Естонія надає Україні нову військову допомогу і запропонувала союзникам формулу підтримки у 0,25% річного ВВП

Уряд Естонії виділив черговий пакет військової допомоги для України на €80 мільйонів. Про це повідомило Міністерство оборони Естонії.

Фото: AFP/Scanpix/LETA
Фото: AFP/Scanpix/LETA

До оборонного пакета, зокрема, увійшли протитанкові комплекси Javelin, кулемети, боєприпаси для стрілецької зброї, наземний й водний транспорт та водолазне обладнання та інше.

Точний вміст пакета не розголошують з міркувань безпеки.

"Мета цього великого пакета допомоги — показати, що боротьба України за свободу може досягти успіху, лише якщо союзники продовжуватимуть допомагати Україні», – сказав міністр оборони країни Ханно Певкур.

Він також додав, що пакет допомоги складено таким чином, щоб він приніс Україні максимальну користь, не зачіпаючи обороноздатності самої Естонії.

«Російський режим робить ставку на те, що вільний світ відмовиться від підтримки України. Щоб зламати хибний розрахунок злочинного режиму, ми повинні надіслати стратегічне повідомлення: ми продовжуватимемо значну та постійну підтримку України, доки вона не виграє війну. На кону – не лише безпека України, а й естонська, трансатлантична та світова безпека в цілому», – сказав міністр оборони. 

Крім того, аналітики Міністерства оборони підготували документ щодо створення трансатлантичної безпеки для успіху. У ньому наведені розрахунки, які показують, що для перемоги України та програшу Росії прихильникам України достатньо виділяти їй 0,25% свого ВВП на рік. 

«Союзники мають те, що потрібно – Росія витрачає більше ніж удвічі на війну в Україні, ніж коаліція Рамштайн, сукупна економіка якої в 30 разів перевищує економіку РФ. Наші розрахунки показують, що якби вільний світ захотів допомогти Україні в розмірі 0,25% свого ВВП на рік, цього було б достатньо, щоб зламати хребет Росії, яка розуміє лише грубу силу», — сказав Певкур, додавши що це "невелика ціна протидії агресії РФ".

Протягом наступних чотирьох років Естонія готова виділяти на військову допомогу Україні 0,25% свого ВВП і використовуватиме для фінансування допомоги кошти оборонного бюджету.  

допомога Україні союзники україни естонія

Знак гривні
Знак гривні