Жорсткі зміни. Що передбачає для суспільства перехід на воєнні рейки

Для перемоги у війні проти Росії українцям, вочевидь, доведеться знизити рівень споживання товарів і послуг у декілька разів.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко, передає Лівий берег.

Він зауважив, що українська економіка має перейти на "воєнні рейки". І під цим терміном варто розуміти не лише збільшення виробництва озброєнь, а й усвідомлення суспільством того факту, що триває війна.

«2024 рік точно буде відрізнятися від 2023-го, тому що ми вже не відновлюємо, ми будуємо власні військові спроможності. У нас є кошти для того, щоб сформулювати запит на системи БпЛА, щоб дати розвиток іншим мілітарним індустріям. Я вважаю, це той тренд, який визначатиме 2024 рік. Він уже є у 2023 році, просто у 2024-му на це спрямований додатковий ресурс. Тож якщо це вважати військовими рейками, то, напевно, так (перехід на військові рейки відбувається. — Ред.)», — сказав Марченко.

Та повноцінний перехід на військові рейки неминучий, якщо не обмежити споживання імпортних товарів, зазначає міністр. І він передбачає жорсткі зміни для всього суспільства.

«Скажу як міністр фінансів, що військові рейки — це не тільки про військову індустрію, це і про розуміння суспільства, що в нас війна. На жаль, поки що ми живемо в досить специфічній реальності, коли в нас усе добре, є стабільність макроекономічна, курсова.

Але ця реальність потребуватиме корекції, якщо ми хочемо перейти на військові рейки. Це обмеження суспільного споживання. Нам потрібно зменшити його в декілька разів, тому що ми споживаємо в основному імпортні товари й послуги, це визначає наш економічний потенціал», — зауважив міністр.

На його думку, на цьому етапі суспільство до такого не готове, але це потенційний сценарій.

«Можуть бути інші податкові режими, інші видаткові режими. Ми до цього маємо готуватися і, думаючи про 2025 рік, маємо закладати відповідні сценарії», — додав Марченко.

Міністр наголосив: залучати допомогу партнерів дедалі складніше і щоб забезпечити на 2024-й те, що ми мали у 2023-му, довелося докласти значно більше зусиль, «колосальних зусиль», оскільки змінюються тренди та ставлення. І якщо наступний рік ще вдасться закрити, то 2025-й непокоїть.

мінфін імпорт гроші на війну війна економіка

Знак гривні
Знак гривні