США та Україна шукають нову воєнну стратегію на 2024 рік, підходи країн різняться — NYT

Американські та українські військові лідери шукають нову стратегію, яку вони можуть почати реалізовувати на початку наступного року, щоб відновити позиції Києва. Про це пише The New York Times. Texty.org.ua публікують основне з матеріалу.

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ
Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Поштовх до нового підходу з'явився після того, як багатомісячний контрнаступ України не досягнув своєї мети — відвоювати втрачені території, захоплені російською армією, а також після тижнів часто напружених зустрічей між американськими високопосадовцями та їхніми українськими колегами.

Невдачі України сталися на тлі ослаблення підтримки республіканців щодо продовження американської фінансової допомоги Києву. Навіть деякі високопосадовці США висловили занепокоєння, що якщо наступного року війна зайде в тривалий глухий кут, президент Росії Владімір Путін отримає перевагу.

"Ми не можемо дозволити Путіну перемогти", — заявив Байден минулого тижня, коли тиснув на Конгрес щодо нового раунду фінансування для України. — Це в наших величезних національних інтересах і міжнародних інтересах усіх наших друзів. Будь-які перебої в нашій здатності постачати Україні [озброєння], безумовно, посилюють позиції Путіна".

Російські військові, після невдалого походу на Київ у 2022 році, почали змінювати свій підхід і відновлювати свою міць. Москва тепер має більше військ, боєприпасів і ракет, а також збільшила свою вогневу перевагу за допомогою флоту ударних безпілотників.

Сполучені Штати посилюють особисті військові консультації, які вони надають Україні, відправивши до Києва тризіркового генерала, який проведе багато часу на місцях. Американські та українські військові кажуть, що сподіваються виробити деталі нової стратегії наступного місяця під час серії військових навчань, які відбудуться у Вісбадені, Німеччина.

Різні підходи

Американці наполягають на консервативній стратегії, яка зосереджується на утриманні території, яку має Україна, окопуванні та нарощуванні запасів і сил протягом року. Українці хочуть перейти в наступ, або на землі, або за допомогою далекобійних ударів, сподіваючись привернути увагу світу.

Ставки величезні. Американські чиновники кажуть, що без нової стратегії та додаткового фінансування Україна може програти війну. Представники адміністрації стверджують, що Путін робить ставку на зменшення американської підтримки, вказуючи на його нещодавні заяви про те, що якщо в Україні закінчаться боєприпаси, надані НАТО, Росія переможе за лічені дні.

Сполучені Штати надали Україні величезну військову та економічну підтримку — понад 111 мільярдів доларів за останні два роки. Але значна кількість республіканців зараз заявляє, що виступає проти подальших витрат, а інші вимагають побачити нову стратегію, перш ніж вони проголосують за будь-які додаткові кошти.

Багато українських лідерів не усвідомлюють, наскільки небезпечним є продовження фінансування війни з боку США, кажуть американські посадовці. Ці українські генерали та високопоставлені цивільні чиновники мають нереалістичні очікування щодо того, що Сполучені Штати будуть постачати, кажуть вони. Вони просять мільйони артилерійських снарядів, наприклад, із західних запасів, яких не існує.

Американські чиновники кажуть, що Україні доведеться воювати в умовах обмеженого бюджету.

Деякі американські військові хочуть, щоб Україна дотримувалася стратегії "утримувати й розбудовувати" — зосередитися на утриманні території, яку вона має, і нарощуванні своєї здатності виробляти зброю до 2024 року. Сполучені Штати вважають, що ця стратегія підвищить самодостатність України та забезпечить Києву можливість дати відсіч будь-якій новій російській агресії.

Водночас українські посадовці вивчають стратегії, що ґрунтуються на успішних глибоких ударах по Криму минулої осені. Вони шукають креативні способи вивести Росію з рівноваги за допомогою атак на збройові заводи, склади озброєнь і залізничні шляхи для перевезення боєприпасів, а також хочуть здобути символічні перемоги. Один український колишній високопоставлений військовий відмовився обговорювати ці пропозиції, але сказав, що новий план допрацьовується і є "дуже сміливим".

Американські чиновники кажуть, що без зміни стратегії 2024 рік може бути схожим на 1916 рік, найсмертоносніший рік Першої світової війни, коли загинули тисячі молодих людей, а лінії фронту змінилися дуже мало.

Точки перетину

Але є деякі ознаки компромісу. Американські високопосадовці заявили, що вони відкриті до деяких нових ідей України. Вони визнають, що глибокі удари України по Криму цієї осені виявилися руйнівними для Росії й стали світлою плямою у невдалому контрнаступі. Американські стратеги вважають, що українці можуть розвинути цей успіх наступного року, навіть якщо значна частина їхньої енергії буде витрачена на відновлення своїх сил.

Генерал Крістофер Каволі, головнокомандувач американських військ у Європі, бере на себе більшу роль у координації дій з українськими офіційними особами. Пентагон також вирішив відрядити генерал-лейтенанта Антоніо А. Агуто-молодшого, який керує підтримкою України з бази в Німеччині, для тривалого перебування в Києві. Генерал Агуто працюватиме безпосередньо з військовим керівництвом країни, щоб покращити підходи, які пропонують Сполучені Штати, заявили американські офіційні особи.

У штабі армії США в Європі у Вісбадені, Німеччина, високопоставлені американські військові керівники, включаючи генерала Каволі та генерала Агуто, зустрілися з двома високопосадовцями України минулого тижня, щоб обговорити основні напрямки стратегії на наступний рік.

Ні американські, ні українські офіційні особи не розголошують подробиці розмов чи нового плану. Але незалежно від остаточної угоди, зміна динаміки є критичною. Чим довше війна буде сприйматися як ситуація в глухому куті, тим важче буде отримати додаткове американське фінансування, кажуть аналітики.

«Я не думаю, що буде перебільшенням підкреслювати, наскільки важливою є допомога США, — сказала Андреа Кендалл-Тейлор, наукова співробітниця Центру нової американської безпеки. — Якщо допомога не продовжуватиметься, тоді ця війна набуде кардинально іншого характеру».

Україні не потрібно повертати всі майже 20 відсотків території країни, яку вона втратила, щоб виграти війну, кажуть американські чиновники.

Отримання деяких стратегічних і символічних перемог, зміцнення оборони та нарощування власних здібностей для виробництва більшої кількості зброї може бути достатнім, щоб зміцнити позиції України, коли заклики до мирних переговорів про припинення війни неминуче відновляться.

Американські чиновники намагаються підготувати українців до наступного року, кажучи їм, що будь-яка допомога, яку схвалить Конгрес, навряд чи відповідатиме фінансуванню, яке Вашингтон надавав у перші два роки війни.

«Вони мають воювати розумно й ефективно», — сказав Майкл Кофман, старший науковий співробітник програми Росії та Євразії Фонду Карнегі за міжнародний мир, який нещодавно відвідав Україну.

«Якщо Україна та Захід зроблять правильні інвестиції в пошуках довгострокової стратегії, тоді Україна може повернути перевагу», — резюмував він.

стратегія україна-сша допомога заходу російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні