Британія посилить військово-морську підтримку України і надасть гарантії безпеки, — The Telegraph

Британія використовуватиме свій військово-морський досвід, щоб допомогти Україні контролювати Чорне море. Це передбачає 10-річна угода про безпеку, яка буде підписана найближчими тижнями.

Відкриття коаліції з розвитку морських спроможностей України. Джерело фото: Генштаб ЗСУ
Відкриття коаліції з розвитку морських спроможностей України. Джерело фото: Генштаб ЗСУ

Про це повідомляє The Telegraph.

Зазначається, що меморандум про взаєморозуміння пообіцяє "підтримувати Київ у боротьбі" проти Росії, надаючи військову підтримку, зосереджену на військово-морських засобах, а також фінансову допомогу та обмін розвідданими.

Він також міститиме обіцянки післявоєнних гарантій безпеки, які стримуватимуть Москву, якщо вона знову зважиться на напад, включно з посиленням постачання зброї та відновленням санкцій.

Британські офіційні особи повідомили своїм українським колегам, що в рамках запланованого Меморандуму про взаєморозуміння країна зосередиться на зміцненні морського потенціалу Києва.

Військові лідери були вражені діями України в Чорному морі, де вона змусила російський флот відступити зі свого традиційного опорного пункту в окупованому Криму.

Частина озброєння, в тому числі ракети Brimstone, надійшла з Великої Британії, яка досі має один з найпотужніших військово-морських флотів у світі.

Нова угода ґрунтуватиметься на нещодавній заяві про те, що Велика Британія разом з Норвегією очолить "Коаліцію морських сил і засобів", яка передасть Україні два тральщики Королівських ВМС Великої Британії.

Джерело, близьке до переговорів, заявило, що угода продемонструє відданість підтримці України в боротьбі: "Вона також передбачає надання гарантій допомоги після завершення бойових дій, якщо Росія знову нападе на Україну".

Читайте також: За яких умов Британія може відправити військових до України, що буде з НАТО і які аргументи працюють на Заході: розповідає Пристайко

"Британія сподівається використати свою морську міць і знання для подальшої розбудови військово-морських сил України.

Королівський військово-морський флот вже тренує українських фахівців з розмінування на безекіпажних підводних човнах для роззброєння, знешкодження російських бомб, мін-пасток і мін на своїх глибоководних судноплавних шляхах і підготовки до десантних рейдів", — пише видання.

чорне море союзники україни вмс україна-британія

Знак гривні
Знак гривні