Умови переговорів про вступ до ЄС залежать від рекомендацій Єврокомісії: чи виконала їх Україна

Європейська рада у своєму рішенні щодо переговорів про вступ України до ЄС підтвердила, що юридичні й технічні аспекти цього процесу – так звана переговорна рамка – будуть схвалені тільки після повного виконання всіх рекомендацій Єврокомісії.

Фото: ОП
Фото: ОП

Про це повідомляє Європейська правда.

У висновках саміту ЄС стосовно України та Молдови йдеться, що "Європейська рада запрошує Раду (ЄС. – Ред.) затвердити відповідні переговорні рамки після того, як будуть здійснені відповідні кроки, викладені у відповідних рекомендаціях Комісії від 8 листопада 2023 року".

Це означає, що до безпосереднього початку переговорів Україна має виконати всі рекомендації Єврокомісії, включно з тими, які вона вказала у листопадовому звіті про розширення.

Україна формально виконала майже всі ці рекомендації – зокрема вдосконалення закону про нацменшини та посилення інституційної спроможності антикорупційних органів; відповідні закони минулого тижня підписав Володимир Зеленський.

Натомість лишилась невиконаною ще одна рекомендація – про врегулювання лобістської діяльності. Відповідний урядовий законопроєкт лише був зареєстрований у парламенті.

Крім того, позитивну оцінку виконання рекомендацій має дати Єврокомісія, і в процесі цієї оцінки можливі додаткові коригування.

У найбільш оптимістичному сценарії "переговорну рамку" для України можуть затвердити навесні 2024 року після того, як лідери ЄС підтвердять виконання Києвом усіх критеріїв ЄК.

Нагадаємо, в четвер голова Європейської ради Шарль Мішель заявив, що лідери ЄС підтримали відкриття переговорів з Україною і Молдовою.

Хоча рішення стосовно Києва тривалий час блокувала Угорщина, її вето вдалось подолати, вмовивши угорського прем'єра Віктора Орбана вийти з кімнати під час голосування й таким чином утриматись.

Утім, Орбан заблокував нові бюджетні видатки ЄС з 50 млрд для України.

Попри це, президент Європейської ради Шарль Мішель впевнений, що Україна все одно отримає гроші.

"У нас є інструменти для того, щоби гарантувати, що Україна може розраховувати на нашу підтримку, є сильна політична воля 26 лідерів ухвалити цей "мегапакет". І це – сигнал, який ми хочемо надіслати Україні", – заявив він.

Він наголосив, що пакет не відхилений, а відкладений: лідери домовилися про позачерговий саміт, що буде присвячений цьому питанню. За даними ЗМІ, йдеться про саміт вже на початку січня.

допомога Україні орбан україна-єс євроінтеграція

Знак гривні
Знак гривні