Конфлікт щодо реставрації Братських келій на Подолі: Могилянка спростовує аргументи активістів

З кінця листопада між активістами ініціативи «Спадщина» та Національним університетом «Києво-Могилянська академія» триває конфлікт щодо проведення будівельних робіт на Братських келіях — це 10-й корпус Києво-Могилянської академії.

Могилянка здійснює реконструкцію, а не реставрацію келій Братського монастиря, заявляють активісти. Натомість у НаУКМА кажуть, що роботи є реставраційними та погодженими з Мінкультом. Texty.org.ua публікують спростування основних аргументів активістів, надані нам вишем.

Фото: ukma.edu.ua
Фото: ukma.edu.ua
Відремонтоване у 2012 крило. Фото: ukma.edu.ua
Відремонтоване у 2012 крило. Фото: ukma.edu.ua

Аргумент активістів

Стаття 22 Закону про охорону культурної спадщини прямо забороняє будь-яку зміну, заміну, перенесення пам'яток і їх частин.

Спростування НаУКМА

Згідно зі ст. 24 Закону України «Про охорону культурної спадщини», власник, або уповноважений ним орган, або користувач зобов'язані утримувати пам'ятку в належному стані, своєчасно провадити ремонт, захищати від пошкодження, руйнування або знищення.

Відповідно до ст. 27 Закону, у разі, коли пам'ятці загрожує небезпека пошкодження, руйнування чи знищення, власник або уповноважений ним орган зобов'язані привести цю пам'ятку до належного стану (змінити вид або спосіб її використання, провести роботи з її консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту та пристосування).

Необхідність заміни матеріалів даху споруди пов’язана з природним руйнуванням його перекриття та покрівлі та має за мету її подальше безпечне використання. Заміна даху передбачена проєктом реставрації, який погоджено Міністерством культури України. При цьому, реставрація передбачає повне збереження оригінального історичного вигляду Споруди.

Усі зміни відбуваються на основі реставраційного завдання та проєкту реставрації з пристосуванням.

Аргумент активістів

"Зазначений в дозволі вид робіт – реставрація. Відповідно до законодавства, реставрація – це сукупність науково обґрунтованих заходів щодо укріплення (консервації) фізичного стану, розкриття найбільш характерних ознак, відновлення втрачених або пошкоджених елементів об'єктів культурної спадщини із забезпеченням збереження їхньої автентичності. Демонтаж даху і перекриттів – не реставрація. Це реконструкція, яка призводить до зміни пам'ятки, що є кричущим порушенням пам'яткоохоронного законодавства", – стверджують активісти.

Спростування НаУКМА

В окремому томі проєкту представлені історична довідка та науково обґрунтовані рішення, що використовуються під час реставрації.

Будівля не буде ззовні змінювати свої параметри. Крім того, відновлюється автентичний фасад, уже була демонтована шахта ліфта, збудована за радянської влади.

2023 рік: роботи по демонтажу ліфтової шахти. ukma.edu.ua
2023 рік: роботи по демонтажу ліфтової шахти. ukma.edu.ua

Аргумент активістів

Відсутня контрольна картка на порушення благоустрою. ЇЇ наявність є обов'язковою умовою для початку робіт.

Спростування НаУКМА

2 жовтня НаУКМА подала до Департаменту міського благоустрою заявку та повний пакет документів для отримання контрольної картки на тимчасове порушення благоустрою. Департаментом не відмовлено у видачі контрольної картки. Тому з 12 жовтня 2023 року дозвіл вважається виданим.

Аргумент активістів

Головним Архітектором виступає Юрій Лосицький. Одним з проєктів його майстерні є надбудова двоповерхової мансарди на пам'ятці за адресою Володимирська, вказують активісти. Через це, на їхню думку, "пункт про заміну системи даху на Братських келіях заграв новими барвами".

Спростування НаУКМА

Це оцінне судження, яке не має стосунку до Братських келій. Згідно з проєктом реставрації, мансарда не передбачена.

Аргумент активістів

Інспектор з благоустрою хотів скласти адмінпротокол, для цього була необхідна присутність виконроба. Той відійшов "по документи" в келію. Втім, згодом втік через протилежний вихід з будівлі.

Зрештою, інспектор видав припис на припинення будь-яких робіт на пам'ятці до отримання контрольної картки на порушення благоустрою.

Спростування НаУКМА

Інформація є неправдивою. Будь-яка уповноважена особа з контролю за дотриманням благоустрою не спілкувалася з працівниками підрядної будівельної організації або Академії, протоколи про адміністративні правопорушення не складалися, приписи не вручалися.

НаУКМА отримав відповідь від Департаменту територіального контролю міста Києва про те, що згаданий Департамент не володіє інформацією про такий припис і не має претензій або заперечень до процесу реставрації. Передбачаємо, що приписи КП «Київблагоустрій», фотозображення яких поширені у ФБ, можуть бути підробками. Тому для отримання дійсної інформації Академія звернулася з офіційним запитом до КП «Благоустрій». Наразі відповідь ще не отримана.

На сьогодні відсутнє будь-яке рішення уповноважених органів про заборону або зупинення реставраційних робіт на Братських келіях.

Аргумент активістів

Комунікацію представників Києво-Могилянської академії щодо «реставрації» келії ми вважаємо неприпустимою. Сергій Квіт, президент академії, в коментарях до нашого допису зазначив про наявність усіх необхідних дозволів. Проте, згодом усі коментарі він видалив. Сьогодні ми переконались, що інформація про наявність усіх дозволів не відповідає дійсності.

Спростування НаУКМА

Твердження про видалення інформації не відповідає дійсності. Також НаУКМА має всі необхідні дозволи (дозвіл ДІАМ, дозвіл МКІП).

ukma.edu.ua
ukma.edu.ua

Аргумент активістів

"Памʼятку архітектури національного значення, що на Сковороди, 2, ґвалтують вже третій день поспіль. Спершу було розібране оригінальне перекриття дахів. Дубові бруси 200-річної давнини просто вивезли на смітник!!? Далі — були розібрані внутрішні перекриття памʼятки та розпочато демонтаж вікон", — написав пам'яткооохоронець Дмитро Перов.

Спростування НаУКМА

Демонтаж дерев'яного перекриття між поверхами та заміну їх на збірно-монолітні: збірні залізобетонні балки та пустотні блоки, які за допомогою обетонування створюють жорсткий диск перекриття (за технологією «Теріва») передбачено проєктом реставрації. Ця інформація є у вільному доступі. На порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва розміщена Експертиза проєкту EX01:5183-2050-4111-2107.

Балки старих перекриттів зіпсувалися й були не здатні продовжувати виконувати свою функцію. Тому фахівці-проєктувальники визначили, що заміна балок на нові дерев’яні є недоречним, зважаючи на вимоги до міцності, надійності, довговічності використаних у реставрації матеріалів та на мету подальшого використання будівлі для облаштування навчальних приміщень.

Демонтовані дерев’яні балки є не дубовими, а сосновими. Не виключено, що вони були замінені повністю або частково за часів СРСР, коли Братські келії використовувалися як морг. У 2011-2012 роках частина дерев’яних перекриттів вже піддавалися ремонту, оскільки ці дерев’яні балки прогнили та впали.

Демонтовані балки не викинули на смітник. Вони зберігаються на складі підрядника.

Аргумент активістів

Замовник не отримав погодження КНМЦ, що управляє територією заповідника «Стародавній Київ» і до якого входять Келії», що порушує ч. 4 ст. 33 ЗУ «Про охорону культспадщини».

Спростування НаУКМА

У 2012 році КНМЦ делегувало НаУКМА функції замовника. Того ж року Міністерством культури та інформаційної політики України було розроблене реставраційне задання на даний обʼєкт, погоджене КНМЦ. Реставраційне завдання тут, погодження Мінкульту тут.

Аргумент активістів

Характерний архітектурний елемент — склепінчасті зводи з жовтої київської цегли, були невідʼємною частиною інтер’єрів Келії, нині — демонтовано.

Архітектурний тип планування приміщень — внутрішня коридорна система нині знищена, міжповерхові перекриття — розібрані.

Габарити даху — заплановані до зміни, зокрема, верхня точка даху буде піднята, а конфігурація скату змінена.

Матеріал даху — первісно дубовий деревʼяний з масивних балок віком близько 200 років буде змінений на залізо-бетонні конструкції. Тобто, від 200 річної будівлі по факту лишаться тіки зовнішні стіни…

Спростування НаУКМА

Склепіння не розбиралися, оскільки на другому поверсі склепінь взагалі не було.. Натомість були проведені роботи з посилення склепінь на першому поверсі.

Стіни було демонтовано згідно з проєктом, адже більшість стін були встановлені за часів УРСР.

Дах залишається в тих точках, як і був до цього. Не відбувається ніяких зовнішніх змін.

Перекриття на даху були соснові. Їм не 200 років, а максимум — 147 років, адже другий поверх будівлі було добудовано у 1876 р. Окрім того, не виключено, що вони не є автентичними, а вже були заміненими за часів УРСР.

Заміна даху відбувається згідно з проєктом. Вже згадуване реставраційне завдання твердить, що заміна даху входить до першочергових і невідкладних робіт.

активісти київ НаУКМА реставрація скандал

Знак гривні
Знак гривні