Експолковник російського ГРУ хоче свідчити в МКС про воєнні злочини РФ: що він уже розповів

Колишній полковник російської розвідки Ігор Саліков, який був причетний до агресії РФ проти України, виїхав у Нідерланди й заявив про бажання дати свідчення в Міжнародному кримінальному суді.

Фото: EenVandaag
Фото: EenVandaag

Про це Саліков сказав в інтерв’ю програмі EenVandaag нідерландського суспільного мовника NPO 1, інформує Бабель.

Ігор Саліков служив у російському війську 25 років і дослужився до звання полковника, а потім працював у «ПВК Вагнера».

У складі групи Вагнера бойовик воював у Сирії та в різних країнах Африки. Також брав участь у російсько-українській війні на сході України у 2014 році і вже після лютого 2022 року.

До того ж журналісти проєкту «Схеми» з’ясували, що Ігор Саліков є одним зі співзасновників російської організації, що започаткувала так звану ПВК "Редут".

Що каже Саліков

За словами Салікова, він був свідком багатьох злочинів і знає, звідки йшли накази. У листі до МКС він написав, що накази зазвичай надходили з міноборони РФ у Москві, а іноді з Адміністрації президента Путіна. Там ідеться, що розвідувальні служби, як-от військова розвідка (ГРУ) і Федеральна служба безпеки (ФСБ), також часто беруть участь у незаконних операціях.

«Я підтримував там так званих сепаратистів і був свідком продуманої пропагандистської кампанії», — сказав ексофіцер ГРУ РФ про участь у війні в Україні у 2014 році, зокрема в Криму.

За його словами, так званий референдум у Донецьку про створення «ДНР» був сфальсифікований. Там застосовували тиск, підкуп, шантаж, фізичну силу.

Водночас Ігор Саліков повторив тезу, що російських солдатів у 2014 нібито переконали вторгнутися в Україну брехнею на кшталт «російськомовних вбивають», а «могили наших дідів могли б обмалювати свастикою».

Ще ексофіцер розповів у листі про операції під фальшивим прапором, які він бачив у Донецьку: там погрожували мирним мешканцям і вбивали їх, у цивільних районах встановлювали міни, через що було багато смертей. За словами Салікова, це робили, щоб звинуватити українську армію у насильстві проти мирних.

Ігор Саліков додав, що був «свідком звірств проти мирного населення» у лютому 2022 року, страт військовополонених і викрадення українських дітей до Білорусі.

Як пише ЄП, за словами Салікова, він зміг виїхати з Росії у червні минулого року разом із сім’єю й на певний час оселитись на Кіпрі, де їх нібито переслідували. Зрештою росіянин через Сербію та інші країни виїхав до Нідерландів і в понеділок, 18 грудня, приземлився в аеропорту Схіпхол, після чого заявив про бажання свідчити в МКС.

Наразі невідомо, де саме перебуває Саліков – в аеропорту його затримала поліція – та чи відомо Міжнародному кримінальному суду про його звернення.

Що каже Україна

В Офісі генерального прокурора досліджують інформацію, отриману від Ігоря Салікова про воєнні злочини Росії в Україні. Частину деталей, озвучених ним, про скоєні армією РФ злочини прокурорам вже вдалося підтвердити, заявив в ефірі Радіо Свобода Юрій Бєлоусов, керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора.

«Я підтверджую той факт, що Офіс генерального прокурора вже понад пів року працює над цією людиною, яка надає нам свідчення про дії Росії, починаючи з 2013 року, з підготовки до відкритого вторгнення, особливості відкритого вторгнення.

Окрім того, дав важливі свідчення, частина з яких уже знайшла своє підтвердження, пов’язані з відкритим вторгненням з 24 лютого 2022 року. Він повідомив про певні воєнні злочини, деякі з них ми розслідуємо, і деякі з них уже знайшли своє підтвердження.

Зараз нам важко казати щодо всієї інформації, яку надає нам ця людина. Це потребує перевірки у рамках розслідування. Але частину цієї інформації ми вже перевірили і вона знайшла своє підтвердження», – сказав Бєлоусов.

За його словами, з озвучених Саліковим даних вдалося підтвердити вбивство цивільної особи на території Київської області.

«Ми перевірили цю інформацію. Вона підтвердилася», – додав Бєлоусов.

В Офісі генпрокурора не уточнили, як саме розпочалася ця співпраця. Але додали, що вірять, що інформація, надана російським бойовиком, буде цінною і допоможе Міжнародному кримінальному суду встановити обставини воєнних злочинів, які сили РФ скоюють в Україні.

свідчення воєнні злочини рф гру рф мкс

Знак гривні
Знак гривні