вручати повістки.

Ми ніколи не передавимо РФ ресурсною базою та кількістю. Ми в цій війні мали успіхи за допомогою більш ефективного використання засобів.

Нарощування кількості дронів без правильної стратегії використання — це не шлях перемоги.

Тому критики по "мільйону дронів" від мене не буде, зараз всі виробники дронів дуже масштабуються, може, це і реальна цифра.
Але ось по інших питаннях хотілось би еволюції.

Від Texty.org.ua: Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін підтвердив, що на наступний рік заплановано виробництво мільйона FPV-дронів. "Уже в грудні ми виробляємо понад 50 тис. FPV-дронів. Окрім них, ми вже спроможні виробити в наступному році більш як 10 тис. ударних дронів середньої дальності (сотні км), та 1000+ дронів з дальністю за 1000 км. Усі виробничі спроможності готові, контрактація на 2024 рік розпочинається", — розповів Камишін.

війна технології виробництво БПЛА fpv-дрони

Знак гривні
Знак гривні